Main Content

Na šľaktrafenie: Podľa rebríčka FIFA sme vo svetovej špičke, no na MS nebudeme!

nedeľa, 15. október 2017 12:53 | Autor: Filip Chudý

Ján Kozák
Ján Kozák | zdroj: TASR

Slovenská futbalová reprezentácia sa aj po októbrových medzištátnych zápasoch udrží podľa nového rebríčka FIFA v širšej svetovej špičke, no to nám je málo platné...

V októbrovom vydaní rebríčka FIFA, ktorý bude oficiálne zverejnený začiatkom budúceho týždňa, sa slovenská futbalová reprezentácia podľa prepočtov z októbrových medzištátnych stretnutí prepadne o päť miest na 24. priečku.

Pohoršíme si o 82 bodov, čiže budeme ich mať po novom 885. Spôsobila to hlavne prehra v Škótsku, ktorá nás nakoniec definitívne pripravila aj o svetový šampionát v Rusku. Ak by sme v Glasgowe udržali remízu, mali by sme 933 bodov a patrilo by nám 20. miesto tesne pred Holandskom. Ak by sme tam vyhrali, mali by sme 1031 bodov a patrila by nám 18. priečka tesne za Uruguajom.

Ak by nám pomohli výsledky v iných skupinách a aj po prehre v Škótsku by sme sa dostali do baráže, aj tak by sme boli pri žrebe baráže nenasadení. Medzi nasadených by nám pomohla jedine výhra. Nás môže len mrzieť, že hoci sme vo svetovom rebríčku medzi 32 najlepšími, medzi 32 účastníkov MS 2018 sme sa nedostali.

V novom rebríčku FIFA nenastanú v top 10 veľké zmeny. Prvých šesť krajín si udrží svoje miesto (Nemecko, Brazília, Portugalsko, Argentína, Belgicko, Poľsko) a deviate bude naďalej Čile. Siedme bude po novom Francúzsko, do elitnej desiatky sa vracia Španielsko (8.) a prvýkrát v histórii v nej bude Peru (10.). Naopak, vypadnú z nej Švajčiarsko a Kolumbia.

Pre zaujímavosť ešte poradie našich susedov: 6. Poľsko, 30. Ukrajina, 39. Rakúsko, 46. Česko a 53. Maďarsko.