Main Content

NHL môže prísť po Šipačovovi o ďalšieho talentovaného Rusa

piatok, 10. november 2017 10:05 | Autor: Dávid Lech

Nikita Šošnikov
Nikita Šošnikov | zdroj: TASR

Klub NHL Vegas Golden Knights sa škaredo zbavil Vadima Šipačova. A hokejista nováčika nemusí byť jediným Rusom, ktorý čoskoro opustí zámorskú profiligu.

Vedenie nováčika NHL z Las Vegas Golden Knights v lete ohlásilo príchod veľkej posily. Ešte v máji podpísal 30-ročný ruský center Vadim Šipačov dvojročnú zmluvu v hodnote 9 miliónov amerických dolárov. Vtedajší hráč SKA Petrohrad patril medzi opory slávneho celku SKA Petrohrad, s ktorým dvakrát získal Gagarinov pohár a vďaka vynikajúcej hre v KHL i na medzinárodnom fóre budil záujem viacerých celkov NHL.

Eminentný záujem mal tím Montrealu Canadiens, Šipačov sa napokon stal „zlatým rytierom.“ S odstupom času toto rozhodnutie ale určite ľutuje. V tíme nováčika NHL najprv pre neho neostalo miesto a klub ho poslal na farmu do AHL. To Rus odmietol, napokon odohral v zámorskej profilige tri zápasy s bilanciou jedného gólu a americký celok sa rozhodol s rodákom z Čerepovca rozviazať kontrakt.

Kvalitný hokejista tak najlepšiu hokejovú ligu sveta neobohatí a vráti sa do rodnej krajiny. A zrejme nebude jediným Rusom, ktorý sa vráti do domoviny. O návrate do najprestížnejšej európskej hokejovej súťaže s určitosťou uvažuje aj jeho krajan Nikita Sošnikov.
 

Niekdajšia vychádzajúca hviezda Atlantu Mytišči sa po sezóne 2014/2015 rozhodla pre skusy v zámorí. Sošnikov nebol nikdy draftovaný, no na spolupráci sa dohodol s organizáciou Toronta Maple Leafs. 24-ročný krídelník si ale v priebehu troch ročníkov nedokázal vybojovať miesto v prvom tíme a pod trénerom Mikeom Babcockom, ktorý v drese „javorových listov“ nedal priestor ani Slovákom Richardovi Pánikovi či Martinovi Marinčinovi, to bude mať veľmi ťažké.

Kvalitný technik i korčuliar Sošnikov na farme v Toronte Marlies predvádza veľmi dobré výkony. V aktuálnom ročníku si v 12 stretnutiach na konto pripísal 10 kanadských bodov a výrazne si tak žiada pozvánku do NHL. Ak nepríde do 14. novembra, vďaka klauzule zakotvenej vo svojej zmluve bude môcť odísť do KHL. NHL by tak opustil ďalší Rus, ktorý v sebe skrýva sľubný potenciál.

Informáciu priniesol reportér TSN Pierre LeBrun.