Main Content

Kvalifikácia ME do 21 rokov: Slovensko prekvapujúco podľahlo Islandu!

štvrtok, 5. október 2017 20:16 | Autor: TASR

slovenskí reprezentanti do 21 rokov
slovenskí reprezentanti do 21 rokov | zdroj: TASR

Poprad 5. októbra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov prehrali vo štvrtok v NTC Poprad v ich treťom zápase kvalifikácie ME 2019 s Islandom 0:2.

Zverenci trénera Pavla Hapala zaknihovali v boji o ME v Taliansku prvú prehru, v tabuľke majú po troch zápasoch na konte šesť bodov.

kvalifikácia ME 2019 futbalistov do 21 rokov:

2. skupina:

Slovensko "21" - Island "21" 0:2 (0:1)

Góly: 8 a 90+. A. Gudmundsson, ŽK: Čmelík, Vavro, Balaj, Hromada - Einarsson, A. Gudmundsson, Fridjónsson, ČK: 90. Hromada (SR), rozhodovali: Kominis - Kourompyliová, Grevenis (všetci Gr.), 3076 divákov.

SR 21: Rodák - Kružliak, Vavro, Sipľak, Hancko - Káčer (64. Urblík), Lesniak, Hromada - Čmelík (76. Jirka), Balaj, Polievka (58. Vestenický)

Island 21: Olafsson - Sampsted, H. V. Gudmundsson, Andresson, Fridriksson - Porsteinsson, Fridjónsson, Magnusson - Einarsson, A. Gundmundsson, Haraldsson (90+. Karlsson)

 

Slováci mohli mať ideálny vstup do zápasu, no v 7. minúte Polievka svoju šancu nepremenil a to domácich o pár sekúnd mrzelo dvojnásobne. Haraldsson v protiútoku unikol slovenskej obrane, v pokutovom území si počkal na Alberta Gudmundssona, ktorý si poradil s obrancom a pohodlne prekonal brankára Rodáka. Inkasovaný gól domácich na chvíľu zaskočil, ale postupne sa dostali do tempa i šancí. V 14. minúte však pohľadmi tlačili strelu A. Gudmundssona nad bránku. Hapalovci pridali na aktivite a do šancí sa skúšali dostať centrami i kombináciami. V 31. minúte im mohol pomôcť aj Hans Gudmundsson, no proti jeho nie ideálnej prihrávke stihol brankár Olafsson zasiahnuť. V 37. minúte sa k hlavičkovému zakončeniu dostal Hancko, ale zblízka namieril iba do brankára. V 43. minúte zaujala situácia v šestnástke Islandu, po ktorej "sokolíci" avizovali ruku súpera a dožadovali pokutového kopu, ale ten sa nekonal.

Zámer domácich vyrovnať bol zrejmý od prvých sekúnd druhého dejstva, ale Islanďania neustále hrozili nebezpečnými protiútokmi. V 51. minúte boli blízko k druhému gólu, ale hlavičku Andressona zastavila horná žŕdka Rodákovej bránky. Ofenzívne aktívny obranca Andresson sa k zakončeniu dostal aj v 58. minúte a Rodáka opäť zachránila konštrukcia bránky. Ten istý hráč sa v 67. radoval z gólu, ale dosiahol ho až po faule na brankára, takže skóre sa nemenilo. V 73. minúte sa po centri dostal k zakončeniu Balaj, ale lopta mu nesadla ideálne. V 81. minúte sa po rohovom kope dostal do šance Urblík, proti jeho technickej strele spoza šestnástky však výborne zasiahol brankár Olafsson. Mladí Slováci v závere stupňovali svoju aktivitu, snažili sa o vyrovnanie, ale organizovaná obrana Islandu im robila veľké problémy. Šance domácich na vyrovnanie spľasli po vylúčení kapitána Hromadu. V nadstavenom čase Slováci prestali hrať po zákroku na Sipľaka v strede ihriska, čo využil pohotový Gudmundsson na brejk, v ktorom poľahky pridal druhý gól Islandu.

hlasy:

Pavel Hapal, tréner SR: "Napriek tomu, že sme do zápasu dali veľké úsilie, sme najmä v prvom polčase robili veľa chýb. Nepokrývali sme rýchle protiútoky, na ktoré sme hráčov upozorňovali. Vypracovali sme si iba málo stopercentných šancí. Bolo tam veľa nervozity. Nemôžem povedať, že by hráči nepracovali, ale chýbala tam rozvaha a pokoj. V 8. minúte platilo nedáš-dostaneš. Mali sme veľkú šancu, ktorú sme nepremenili a oni z prvej nebezpečnej šance skórovali. Súper následne zaliezol do obrany, bránil, hral na brejky a kúskoval hru. Ale na to sa nemôžeme vyhovárať. Mali sme si vytvoriť viac príležitostí."

Denis Vavro, obranca SR: "Nepodali sme dobrý výkon. Vedeli sme, že Islanďania prídu brániť a vyrážať do protiútokov. Hneď na začiatku dali gól a to im veľmi pomohlo. Dobýjať ich obranu bolo veľmi ťažké, šance sme si vypracovali aspoň po štandardkách. Škoda, že sme ani jednu nepremenili."

Filip Lesniak, stredopoliar SR: "Rýchly inkasovaný gól nás rozhodil. Prestali sme hrať, mysleli sme si, že to bol ofsajd. Neskôr sme si vytvorili nejaké šance, otvorili sme hru, ale napokon sme inkasovali druhý gól. Zápas sme si prehrali sami, na rozhodcu sa nemôžeme vyhovárať. Keby sme dali prvý gól my, mohol by pískať hocijako. Musíme sa poučiť z chýb a vziať si aj to pozitívne."

Michal Sipľak, obranca SR: "Ťažko sa mi to hodnotí. Zápas sme nezačali dobre, skoro sme inkasovali. Islanďania bránili všetkými desiatimi hráčmi a cez ich obranu sme sa ťažko dostávali."

tabuľka 2. skupiny:

1. SLOVENSKO 3 2 0 1 3:3 6

2. Sev. Írsko 3 2 0 1 3:2 6

3. Albánsko 3 1 1 1 3:3 4

4. Island 2 1 0 1 4:3 3

5. Španielsko 1 1 0 0 1:0 3

6. Estónsko 4 0 1 3 2:5 1