Main Content

KOMENTÁR: Kto môže zosadiť Barcelonu z trónu?

streda, 20. júl 2011 19:06 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Kto môže zosadiť Barcelonu z trónu?
KOMENTÁR: Kto môže zosadiť Barcelonu z trónu? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Kto môže v budúcej sezóne zosadiť Barcelonu z európskeho trónu? Po finále Ligy majstrov z uplynulej sezóny to možno vyzerá tak, že Barcelona je neporaziteľná a pohár pre kontinentálneho šampióna je už na niekoľko rokov dopredu rezervovaný. Je naozaj tomu tak? Prinášame vám môj rebríček, kto môže najviac ohroziť Barcu.

Chelsea

Chelsea mala veľmi blízko k vyradeniu Barcelony v semifinále sezóny 2008/2009. Barcu vtedy spasil až v nadstavenom čase vyrovnávajúcim gólom Iniesta a hráči Chelsea nemôžu doteraz prísť na meno nórskemu rozhodcovi Tomovi Henningovi Övrebömu. Chelsea stále čaká na výrazný medzinárodný úspech. Po neúspechoch takých trénerských es ako Mourinho, či Ancelotti, angažovali Londýnčania mladého portugalského trénera Andre Villas-Boasa, od ktorého si veľa sľubujú. Káder zatiaľ neprešiel výraznými zmenami, jedinou posilou sa stal "návratilec" brankár Matej Delac z Vitesse, avšak všeličo sa už popísalo v spojitosti s príchodom Luku Modriča. Bude Chelsea najvážnejším súperom Barcelony v novom ročníku? Podľa môjho názoru áno!

Real Madrid

Úhlavný nepriateľ zo španielskej metropoly bude mať niekoľko príležitostí na stretnutie s Barcelonou a preto môže byť káder lepšie pripravený, ak by sa náhodou skrížili ich cesty v Lige majstrov, podobne ako v tejto sezóne. Na začiatku sezóny budú mať dvojnásobnú  príležitosť v španielskom superpohári a 11. decembra v domácom El clásicu. Ak sa však Real uzavrie na vlastnej polovici ihriska ako tomu bolo minulej sezóne, veľkoúste Mourinhove vyhlásenia im výsledky rozhodne neprinesú. V tíme sú nováčikmi Hamit Altintop, Raphaël Varane, Fabio Coentrao, Nuri Sahin a Callejón. Očakáva sa aj príchod brazílskeho supertalentu Neymara. Odchod Ezequiela Garaya do Benficy nevyzerá byť výraznejším oslabením.

Manchester United

Nad anglickým šampiónom visí pred začiatkom novej sezóny určitý otáznik. S kariérou skončila klubová ikona Paul Scholes, do dôchodku odišla tiež brankárska jednotka Edwin van der Sar. Do konkurenčného Sunderlandu si to namierili dlhoroční hráči Red Devils John O´Shea a Wes Brown. Náhradou van der Sara sa stal mladý Španiel David de Gea a výraznejšou posilou do zálohy je Ashley Young z Aston Villy. Uvidíme, či Ferguson pritiahne na Old Trafford aj Wesleyho Sneijdera z Interu. V plánoch Fergusona je údajne aj Marek Hamšík. Červení Diabli dlhodobo demonštrujú svoju silu v Európskych súťažiach a Barcelone sa túžia revanšovať za finálové prehry z uplynulej sezóny a z roku 2009.

Čo zaváži?

Vymenované kluby majú v novej sezóne oproti Barcelone jednu obrovskú výhodu. Trofej Ligy majstrov sa nepodarilo ešte nikomu obhájiť, preto bude tlak na Barcelonu možno ešte výraznejší. Z môjho pohľadu je Chelsea hlavným adeptom na získanie skalpu Guardioloveho mužstva kvôli určitej vyrovnanosti kádru.

Real zakladal na svojej politike nákupu veľkých hviezd. Minulý rok od tejto stratégie upustil a posily ako Xabi, Özil či di María svoju úlohu úplne nezvládli. Nechcem znižovať ich kvality, pretože futbalisti sú to špičkoví. Ale v Reale mi chýba vodcovská osobnosť typu Johna Terryho. Real má síce Casillasa, ale je to brankár a hovorí sa o tom, že by mal práve kvôli tomu prísť aj o svoju pásku.

Chelsea vsadila na mladého trénera, ktorý je žiakom Josého Mourinha, avšak pre veľkokluby je neznámou, čo môže byť jeho výhodou. Mourinho sa po každom nevydarenom zápase na niečo vyhováral a pri všetkej úcte, Pepe je výnimočný stopér, ktorý odohral dobré zápasy na poste defenzívneho štítu, ale s jeho psychikou je to otázne.

Na druhej strane disponuje Chelsea Fernandom Torresom. Po minuloročnej nevydarenej sezóne môže byť práve on tým rozhodujúcim článkom v hre londýnskeho klubu. Čo sa týka tohtoročných nákupov, myslím si, že Real sa výrazne neposilnil a Altintop bol úplným krokom vedľa. Situáciu by ako tak mohol zmeniť príchod Neymara.

V Manchestri je vyrovnanosť kádra možno ešte výraznejšia. Disponujú mladým, nádejným gólmanom, majú azda najlepšiu stopérsku dvojicu na svete, pracovitých hráčov akými sú Rooney a Park, mladých bratov Fábia a Rafaela, Naniho, Andersona, novica Younga a skúseného Ryana Giggsa. Oproti Manchestru má však Real Mourinha, ktorý vie, že s Barcou nemožno hrať otvorenú partiu. So svojim antifutbalom slávil úspech s Interom, preto je v mojom rebríčku Real nad Manchesterom.

Hrá sa na trofeje a či ich niekto získa peknou hrou alebo antifutbalom sa história pýtať nebude. Hlavné bude poraziť Barcu.