Main Content

Trnava už v boji o titul je a minimálne jesenným majstrom zrejme bude!

nedeľa, 22. október 2017 16:10 | Autor: Filip Chudý

Spartak Trnava
Spartak Trnava | zdroj: TASR

Trnavský Spartak zvýšil svoj náskok na čele tabuľky, pričom je vysoko pravdepodobné, že mu postačí na polovičný titul, no v hre je aj ten skutočný.

Komentár Filipa Chudého

Výsledky zápasov 13. kola Fortuna ligy rozhodli o tom, že Trnava zvýšila svoj náskok na čele tabuľky už na osem bodov. To je v tejto fáze súťaže už veľký bodový rozdiel, pričom je viac-menej isté, že Trnavčanom bude stačiť na titul, teda ten jesenný. Hrá sa totiž do zimnej prestávky už len o 18 bodov, no Spartak je v takej pohode, že prvé miesto ťažko pred koncom roka 2017 opustí, zvlášť, keď jeho súperi body ešte postrácajú. Samozrejme, vo futbale je možné všetko, ale ak sa niekto vezie na pozitívnej vlne, len tak z týždňa na týždeň ju nestratí.

Trnavská jesenná jazda pripomína tú žilinskú z minulej sezóny. Síce sa prezentuje iným štýlom, ale výsledok je ten istý. Do čoho totiž Trnavčania kopnú, to skončí v bráne súpera. Aj bodový zisk je takmer rovnaký. Žilina mala pred rokom o takomto čase síce o bod viac, ale ak Trnava vyhrá ďalšie kolo v Trenčíne, bude na tom v medzisezónnom porovnaní lídrov lepšie ona.

Pritom takto presne pred rokom bola v malom Ríme nálada úplne iná, keďže fanúšikovia vyhlásili bojkot. No na ten sa už pomaly aj zabudlo. Medzitým sa totiž urobili zmeny v realizačnom tíme a kádri, veci začali fungovať ako majú, no a výsledok sa dostavil. A hlavne slovo výsledok je dôležité, pretože o ne vo futbale ide, čo v Trnave pochopili.

Keď jej tréner El Maestro dostane otázku na hru, hneď to správne obráti na výsledok. On síce ako hlavný tréner stále len začína, ale ako asistent pochodil už viaceré vyspelé ligy, o ktorých slovenskí tréner maximálne snívajú, pričom tam sa naučil, čo je vo futbale dôležité. Že hrala Trnava proti Podbrezovej hlavne v prvom polčase zle až slabo? A koho to zaujíma? Výsledok je 2:0 a ako bonus už osembodový náskok!

No ten prináša so sebou aj druhú stránku veci. Hoci sa trnavský tréner snaží od príchodu vo svojich vyjadreniach posielať slovo titul kade ľahšie, pričom v tomto smere si môže so slovenskými kolegami ruku podať, už ťažko sa pred ním v Trnave schovajú. Rečičky o prvej šestke už verejnosť nezaujímajú, tá už je prakticky vybavená. A bolo by alibistické pri jasnom lídrovi tabuľky spomínať nižšie priečky ako akýsi cieľ.

Trnavčania si doterajšími dobrými výkonmi vybojovali šancu zabojovať o titul, na ktorý túžobne čakajú 45 rokov. Ešte síce nie sú vo fáze, že musia, ale ak im futbalový život priniesol takúto šancu, potom im nezostáva nič iné, len sa o to pokúsiť. Samozrejme, v súťaži sú aj silnejšie mužstvá, ale žiadne z nich nemá aktuálne takú „majstrovskú“ pohodičku. A hoci sa v tomto systéme súťaže bude majstrovský chlieb lámať až na jar, Trnava už v boji o titul je, či si to sama pripúšťa alebo nie.