Main Content

Tréner Ventura na lavičke Talianska skončil, šéf zväzu nechce odísť

štvrtok, 16. november 2017 08:55 | Autor: TASR

Piero Ventura
Piero Ventura | zdroj: TASR

Rím 15. novembra (TASR) - Gian Piero Ventura už nie je tréner talianskej futbalovej reprezentácie. O miesto prišiel po tom, ako sa Taliansko nekvalifikovalo na MS 2018.

Národný tím pod trénerským vedením Venturu skončil v kvalifikačnej skupine za Španielskom a v európskej baráži nestačil na Švédsko, keď v dvojzápase nestrelil ani gól.

Ventura nedávno predĺžil kontrakt s Talianskou futbalovou federáciou (FIGC) do roku 2020, ale v zmluva bola klauzula o predčasnom ukončení práve v prípade neúspešnej kvalifikácie. Šesťdesiatdeväťročný Ventura viedol "azúrových" od júna 2016, federácia zatiaľ neoznámila meno jeho nástupcu.

Taliansko bude chýbať na prvom svetovom šampionáte od roku 1958 a na záverečnom turnaji v Rusku bude absentovať ako jediný z predchádzajúcich držiteľov titulu majstra sveta. Kritiku si okrem trénera vyslúžil aj prezident FIGC Carlo Tavecchio, ktorý sa však rozhodol zotrvať na svojom poste.

"Povedal nám, že neplánuje rezignovať. Nie je však možné začať odznova bez nových volieb," vyhlásil šéf talianskej hráčskej asociácie (AIC) Damiano Tommasi podľa tamojšej tlačovej agentúry ANSA. Tommasi opustil stredajšie zasadnutie FIGC. Pozíciu Tavecchia spochybnil už v utorok aj prezident Talianskeho olympijského výboru (CONI) Giovanni Malago.