Main Content

FOTO: Druhá edícia hokejových kartičiek Tipsport ligy je na svete! (fotky vnútri)

sobota, 25. november 2017 11:30 | Autor: Dávid Lech

Thumbnail
FOTOGALÉRIA: Nová séria hokejových kartičiek Tipsport ligy | zdroj: SportZoo

Necelý týždeň dozadu uzrela svetlo sveta druhá edícia hokejových kartičiek Tipsport ligy 2017/2018. Na slovenskom trhu medzi zberateľmi i fanúšikmi sa teší obrovskému záujmu.

Vôbec prvá kolekcia kartičiek Tipsport ligy k sezóne 2016/2017 vyšla pred necelým rokom. Na Slovensku odštartovala obrovský kartičkový „boom,“ na ktorý dodnes s veľkou nostalgiou spomínajú stovky mužov dospievajúcich v deväťdesiatych rokoch.

Šlo o novinku, ktorá sa v podobe kartičiek domácej ligy slovenskej výroby vrátila po dvoch desaťročiach. „Vtedy to bola úplná novinka, kartičky našej ligy sa vrátili po 20 rokoch a my sme čakali, ako ich fanúšikovia a zberatelia príjmu. Ohlasy a záujem predčili naše očakávania, náklad sa vypredal v priebehu úvodných mesiacov, čo dalo jasný signál, že o tento produkt je veľký záujem,“ povedal pre Šport7.sk Daniel Mrva zo spoločnosti výrobcu SportZoo.

Výrobca sa snažil komunikovať zmeny pri novej sérii aj so skúsenými zberateľmi. Kartičky na Slovensko sa tak neustále kvalitou a prevedením posúvajú vyššie a vyššie. Špeciálne lakovanie, razba, číslovanie, používanie rôznych technológií sa premietajú do výslednej ceny kartičiek, preto je náročné skĺbiť navyšovanie kvality spoločne s čo najnižšou cenou.

Kolekcia kartičiek Tipsport ligy 2017/2018 si prešla viacerými zmenami, čo potvrdil aj samotný Mrva: „Ako najväčšiu zmenu považujem materiál. Je hrubší a pevnejší, čo dodáva kartičkám potrebnú kvalitu. Tentokrát sme zvolili skôr matnejší povrch, ktorý dodáva kartičkám eleganciu, lepšie na ňom vynikne razba a je vhodnejší na získavanie podpisov. Vyžiadanou novinkou je špeciálny zberateľský album v dizajne kolekcie, každý album obsahuje 15 fólií Ultra Pro. V neposlednom rade sme zapracovali aj na kvalite fotiek, poučili sme sa z podmienok, aké sú na našich štadiónoch a fotky vyzerajú omnoho lepšie, navyše na základnom sete sú zobrazené aj s celým pozadím,“ pýši sa novinkami v edícii mladý muž, ktorý je jednou z ústredných postáv tvorby hokejových kartičiek na Slovensku.

Celú sériu tvorí celkom 294 hokejových kartičiek. V základnom sete môžu zberatelia vyzbierať 198 hokejistov – každý tím reprezentuje 18 hokejistov, vrátane slovenskej „dvadsiatky.“ Do spomínaného albumu zberateľom pribudne aj deväť nováčikov ligy – Filip Vrábeľ (Košice), Andrej Kollár (Nitra), Samuel Hain (Nové Zámky), Jindřich Abdul (Poprad), Ladislav Romančík (Trenčín), Adam Thémar (Trenčín), Tomáš Török (Zvolen), Michal Roman (Žilina), Maroš Surový (Detva).

Ďalších 9 kartičiek tvorí „puzzle“ logo Tipsport ligy a jedným z najväčších ťahákov série sú ligovélegendy, ktoré v balíčkoch možno nájsť až dvakrát – v základnej verzii a v zlatej edícii limitovanej do 222. Súčasťou tohto setu sú Ľuboš Bartečko, Oto Haščák, Ľubomír Kolník, Ján Lašák, Igor Liba, Róbert Petrovický, Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský a Richard Zedník.

Fanúšikom sa prostredníctvom kartičiek pripomenú aj vlaňajšiu sezónu vďaka kolekcii Zlatá prilba, kde sú šiesti víťazi Zlatej prilby David Laliberté, Tomáš Surový, Andreas Štrauch, Kevin Henderson, Peter Lichanec a znovu David Laliberté. Novinkou oproti minulému roku je 18-kartičkový set „lídri štatistík,“ kde nájdeme mená ako Ladislav Nagy, Tomáš Surový, Mathew Maione, Marek Hovorka, Jordan Hickmott, Jameson Milam či Jason Bacashihua.

Zberatelia sa môžu tešiť aj na osemnásť kartičiek zo zápasu All Stars – kolekciu tvorí 9 hráčov z tímu Bondra a 9 hráčov z tímu Šatan.

Absolútne najväčším ťahákom sú nepochybne podpisové karty v limitácii /111. V balíčkoch môžu priaznivci natrafiť na podpisy Teemu Lassilu, Tomáša Surového, Ladislava Nagya, Mareka Hovorku, Mareka Urama, Judda Blackwatera, Branislava Mezeia, Rastislava Špirka, Patrika Svitanu, Mathieua Corbeila, Branka Radivojeviča, Tomáša Starostu, Petra Ölveckého, Milana Kytnára, Tomáša Tomeka, Rastislava Konečného, Adama Nagya a Viliama Čacha.  

V kolekcii sa nájde niekoľko mien, ktoré na súpiskách Tipsport ligy nefigurujú, prípadne obliekajú už iné dresy. „Fotenie a výroba kartičiek začala už v septembri, odvtedy to už sú takmer 3 mesiace a za ten čas už veľa hráčov zmenilo pôsobiská oproti tímom, za ktoré figurujú v checkliste tejto kolekcie. Je to fakt, s ktorým sa bohužiaľ nedá nič robiť, keďže samotná tlač a všetko ďalšie spracovanie si vyžaduje dlhý čas, a na priebežné zmeny pred vydaním nie je priestor reagovať,“ vysvetľuje zdanlivé „chyby“ manažér SportZoo.

Slovenským priaznivcom taktiež prezradil aj ďalšie novinky, ktoré sa chystajú v rámci hokejových kartičiek a Tipsport ligy: „Túto sezónu by sme však radi priniesli aj druhú sériu, ktorá by mohla vyjsť ku koncu prestupového obdobia niekedy vo februári a boli by v nej už použité aj niektoré nové technológie, prípadne i jersey karty (kartičky s kúskom dresu pozn. red.). To, či skutočne vyjde, záleží len na predaji tejto prvej série, ktorá bude o pár dní na pultoch a vychádza v náklade 2000 boxov a 1000 albumov,“ uzavrel Daniel Mrva pre Šport7.sk.

Kartičky sú v predaji zhruba jeden týždeň v obchodnom reťazci Kaufland. Celý checklist resp. zoznam vydaných kartičiek nájdete na oficiálnej stránke výrobcu sportzoo.sk.