Main Content

Patrice Evra pod paľbou kritiky. Hrozí mu tvrdý trest a vyhadzov

piatok, 3. november 2017 11:50 | Autor: TASR

Patrice Evra
Patrice Evra | zdroj: TASR

Guimaraes 3. novembra (TASR) - Francúzskemu futbalistovi Patriceovi Evrovi z Olympique Marseille hrozí tvrdý trest za to, že pred štvrtkovým zápasom I-skupiny Európskej ligy UEFA 2017/2018 na ihrisku Vitorie Guimaraes kopol fanúšika svojho tímu.

Ako prvého hráča v histórii súťaže ho vylúčili ešte pred úvodným hvizdom. Európska futbalová únia (UEFA) voči nemu pravdepodobne v piatok začne disciplinárne konanie, prípadom sa bude zaoberať aj jeho klub. Podľa francúzskych médií by mohol incident donútiť 36-ročného obrancu aj ukončiť kariéru.

Vedenie Olympique odsúdilo správanie svojho zverenca. "Profesionálny hráč si musí v každej chvíli zachovať chladnú hlavu, i keď čelí provokáciám a urážkam. Zároveň však musíme odsúdiť deštruktívne správanie pseudofanúšika, ktorý uráža hráča vlastného tímu namiesto toho, aby ho podporoval," uviedol klub z Marseille vo svojom oficiálnom vyhlásení.

Incident sa udial počas predzápasovej rozcvičky, keď sa niekoľko priaznivcov Marseille dostalo do blízkosti ihriska a cez reklamnú bariéru kričali na hráčov. Následne Evra kopol jedného z nich do hlavy. Chvíľami to vyzeralo, že rozvášnený dav fanúšikov vtrhne na ihrisko, ale situáciu sa podarilo upokojiť. Evra, ktorý má na konte 81 štartov vo francúzskej reprezentácii, však neušiel trestu zo strany rozhodcu. Maďarský arbiter Tamás Bognár ho podľa nedávno zavedeného pravidla vylúčil, hoci sa zápas ešte nezačal.

"Patrice je viac než skúsený futbalista a, samozrejme, nemôže takýmto spôsobom reagovať na urážky, nech už sú akokoľvek prízemné a neuveriteľné. Nemá dvadsať rokov, aby takto reagoval. Musí zachovať pokoj. Bola to chyba a teraz musí čakať, čo bude nasledovať," povedal tréner Olympique Rudi Garcia pre BeIN Sports.

Podľa svedectva jedného z fanúšikov sa situácia vyostrila po tom, ako Evra podráždene zareagoval na pokriky priaznivcov Marseille, ktorí mu vyčítali, že sa viac venuje sociálnym sieťam než futbalu.

"Chceli sme ho nabudiť, pretože v uplynulých stretnutiach hral zle. On však úmyselne kopol loptu medzi nás a trafil jedného do hlavy. My sme potom začali na neho kričať vulgarizmy a on na oplátku urážal matky fanúšikov. No a potom ste videli, ako sa to celé skončilo," prezradil fanúšik William televíznej stanici BFM.

"Mal by za to pykať. Keby sme toto urobili v práci my, tak nás okamžite vyhodia," dodal. Podľa francúzskych médií hrozí Evrovi od vedenia Marseille vysoká pokuta, ale pravdepodobnejší je jeho koniec v klube. Prípadom sa bude navyše zaoberať aj UEFA, ktorý by mohla dať previnilcovi za kopanec aj niekoľkomesačný trest.

Evra, ktorý v minulosti hral aj za AS Monaco, Manchester United či Juventus Turín, mal začať duel medzi náhradníkmi. Keby figuroval v základnej zostave, tréneri Olympique by ho mohli podľa pravidiel nahradiť. Hostia mali v tomto prípade na lavičke iba šesť hráčov namiesto siedmich. Vitoria zdolala Marseille 1:0, pričom v drese hostí videl v 87. minúte červenú kartu po druhej žltej Boubacar Kamara.