Main Content

Predstavujeme súpera Slovana v III. predkole LM: Apoel Nikózia + VIDEO

pondelok, 25. júl 2011 17:09 | Autor: Jakub Vaverka

Predstavujeme súpera Slovana v III. predkole LM: Apoel Nikózia + VIDEO
Predstavujeme súpera Slovana v III. predkole LM: Apoel Nikózia + VIDEO | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Ked sa fanúšikovia Slovana dozvedeli meno prípadného súpera belasých v III. predkole Ligy majstrov mnohí z nich si vydýchli. Cyperský majster určite nie je tím, ktorý sa nedá vyradiť. Napriek tomu čaká slovenského zástupcu veľmi ťažký a náročný súboj. Predstavujeme vám klub Apoel Nikózia.



Účinkovanie v Európe počas minulej sezóny

V sezóne 2010/2011 štartovali zverenci trénera Ivana Jovanoviča v druhom predkole Európskej Ligy, kde im žreb za súpera prisúdil tím FK Tauras Taurage. APOEL potvrdil v dvojzápase pozíciu favorita a litovského súpera vyradil po suverénnych výsledkoch 3-1 a 3-0. V treťom predkole narazili Cyperčania na český Jablonec. V súboji s mužstvom našich západných susedov taktiež ťahali za dlhší koniec povrazu a po vyrovnanom prvom zápase (1-0) prišla odveta, v ktorej klub z Nikózie zvíťazil presvedčivo 3-1. V playoff o postup do Ligy majstrov (alebo ak chcete v 4. predkole) žreb rozhodol, že sa cyperský majster pobije o účasť v druhej najprestížnejšej pohárovej súťaži so španielskym Getafe.

Španieli ako účastníci La Ligy boli jasnými favoritmi na postup, no po prvom zápase, ktorý sa skončil 1-0 pre Madridčanov, prišla odveta, v ktorej vyhral cyperský tím rovnako 1-0. V nervydrásajúcom predĺžení sa po veľkých ťažkostiach podarilo Getafe vyrovnať a APOEL sa musel s pohárovou Európou rozlúčiť.

Účinkovanie v Európe v aktuálnej sezóne

Túto sezónu začínal APOEL v druhom predkole Ligy Šampiónov. Za súper dostal albánsky Skendenbreu Kolce, proti ktorému Cyperčania potvrdili úlohu favorita a po výhre na pôde hostí (2-0) následne zmietli súpera aj v Nikózii, kde mu nadelili štvorku a ani raz neinkasovali.  Najvyššia súťaž na Cypre sa ešte nezačala, takže mužstvo okolo Jovanoviča sa môže plne sústrediť na Ligu Majstrov a súboj "pravdy" so Slovanom.

Zaujímavosti o klube

1) Keď v sezóne 2008/2009 postúpil APOEL do skupinovej fázy Ligy Majstrov musel prejsť všetkými troma predkolami. Vo vysnívanej skupinovej fáze následne uhral tri remízy s európskymi veľkoklubmi Chelsea, Atléticom Madrid a FC Porto. Cyperčania odohrali v tom ročníku v najprestížnejšej klubovej súťaže sveta dovedna až 12 zápasov!

2) Útočník APOELU Nikózia Esteban Solari je bratom bývalého hráča Realu Madrid Santiaga Solariho, ktorý pôsobil na štadióne Santiaga Bernabeua v rokoch 2000 až 2005.  Od Estebana, ktorý má 31 rokov, je starší o tri roky.

3) Názov APOEL znamená vo voľnom preklade do slovenčiny „Športový futbalový klub Grékov z Nikózie“

4) Žiadny hráč v mužstve úradujúceho cyperského majstra nenosí číslo 79, ktoré je špeciálne vyčlenené fanúšikovskému združeniu PAN.SY.FI, ktoré vzniklo v roku 1979

5) Klubový znak sa skladá z modrej a žltej farby, pričom modrá znamená Grécko a žltá predstavuje Cyprus, lebo ako dobre viete Cyprus je rozdelený na tureckú a grécku časť.

Fanúšikovia budú 12-tým hráčom


Skalní fanúšikovia Apoelu Nikózia by sa radi označili za najlepších na starom kontinente. Na domáce zápasy cyperskej ligy ich chodí približne 8500. Pohárové zápasy, predovšetkým so zvučnejšími súpermi, bývajú v Nikózií častokrát vypredané. Video so skalnými predpovedá horkokrvnosť domácich priaznivcov a tak Slovan nečaká na Cypre ani v tomto smere nič jednoduché ...



Aktuálny káder Apoelu Nikózia

Brankári: Constantinou, Chiotis (Gr.), Kissas
Obrancovia: Paulo Jorge (Port.), Marcelo Oliveira (Braz.), Poursaitidis, Antoniades, Elia, Kontis (Gr.), Christofides, Boaventura (Braz.)
Záložníci : Jahič (BaH), Charalambides, Panayiotou, Satsias, Adorno (Parag.), Manduca (Braz.), Helio Pinto (Port.), Nuno Morais (Port.), Antoniou, Alexandrou, Solomou, Marcinho (Braz.)
Útočníci: Ailton Almeida (Braz.), E. Solari (Arg.), Tričkovski (Mac.), Vasiliou

Vizitka klubu

Rok založenia:   v roku 1926 ako POEL, od roku 1928 vystupuje pod súčasným názvom
Štadión (kapacita):  Neo GSP v Nikózií (22.859 miest)
Klubové farby:  domáce dresy sú žlto-modré, vonkajšie tyrkysové a tretia sada čierna s oranžovými prvkami
Prezident: Fivos Erotokritou (Cyp.)
Tréner: Ivan Jovanovič (Srb.)
Najväčšie úspechy:  v sezóne 2002/2003 sa mužstvo kvalifikovalo až do 2. kola Pohára UEFA a jeho desaťzápasovú európsku púť zastavila až Hertha Berlín, v sezóne 2009/2010 figuroval APOEL v základnej skupine Ligy majstrov, kde však s troma bodmi obsadil poslednú priečku za FC Chelsea, FC Porto a Atléticom Madrid. Dres tímu v tomto ročníku obliekal aj slovenský záložník Mário Breška. V APOELi pôsobil zo Slovákov aj brankár Branislav Rzeszoto počas sezóny 2004/2005.
Domáce súťaže:  21-násobný ligový majster z ročníka, 19-krát sa tešil z celkového víťazstva v domácom pohári a 11-krát získal národný Superpohár