Main Content

Hantuchová počas krásnej rozlúčky s kariérou prvýkrát zdolala Clijstersovú

štvrtok, 16. november 2017 08:55 | Autor: TASR

Daniela Hantuchová a Kim Clijstersová
Daniela Hantuchová a Kim Clijstersová | zdroj: TASR

Bratislava 15. novembra (TASR) - Na turnajoch WTA i na grandslamoch uspela proti nej iba jediný raz a aj to vďaka skreču. Pri rozlúčke s aktívnou kariérou sa dočkala prvého víťazstva. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová v rámci 10. ročníka exhibície Tennis Champions zdolala Belgičanku Kim Clijstersovú v tajbrejku.

Ten prišiel v bratislavskom NTC na rad za stavu 5:5. Po premenenom mečbale sa Hantuchová so svojou najlepšou kamarátkou na okruhu objala a premohli ju silné emócie.

"Ďakujem vám, že ste sem prišli. Som rada, že ste vždy vedeli utvoriť fantastickú atmosféru a vždy ste ma podporovali, či už to bolo v Inchebe alebo tu v Aegon aréne. Keď som počas Wimbledonu oznámila koniec kariéry, hovorila som si, aké je to ľahké a že svet je gombička. Teraz vidím, že keď niečo robíte celý život, tak to vo vašom srdiečku zostane navždy," prihovorila sa Hantuchová so slzami v očiach slovenským fanúšikom. Exhibícia sa niesla v zábavnom duchu, na kurte sa ako pomocníci objavili aj hokejisti Tomáš Surový s Dušanom Pašekom či Hantuchovej kolegovia z tanečnej šou Let's Dance.

Clijstersová na Slovenke vždy obdivovala, ako pristupovala k tenisu. "Daniela sa vždy správala ako pravá profesionálka na tréningoch i v zápasoch, nikdy nič neodflákla. Môže byť vzorom pre mnohé dnešné hráčky. Sme rovesníčky a za tie roky sme spolu toho zažili veľmi veľa. Je mi ľúto, že sa rozhodla ukončiť kariéru, no veľmi si vážim, že som sa mohla zúčastniť na jej rozlúčke. Bola to pre mňa veľká česť. Do ďalších rokov jej želám len to najlepšie," uviedla bývalá svetová jednotka vo dvojhre i vo štvorhre, ktorá má na konte štyri grandslamové tituly.

V úvodom dueli večera nastúpili proti sebe Nemec Tommy Haas a dlhoročný líder slovenského daviscupového tímu Dominik Hrbatý. Po prvom vyhratom supertajbrejku Haas svojho súpera poriadne vytočil. Na kurt si totiž nechal priviezť biely skúter, ktorý mu pred 25 rokmi "vyfúkol" vo finále mládežníckeho turnaja v Janove. Hrbatý sa na ňom previezol a v druhom supertajbrejku Haasa vo svojej "obývačke" zmietol z kurtu. Rozhodujúci tajbrejk však patril bývalej svetovej dvojke. Hrbatému nepomohol k víťazstvu ani úspešný tréner Marián Vajda, ktorého si za stavu 0:3 zavolal na dvorec.

V záverečnej miešanej štvorhre sa po boku Hantuchovej objavil Haas. Obaja sa prvýkrát stretli v juniorskom veku v slávnej akadémii Nicka Bollettieriho. Clijstersovej deblovým partnerom bol najprv Hrbatý, finalista Davisovho pohára však v priebehu zápasu prešiel na druhú stranu kurtu a zaspomínal si na časy, keď s Hantuchovou triumfoval na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe. Svoje tenisové umenie predviedol aj generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan, ktorý prišiel na exhibíciu spoločne s trénerom áčka Craigom Ramsaym.

Hantuchová definitívne ukončila kariéru výmenou s olympijským šampiónom zo Soulu 1988 Miloslavom Mečířom, ktorý bol jej veľký vzor. Práve dlhoročný kapitán daviscupového tímu ju inšpiroval k tomu, aby sa vydala na tenisovú dráhu. S Hantuchovou sa zvítali aj členky víťazného fedcupového tímu z roku 2002 Janette Husárová a Henrieta Nagyová i kapitán Tomáš Malik. Potom sa ujal slova prezident SR Andrej Kiska, ktorý odovzdal Hantuchovej kyticu a pamätnú medailu: "Chcem sa vám poďakovať v mene prezidenta republiky aj celej krajiny. Roky ste robili Slovensku skvelú reklamu, sme na vás hrdí."

Hantuchová nečakala, že jej rozlúčka bude taká emotívna. "Možno to bolo spôsobené tým, že v hľadisku bola takmer celá rodina s výnimkou mojej babky, ktorá ma priviedla k tenisu. Premietla som si v hlave, čo všetko pre mňa obetovali moji rodičia i brat. Prekvapilo ma, že na záver exhibície prišli Miloš Mečíř i prezident Andrej Kiska. Krajšiu rozlúčku by som si ani nevedela predstaviť. Uplynulé dni boli náročné, snažila som sa pri pozvánkach na nikoho nezabudnúť. Tenis bude navždy v mojom živote, len ešte netuším, v akej forme. Konečne si budem môcť teraz užiť Vianoce, keďže nebudem musieť koncom decembra cestovať na turnaje, teším sa aj na lyžovačky."