Main Content

Slovenská futbalová akadémia v elitnej spoločnosti klubov ako Benfica Lisabon či Glasgow Rangers  (Rozhovor)

utorok, 10. október 2017 13:49 | Autor: Silvia Petrašková

CFT Academy
CFT Academy | zdroj: archív CFT Academy

Známa futbalová akadémia CFT Academy Slovakia sa ocitla v elitnej spoločnosti špičkových európskych veľkoklubov.

Na tento exkluzívny zoznam sa akadémia pôsobiaca v pätnástich centrách na východnom Slovensku dostala vďaka podpisu zmluvy o spolupráci pri realizácii programu CoerverCoaching Skill Full Age.

Coerver Coaching je známy tréningový program, špecializujúci sa na rozvoj mladých futbalistov, pričom sa opiera o vlastnú tzv. šesťstupňovú pyramídu - skupinový útok, zakončenie, rýchlosť, hra „jeden na jedného“, prihrávky a ovládanie lopty. Coerver Coaching je futbalová metóda, vhodná pre všetkých hráčov, prispôsobená je však najmä deťom od 5 do 16. rokov bez rozdielu ich schopností. Je sústredená najmä na vývoj individuálnych schopností a hry s malým počtom hráčov. Hlavným cieľom Coerver Coachingu je vychovávať individuálne schopných, sebavedomých a kreatívnych hráčov, pre ktorých bude trénovanie a samotná hra zábavou, naučiť ich férovosti a rešpektovania súpera, vážiť si víťazstvá, ale nie viac, ako charakter a športový výkon a nakoniec, poskytnúť im bezpečnú a výchovnú skúsenosť podľa najlepších kritérií.

Viac informácii o samotnej spolupráci CFT Academy s týmto popredným tréningovým programom nám porozprával jeden z členov samotnej akadémie Peter Herstek.

V prvom rade blahoželám CFT Academy k úspešnému podpisu zmluvy. Prezraď nám takto na úvod, ako a kedy došlo k tejto dohode?

Organizáciu Coerver Coaching sme si vyhliadli už pred dvoma rokmi, nakoľko sme chceli skvalitniť prácu našich trénerov a samozrejme aj celý tréningový proces. Naši tréneri absolvovali už niekoľko kurzov tejto organizácie. Všetky školenia sa uskutočnili priamo v našej akadémii, čo bolo pre nás veľkou výhodou. Vedeniu Coerveru sa páčil projekt CFT Academy, nakoľko je na Slovensku jedinečný. Asi pred mesiacom bolo iniciované stretnutie zo strany Coerveru, kde nám ponúkli ako prvej organizácii na Slovensku partnerstvo.

Čo si od tejto spolupráce v akadémii sľubujete?

Verím, že táto spolupráca nám otvorí nové možnosti nielen na Slovensku. Nakoľko Coerver je celosvetovou organizáciou a futbal stále napreduje, je pre nás kľúčové získať novinky dostatočne včas a z prvej ruky.

Vaši tréneri už mali tú možnosť absolvovať kurzy a tréningy tohto programu. Ako s nimi boli spokojní?

Všetci sme si prešli kurzami a musíme povedať, že nám to v mnohom zmenilo pohľad na futbal a tréningový proces v ňom. Po každom zo školení sme hneď získané poznatky aplikovali do tréningového procesu, kde sa aj osvedčili, čo nás len utvrdzuje v tom, že ísť do takejto spolupráce bol ten správny krok.

Aké sú Vaše najbližšie plány?

Momentálne plánujeme nové školenia pre trénerov po celom východnom Slovensku. V pláne sú aj coerver futbalové akadémie pre deti v Prešove a Košiciach. V neposlednom rade chceme realizovať roadshow pre dediny, ktorých cieľom bude preniesť zefektívnenie tréningových procesov vo futbale v našich dedinách.