Main Content

Poznáme 31 účastníkov MS 2018 vo futbale. V hre je už len posledná miestenka!

streda, 15. november 2017 13:13 | Autor: TASR

MS 2018 vo futbale - logo
MS 2018 vo futbale - logo | zdroj: Facebook

Moskva 15. novembra (TASR) - Futbalisti Austrálie sa stali v poradí 31. účastníkom MS 2018 v Rusku. O poslednom postupujúcom sa rozhodne v noci na štvrtok, keď proti sebe v odvetnom stretnutí interkontinentálnej baráže nastúpilo Peru doma proti Novému Zélandu (prvý zápas 0:0).

Na mundiale sa predstaví 32 tímov, premiérovo si účasť na svetovom šampionáte vybojovali hráči Islandu a Panamy. Severania sa predstavia na MS 2018 ako najmenšia krajina v histórii.

Reprezentácie pred žrebom rozdelia do štyroch výkonnostných košov na základe umiestnenia v októbrovom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). V jednej skupine sa nemôžu ocitnúť dve krajiny z tej istej konfederácie. Výnimku tvorí iba Európa, ktorá môže mať v jednej skupine dvoch zástupcov. Žreb sa uskutoční 1. decembra v Moskve.

Nemecko sa bude usilovať obhájiť trofej ako prvý tím od Pelého Brazílie, "kanárikom" sa podarilo vyhrať šampionát v rokoch 1958 a 1962. Nemci neprehrali žiadny kvalifikačný zápas ani duel na vrcholnom podujatí od semifinále MS 2010, keď podľahli Španielsku.

V africkej časti kvalifikácie sa bezchybnou obranou prezentovalo Maroko, keď v ani jednom zo šiestich zápasov záverečnej fázy nedostalo gól. Suverénne si počínala v juhoamerickej kvalifikáciii Brazília, päťnásobný svetový šampión ju vyhral s 10-bodovým náskokom pred druhým Uruguajom. V ázijských kvalifikačných bojoch zaujal výbornými výkonmi Irán, ktorý v 18 dueloch nepocítil ani raz trpkosť prehry.

Slovenský národný tím si na záverečnom turnaji MS nezahrá, na účasť v baráži mu chýbal jediný bod.

Účastníci MS 2018:

Rusko (organizátor)

Európa (13): Francúzsko, Portugalsko, Nemecko, Srbsko, Poľsko, Anglicko, Španielsko, Belgicko, Island, Švajčiarsko, Chorvátsko, Švédsko, Dánsko

Afrika (5): Nigéria, Senegal, Egypt, Maroko, Tunisko

Južná Amerika (4): Brazília, Uruguaj, Argentína, Kolumbia

Ázia (5): Irán, Kórejská republika, Japonsko, Saudská Arábia, Austrália

Severná a Stredná Amerika a Karibik (3): Mexiko, Kostarika, Panama

 

Nasadenie do košov pred žrebom MS:

1. kôš - Rusko, Nemecko, Brazília, Portugalsko, Argentína, Belgicko, Poľsko, Francúzsko

2. kôš - Španielsko, Švajčiarsko, Anglicko, Kolumbia, Mexiko, Uruguaj, Chorvátsko, Peru/Dánsko

3. kôš - Island, Kostarika, Švédsko, Tunisko, Egypt, Senegal, Irán, Dánsko/Srbsko

4. kôš - Nigéria, Japonsko, Maroko, Panama, Južná Kórea, Saudská Arábia, Austrália, Srbsko/Nový Zéland