Main Content

Raiola upozorňuje na rasizmus vo futbale. Ako príklad uviedol smutné spomienky Lukakua

pondelok, 30. október 2017 10:43 | Autor: Martin Gregor

Raiola, Lukaku
Raiola, Lukaku | zdroj: TASR

Jeden z najúspešnejších futbalových agentov Mino Railoa poukázal na existujúci rasizmus vo svete futbalu, ktorý si mnoho z nás možno ani neuvedomuje.

Mino Railoa patrí medzi najrešpektovanejších futbalových agentov sveta. Z hráčov, ktorým zariadil rozprávkové platy a realizoval ich veľké prestupy za stovky miliónov eur, sme minulý týždeň dokonca zostavili elitnú jedenástku, ktorú si môžete pozrieť v tomto článku:

49-ročný agent, ktorý má talianske aj holandské občianstvo, poskytol zaujímavý rozhovor švédskym novinám Expressen, v ktorom poukázal na rasizmus vo svete futbalu.

,,Ľudia hovoria, že vo futbale nie je žiadna diskriminácia? Čierni hráči sú stále diskriminovaní! Existuje vedomá diskriminácia. Pochádza od bastardov tohto sveta...,” začal svoje vyprávanie rešpektovaný agent.

,,Existuje však aj nevedomá diskriminácia. Myslíme si, že nie sme rasisti a uvažujeme správne, ale používame (rasistické) stereotypy, ktoré ospravedlňujeme. Keď sa ma ľudia spýtajú na čierneho hráča vždy sa spýtajú: ,,Aký je?’’ a potom ho prirovnajú k inému hráčovi: ,,Je ako Pogba? Je ako Balotelli, Je ako Lukaku? Nikdy od nich ale nepočujem otázku: ,,Je ako Toivonen? Alebo ako ibra? Alebo ako Beckham?”

Raiola tým poukázal na to, že čierni hráči sú stále porovnávaní len s futbalistami rovnakej pleti, čím sú v podstate zaraďovaní do inej kategórie, než ostatní: ,,Čierni hráči sú umiestnení do rohu, okamžite pri nich používame stereotypy. Keď sú mladí, musia urobiť ešte viac, aby dosiahli úspech. Nestačí im, aby boli takí dobrí ako bieli hráči, musia byť lepší.”

,,Veľa ľudí v športe tak rozmýšľa. Keď poviem nejaké meno, napríklad holandského hráča, ich prvá otázka je či je biely alebo čierny. Spýtam sa ich, či do pekla na tom záleží... Myslíte si, že sa to deje v amerických športoch? Scottie Pippen, je čierny alebo biely? Komu na tom záleží?...,” pýta sa.

Raila uviedol ako vhodný príklad skúsenosti Romelu Lukakua. ,,Hovoril som s jeho matkou. Musela chodiť na mládežnícke zápasy s jeho rodným listom. Vždy skončila s ďalšími rodičmi, ktorí spochybňovali, že má 12 alebo 14 rokov. Vždy bol rozruch, keď strelil 3 alebo 4 góly...”

Agent priznáva, že Lukaku bol väčší a silnejší, než jeho rovesníci. ,,Áno, je to tak. Ale kričali naňho, že nie je v správnom veku. Tak jeho mama nosila rodný list. Narodil sa v Belgicku, ale šírili o ňom falošné správy, že sa narodil v Afrike,“ poukázal na to, čím všetkým si musel pre farbu svojej pleti prejsť. ,,Lukakuova mama teda chodila okolo ostatných rodičov a ukazovala im rodný list...”