Main Content

Postupová matematika: 4 alternatívy, ktoré posunú Slovensko do baráže

nedeľa, 8. október 2017 10:35 | Autor: Filip Chudý

4 alternatívy pre Slovensko
4 alternatívy pre Slovensko | zdroj: TASR

Ak nakoniec obsadíme druhé miesto v skupine, na baráž budeme potrebovať aj pomoc z ostatných skupín. Hrajú s nami už len tieto štyri alternatívy.

Pred posledným kolom skupinovej fázy európskej časti kvalifikácie MS 2018 sa o niečo viac vyjasnili postupové možnosti Slovenska do baráže. Ak by sme v Škótsku udržali remízu a zároveň si vybojovali druhé miesto v skupine, baráž by sme mali vzhľadom na ostatné výsledky istú. No k tomu sa už nemôžeme vracať, treba sa pozrieť na nové postupové alternatívy.

Najzákladnejšou úlohou je samozrejme víťazstvo nad Maltou, pričom gólový rozdiel je nepodstatný, úplne stačí aj 1:0. No aby sme sa dostali na druhé miesto, budeme potrebovať aj to, aby Škótsko nevyhralo v Slovinsku. Či by to ale stačilo aj na postup do baráže, to je nateraz otázne.

Ak dopadne záver našej kvalifikačnej skupiny v slovenský prospech, potom v tabuľke druhých budeme mať na svojom konte 12 bodov a skóre 11:6. To je veľmi podstatné, pretože v prípade rovnosti bodov rozhoduje skóre, potom väčší počet strelných gólov, fair-play alebo môže aj žreb.

Výsledky, aké potrebujeme v iných skupinách

V skupinách A, B, C, E a G nám nepomôže už žiadna výsledková zhoda. S napätím sa teda budeme pozerať už len do skupín D, H a I. V nich s nami hrajú štyri alternatívy. Potrebujeme, aby nastala aspoň jedna.

D-skupina

Ak sa nestane futbalový zázrak, potom Moldavsko skončí posledné, čo je dôležité pre tabuľku druhých, keďže body s posledným v skupine sa nerátajú. Matematicky síce ešte môže byť posledné aj Gruzínsko, ale to by nám nevyhovovalo. No reálne sa to ani nestane, pretože Moldavsko by muselo poraziť Rakúsko, Gruzínsko prehrať v Srbsku a zároveň by si Moldavsko muselo voči Weissovi a spol. vylepšiť skóre o minimálne 13 gólov.

Môžeme byť v baráži, ak sa zrodí v tejto skupine aspoň jedna z týchto dvoch alternatív:
- Gruzínsko vyhrá v Srbsku
- zápas Wales – Írsko sa skončí remízou a zároveň Moldavsko bude v skupine posledné

H-skupina

Ak by v sobotnom zápase Cyprus – Grécko (1:2) hostia nevyhrali, už by sme mali baráž v prípade druhého miesta istú. No Gréci nám ešte môžu vlastným zakopnutím pomôcť, no išlo by o senzáciu prvej kategórie.

Môžeme byť v baráži, ak sa zrodí v tejto skupine táto výsledková zhoda:
- Grécko doma neporazí Gibraltár a Bosna a Hercegovina zároveň vyhrá v Estónsku

I-skupina

V tejto skupine nás zaujíma už iba jeden zápas, ktorým bude priamy súboj o baráž, resp. teoreticky o postup, ak teda zaváha Island doma s Kosovom. Pre nás už ale výsledok zápasu Island – Kosovo nie je z pohľadu boja o baráž podstatný.

Môžeme byť v baráži, ak sa zrodí v tejto skupine nasledovný výsledok:
- zápas Ukrajina – Chorvátsko sa skončí remízou