Main Content

Hamilton opanoval Veľkú cenu Japonska. Smoliar Vettel nedokončil preteky

nedeľa, 8. október 2017 08:48 | Autor: TASR

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton | zdroj: TASR

Britský pilot Mercedesu Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Japonska motoristickej F1 a výrazne sa priblížil k štvrtému titulu majstra sveta.

Pomohlo mu odstúpenie nemeckého rivala Sebastiana Vettela, ktorý odstavil svoje Ferrari už na začiatku pretekov. Pódium doplnili dva monoposty Red Bull, druhý bol Holanďan Max Verstappen a tretí skončil Daniel Ricciardo z Austrálie.

Verstappen sa ihneď po štarte dostal pred Vettela na druhé miesto, držiteľ pole position Hamilton si udržal vedúcu pozíciu. Vettel sa prepadol až na siedmu priečku, v jednej zo zákrut vyšiel z trate a odstúpil na konci štvrtého kola, keď ho nezvratne do boxov stiahol jeho tím.

V Suzuke sa išlo na jednu zastávku. V 28. kole ju už Hamilton aj Verstappen mali za sebou, na čelo sa posunul Valtteri Bottas. Ten krúžil pred Hamiltonom a spomaľoval svojho tímového kolegu, na ktorého sa tlačil Verstappen. Potom už prijal inštrukciu, pustil Brita a chvíľu mohol takticky slúžiť ako bariéra medzi opätovným lídrom pretekov a holandským prenasledovateľom.

Bottas zamieril do boxov o dve kolá neskôr, jeho pneumatiky by už viac nezniesli. Vrátil sa na štvrtom mieste za Ricciardom. Hamilton mal v 37. kole 2,5-sekundový náskok pred Verstappenom a vedenie si udržal až do cieľa. V poradí jazdeckého šampionátu sa Vettelovi vzdialil na priepastných 59 bodov (34+25 v Japonsku). Do konca seriálu zostávajú štyri veľké ceny (USA, Mexiko, Brazília, Abú Zabí), získať sa dá maximálne sto bodov.