Main Content

Podľa ÚLK neprimeraný zásah voči fanúšikom: Dunajskú Stredu budú riešiť

pondelok, 23. október 2017 13:18 | Autor: Filip Chudý

Ivan Kozák
Ivan Kozák | zdroj: TASR

Na slovenskej scéne vzbudil pozornosť zásah SBS v Dunajskej Strede voči fanúšikom Trenčína. Známe sú už prvé stanoviská.

Po stretnutí 13. kola Fortuna ligy medzi Dunajskou Stredou a Trenčínom došlo k neprimeranému zásahu SBS voči fanúšikom hostí, aspoň také je stanovisko Únie ligových klubov (ÚLK), ktoré zverejnila na svojej stránke.

„Z dostupných videí nie je zrejmé, čo tomuto konfliktu predchádzalo, no takýto spôsob riešenia konfliktnej situácie je pre nás absolútne neprijateľný. Dlhodobo, v rámci vzdelávania predstaviteľov usporiadateľských služieb a hlavných usporiadateľov jednotlivých fortunaligových klubov prostredníctvom bezpečnostného manažéra SFZ pracujeme na tom, aby sa na našich štadiónoch zvyšoval komfort rovnako pre domácich i hosťujúcich fanúšikov. Vizuálne sme jednoznačne oddelili členov usporiadateľskej a bezpečnostnej služby. Usporiadateľská služba má zabezpečiť základný informačný servis pre fanúšikov, a tým sa postarať o primeraný komfort. Bezpečnostná služba má pôsobiť preventívne, určite nie agresívne, má byť jasne označená vestou a nesmie vyvolávať konflikt,“ píše sa na stránke ÚLK.

Tá bude v rámci jej interných predpisov na najbližšom rokovaní Prezídia ÚLK žiadať o vyjadrenie zástupcu FC DAC 1904 Dunajská Streda a prijme opatrenia k zabezpečeniu bezproblémovej organizácie všetkých zápasov Fortuna ligy.

K incidentu sa vyjadril aj AS Trenčín: „Zápas v Dunajskej Strede prebiehal z pohľadu fanúšikov AS Trenčín bez problémov až do momentu, kedy počas nastupovania do autobusu sa do nebezpečnej vzdialenosti dostala skupina domácich fanúšikov s cieľom konfrontácie medzi oboma skupinami. Následne došlo k verbálnym útokom a provokáciám medzi oboma skupinami. Domáca SBS zasiahla a donútila fanúšikov nášho klubu nastúpiť do autobusu. Adekvátnosť zásahu počas najbližších dní budeme analyzovať.“

Trenčiansky klub bude zároveň zaujímať, že prečo sa skupina domácich fanúšikov dostala do tak tesnej blízkosti ich fanúšikov, keďže podľa AS je v prípade rizika povinnosťou domáceho klubu dopraviť hosťujúcich fanúšikov bezpečne von zo sektoru, aj keby ich mali v priestore štadióna zadržať, aby zabezpečili bezpečný presun k autobusu.

Vyjadrenie dunajskostredského klubu zatiaľ nie je verejne známe, no okrem ÚLK si ho môže vyžiadať aj Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu.