Main Content

Štartuje nová sezóna NBA. Cleveland a Oklahoma s cieľom zosadiť Golden State z trónu

pondelok, 16. október 2017 10:04 | Autor: TASR

Stephen Curry a Kevin Durant
Stephen Curry a Kevin Durant | zdroj: © TASR

New York 16. októbra (TASR) - V noci z utorka na stredu štartuje dvomi zápasmi 72. ročník zámorskej basketbalovej ligy NBA.

Obhajca titulu Golden State Warriors odštartuje súbojom proti Houstonu Rockets, jeho finálového súpera Cleveland Cavaliers čaká duel s Bostonom Celtics. Nová sezóna prinesie viacero zmien s pozitívnym dopadom na hráčov.

Vedenie NBA posunulo štart nového ročníka na skorší dátum, v rámci prípravy odohrali tímy aj menší počet prípravných zápasov. Komisár zámorskej profiligy Adam Silver zároveň informoval, že sa zároveň znížil počet tzv. "back-to-back" zápasov, keď tímy odohrali štyri stretnutia počas piatich dní.

Pre zatraktívnenie duelov sa znížil počet oddychových časov z deväť na sedem. Posunul sa tiež termín na uskutočnenie prípadných prestupov, trh sa uzatvorí už 8. februára. "Tieto zmeny by mali dopomôcť k tomu, aby sme dosiahli náš cieľ. Tým je zlepšenie tempa hry. Menej prestávok a kratší čas bez akcie, hlavne v koncovkách duelov, aby sa zlepšil divácky zážitok," zhodnotil pre Sports Illustrated prezident basketbalových operácií Byron Spruell.

Diskutovanou témou nedávnych dní sú protesty počas štátnych hymien. Silver poznamenal, že hráči nesmú žiadnym spôsobom protestovať voči politickým rozhodnutiam amerického prezidenta Donalda Trumpa: "Máme jasné pravidlo, že naši hráči musia stáť počas štátnych hymien. Je to pravidlo, ktoré je v platnosti už dlhšiu dobu. Hráči však môžu slobodne vyjadrovať svoje názory, majú na to svoje platformy, ako sú rozhovory s médiami, možnosti sociálnych sietí alebo pri práci s komunitami."

Najväčším favoritom na zisk trofeje Larryho O'Briena zostáva úradujúci šampión Golden State Warriors. Tréner Steve Kerr má k dispozícii takmer identický káder v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom, do družstva mu pribudla dvojica Nick Young z Los Angeles Lakers a Omri Casspi z Minnesoty Timberwolves. "Myslím si, že máme najširšie družstvo. Teší ma hlavne fakt, že môžem kohokoľvek nasadiť do zápasu," uviedol kormidelník Warriors.

Do boja však chce prehovoriť aj jeho finálový súper Cleveland Cavaliers. Vedeniu klubu sa podarilo počas leta prilákať viacero zvučných mien. V rámci výmeny s Bostonom odišiel síce rozohrávač Kyrie Irving, ale namiesto neho prišla trojica Isaiah Thomas, Jae Crowder a Ante Žižič. Cennou posilou je tiež najužitočnejší hráč sezóny 2010/2011 Derrick Rose a nedávno sa pripojil k tímu aj Dwayne Wade. "Myslím si, že sme na tom oveľa lepšie. Máme viacero všestrannejších basketbalistov a tiež možností, ako zložiť základnú päťku. Budeme iným tímom, ale myslím si, že máme väčšiu šancu," uviedol pre cleveland.com kouč Cavaliers Tyronn Lue.

Po šiestich rokoch by si rada zopakovala minimálne finálovú účasť Oklahoma City Thunder. K najlepšiemu strelcovi predchádzajúcej sezóny Russellovi Westbrookovi totiž pribudli dve hviezdne mená - Paul George a Carmelo Anthony. Spolu s nimi by hviezdny tím "hromov" mohol zosadiť z trónu dva najdominantnejšie kluby nedávnej minulosti. "Počas sezóny budeme určite miešať zostavu. Je super, že chalani sú otvorení viacerým myšlienkam. Budeme hľadať spôsoby, ako maximalizovať 48 minút," vyhlásil pred sezónou tréner Thunder Billy Donovan.

Bez šancí nie je ani San Antonio Spurs, ktoré bude útočiť na 19. sezónu v rade, v ktorej dosiahne viac ako 50 víťazstiev v základnej časti. Veľké ambície má tiež Houston Rockets, kde sa k Jamesovi Hardenovi pripojil bývalý rozohrávač Los Angeles Clippers Chris Paul.

"Čiernym koňom" súťaže môže byť mladý tím Bostonu Celtics. NBA zažíva éru tzv. "supertímov", no nie všetci hodnotia tento stav súťaže pozitívne. "Z hľadiska konkurencie to môže uškodiť celkovému aspektu ligy. Máte jeden alebo dva tímy, ktoré sú vynikajúce, čo však znamená, že ďalších 28 bude odpadom, respektíve to budú mať mimoriadne náročné," vyjadril sa legendárny Michael Jordan.

Program úvodnej noci (streda 18. októbra):

02.00 h - Cleveland Cavaliers - Boston Celtics

04.30 h - Golden State Warriors - Houston Rockets

Dôležité termíny 

8. februára - uzávierka prestupového trhu

16. - 18. februára - All Star víkend

11. apríla - záverečné kolo základnej časti 2017/2018

14. apríla - začiatok play off

31. mája - začiatok finále

17. júna - prípadný siedmy zápas finále

21. júna - NBA draft 2018