Main Content

Sieň slávy NHL doplnilo 7 osobností, pocta aj pre Selänneho, Kariyu a Recchiho

utorok, 14. november 2017 16:08 | Autor: TASR

Teemu Selänne
Teemu Selänne | zdroj: © TASR

New York 14. novembra (TASR) - Teemu Selänne, Paul Kariya, Mark Recchi a Dave Andreychuk rozšírili v pondelok hokejovú Sieň slávy NHL. Slávnostná ceremónia sa uskutočnila v Toronte. Do exkluzívnej spoločnosti sa dostali aj dlhoročný kanadský univerzitný tréner Clare Drake, bývalá kanadská reprezentantka Danielle Goyetteová a Jeremy Jacobs - majiteľ Bostonu Bruins.

Mená siedmich osobností, ktorých vybrali za rok 2017 do Siene slávy NHL, oznámilo vedenie zámorskej profiligy ešte v júni. Dynamické duo Selänne - Kariya sa tak opäť zišlo v jednom "klube". Selänneho zvolili do Siene slávy pri prvej možnej príležitosti. "Fínsky blesk" sa vrútil do súťaže v sezóne 1992/1993 vo farbách Winnipegu, jeho 76 gólov a 132 bodov je doteraz nováčikovský rekord profiligy.

"Spýtal som sa Paula, či bude mať ďakovnú reč, ale povedal mi, aby som to urobil ja. Tak to skúsme," uviedol na ceremónii charizmatický fínsky útočník a dodal: "Je tu jeden človek, ktorému chcem poďakovať najviac. Je to práve Paul. Je to najlepší hráč, s akým som kedy hral. Ďakujem ti za všetko, čo si pre mňa urobil".

Kariya nezostal Selännemu nič dlžný, vo svojej emotívnej reči však poďakoval aj ďalšiemu spoluhráčovi. "Keď sa prechádzam po Sieni slávy a vidím všetky tie osobnosti, tak mi napadne, koľko z nich ovplyvnilo moju kariéru. Chcel som mať schopnosti ako Wayne Gretzky, potom ako Jari Kurri, neskôr ako Brett Hull, či Adam Oates. Chcem poďakovať všetkým hráčom, s ktorými som hral, ale najmä dvom. Stevovi Rucchinovi a Teeemu Selännemu. Bez vás by som tu dnes večer jednoducho nebol."

Selänne odohral počas 21 sezón 1451 zápasov, v ktorých nazbieral 1457 bodov. Desaťkrát sa predstavil v Zápase hviezd NHL, v roku 2007 získal s Ducks Stanleyho pohár. Kariya hral so severanom šesť rokov v drese Anaheimu Mighty Ducks a neskôr aj krátko v Colorade. Kariéru musel ukončiť po otrasoch mozgu, v 989 dueloch zaznamenal presne rovnaký počet bodov.

Andreychuk bol kapitán majstrovskej Tampy Bay z roku 2004, počas 23 sezón v NHL si pripísal 1338 bodov (640 gólov a 698 asistencií). Aj jeho slávnostná reč bola veľmi emotívna, slzy tiekli jeho trom dcéram, manželke aj otcovi. "Neplač otec, všetko je v poriadku," povedal 54-ročný hokejista.

Recchi sa do slávnej spoločnosti dostal až na štvrtý pokus. Niekdajší krídelník získal Stanleyho pohár s tromi rôznymi klubmi - Pittsburghom, Carolinou i Bostonom. V historickej tabuľke produktivity mu patrí 12. priečka so ziskom 1533 bodov. Je posledný neaktívny hráč z prvej 28-ky bodovania, ktorý chýbal v Sieni slávy. Goyetteová sa stala piatou ženou, ktorú do nej vybrali, Drake má na konte najviac víťazstiev spomedzi všetkých kanadských univerzitných koučov.