Main Content

Génius na pokraji tragédie

piatok, 6. október 2017 09:56 | Autor: Jakub Mihálik

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Argentína v kvalifikácii Majstrovstiev sveta 2018 opäť zakopla a je na pokraji blamáže.

Pred tromi rokmi bol blízko toho, aby sa zaradil na piedestál medzinárodného futbalu. Lionel Messi v Brazílii 2014 doviedol Argentínu až do finále, no ostali mu len oči pre plač, po tom, čo v predĺžení rozhodol Nemec Gotze. Tak blízko a zároveň tak ďaleko. Po úvodnej dávke trpkosti sa fanúšikovia argentínskeho génia i futbaloví odborníci chlácholili tým, že to nebola posledná príležitosť pre barcelonskú legendu. Mal vtedy len 27 rokov, jeden či dva Mundialy pred sebou.

To však zrejme nikto netušil, čo sa prihodí hneď v ďalšej kvalifikácii. Argentína, s Messim v čele, je pred posledným zápasom kvalifikačných bojov na šiestom mieste. Dve priečky za priamym postupom a jednu za barážou proti Novému Zélandu. Navyše, na posledný zápas cestuje na súperovu pôdu. Navyše #2, na pôdu Ekvádoru, ktorý je síce už z hry von, no v nadmorskej výške pohybujúcej sa na úrovni najvyšších štítov Tatier, sa Argentíne (a konieckoncov nikomu) nehrá dobre. V predošlých piatich zápasoch oboch súperov v Ekvádore Argentína vyhrala raz. V roku 2001. Inak sa rodili remízy a tá by Albicelestes nemusela stačiť.

Ak Argentína vyhrá, bude určite minimálne piata. Nový Zéland by bol potom pre hviezdny tím len chuťovkou. Misia splnená, tragická kvalifikácia zabudnutá. Poviete si, ľahké, veď tentokrát sa už zmobilizujú. No zmobilizovať sa Argentína snaží už štyri zápasy. Výsledok? Tri remízy, jedna prehra a ďalší prepad v tabuľke.

V ostatnom zápase bolo trápenie Argentíny najviditeľnejšie. Peru sa snažili vyhodiť z konceptu tým, že presunuli zápas na štadión Boca Juniors, známy búrlivejším prostredím a bezprostredným kontaktom s fanúšikmi ako štadión River Plate. Namiesto toho však vyhodili z konceptu samých seba. Vytvorili na seba ďalší tlak, ktorý jeden muž sám nemôže zvládnuť. Argentína totiž počas kvalifikácie mení trénerov, mení rozostavenie, mení hráčov, jedno ale ostáva. Messi. Lepšie povedané, prílišné spoliehanie sa na Messiho.

Tridsaťjedenročný hráč tak zažíva to, čo už viackrát okúsil. Ťarchu okamihu, nádeje celého futbalového národa na jedných pleciach. A absolútnu pozornosť súpera. Leo doteraz nikdy (zdôrazňujem v reprezentácii) v takých momentoch neuspel. Či hovoríme o finále majstrovstvách sveta, alebo o dvoch finále juhoamerických šampionátoch. V utorok ho čaká ďalšie finále. Hoci len v boji o piate miesto v kvalifikácii, no rovnako dôležité.

Ak by totiž Argentína neodvrátila tragédiu a nepostúpila by na MS, bola by to približne rovnaká katastrofa ako prehra vo finále pred vyše tromi rokmi. A ešte väčšia. Nielen z pohľadu celej futbalovej Argentíny, no aj z pohľadu histórie. Viac ako desaťročie sa totiž čaká na to, že Messi „spraví“ nejaký reprezentačný úspech, aby sa mohol definitívne zaradiť k oným legendám, ktoré úspeli v klube i v reprezentácii. A definitívne odbiť kritikov, ktorí mú práve absenciu takého úspechu vyčítali.

Úplne zmeškané majstrovstvá sveta by boli individuálnou tragédiou jedného z najlepších futbalistov všetkých čias. Ďalšie MS sa konajú až v roku 2022 a to bude mať Messi už 35. Asi ani on sám nevie, či vtedy ešte bude hrať futbal.

A v neposlednom rade by nepostup Messiho Argentíny bol tragédiou pre všetkých fanúšikov futbalu. Na šampionáte sa majú zúčastňovať tí najlepší. A Messi medzi nich patrí. O štyri dni to musí dokázať.