Main Content

PREVIEW 2. predkola Ligy Majstrov: Tobol Kostanaj - Slovan Bratislava

utorok, 19. júl 2011 11:58 | Autor: Filip Chudý

PREVIEW 2. predkola Ligy Majstrov: Tobol Kostanaj - Slovan Bratislava
PREVIEW 2. predkola Ligy Majstrov: Tobol Kostanaj - Slovan Bratislava | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

„Belasí“ musia prekonať vzdialenosť vyše 6 000 km, štyri časové pásma, ale hlavne súpera, ktorý sídli v Ázii, aby mohli ďalej snívať svoj sen o najprestížnejšej európskej klubovej súťaži.

Slovan po domácom víťazstve 2:0 úspešne vykročil aj v Corgoň lige, keď už za prvý polčas „vybavil“ nováčika z Trenčína v pomere 3:1. Tobol, ktorému sa v lige hranej systémom jar - jeseň moc nedarí (aktuálne 6.miesto) si svoj zápas predohral, takže všetky sily vrhol do odvety, v ktorej sa chce pokúsiť o postup.

Pred prvým zápasom absolvoval Tobol niekoľkodňové sústredenie v Moskve. Pred odvetou nič podobné hráči kazašského majstra neabsolvovali a pripravovali sa len v domácich podmienkach na staršom štadióne Central (1964) s kapacitou 8 323 miest. V nedeľu sa začal predpredaj vstupeniek a podľa posledných informácií sa už vypredalo vyše 50% kapacity štadióna. Ceny vstupeniek sú 1000 a 1500 kazašských tenge, v prepočte  približne 5 a 7 eur.

Slovan odletel do Kostanaj vládnym špeciálom v pondelok v ranných hodinách. Tréner Karel Jarolím absolvoval o 16:30 SELČ predzápasovú tlačovú konferenciu, hneď po ruskom trénerovi domácich, Sergejovi Petrenkovi. Ten presviedčal prítomných novinárov, že ich šanca na postup stále žije, ak nebudú robiť chyby ako v Bratislave. Podľa Jarolíma Slovan urobí všetko pre víťazstvo.

Zápas sa začína dnes o 22:00 miestneho času (u nás 18:00). Povedie ho štvorica chorvátskych rozhodcov na čele s Ante Vučemilovićom-Šimunovićom Jr. V čase zápasu by malo byť okolo 20 °C s 0% šancou na dážď.

V prvom zápase Tobol nášho majstra prekvapil, keďže Slovan skôr očakával hru s nakopávanými pasmi na hrotového reprezentačného útočníka Gridina. Tréner Petrenko sa však rozhodol Gridina nechať na lavičke náhradníkov a na hrot poslal novú posilu, arménskeho reprezentanta Zebeljana, ktorý sa k mužstvu pripojil na skúšku až počas predzápasového sústredenia v Moskve a natoľko zaujal, že ho stihli funkcionári zapísať na poslednú chvíľu na európsku súpisku.

V odvete sa dá predpokladať, že nastúpia obaja od začiatku, pretože Tobol musí doháňať dvojgólovú stratu. Mužstvu budú k dispozícii zrejme všetci hráči vrátane náhradného brankára Baginskija, ktorý nedostal na Slovensko víza a stopéra Bogdan, ktorý by mal byť už po faule Halenára v poriadku.

Slovan pôjde do odvety s vedomím dvojgólového náskoku. Bude sa spoliehať hlavne na pozornú obranu a hrotového Šeba, ktorý dal gól v každom z posledných štyroch zápasov (dva boli ešte v príprave). Ešte zaujímavejšia je jeho bilancia z posledných piatich súťažných stretnutí Slovana, v ktorých strelil 9 gólov. Chýbať budú naopak potrestaní Halenár s Dosoudilom, stále zranený Hrdlička a Karel Jarolím zrejme ešte nebude môcť použiť ani krajných obrancov Čikoša s Pauschekom. Otázny je Kordič, ktorý nebol s Trenčínom ani na lavičke náhradníkov. Naopak počítať už môže s Kissom a Jánošíkom, nad ktorými visel ešte pred prvým zápasom otáznik. Ak Slovan zopakuje koncentrovaný výkon z prvého zápasu a nepustí súpera hlúpymi chybami do šancí, mal by postúpiť ďalej a zabezpečiť si minimálne štyri ďalšie zápasy v európskych pohároch.

Predpokladané zostavy
Tobol: Petuchov – Kislicyn, Bogdan, Kučera, Ovšinov – Šljivič – Kuantajev, Bekrič, Volkov – Gridin, Zebeljan
Slovan: Putnocký – Bagayoko, Dobrotka, Had, Štepanovský – Kladrubský – Milinkovič,  Guédé, Žofčák, Ivana – Šebo


Ako tipovať

Slovan, ktorý je na víťaznej vlne, nepozná chuť prehry od októbra minulého roku. Má dostatočne skúsených hráčov, ktorí si postup dokážu postrážiť a udržia si aj neporaziteľnosť. Preto odporúčam dvojtip na remízu alebo víťazstvo belasých (2X). Tento výsledok  Slovan určite uspokojí. (kurz približne 1,2).

Keďže si Belasí budú vedomí dvojgólového náskoku z prvého zápasu určite vstúpia do stretnutia s pozornou obranou, pričom budú čakať na to čo vymyslí Tobol. Nedá sa predpokladať, že majster Kazachstanu začne frontálnym útokom, skôr bude vyčkávať a ofenzívnu hru vytiahne až v neskoršej fáze zápasu. To by mohlo znamenať šancu pre Slovan a jeho rýchle protiútoky. Odporúčam preto aj tip na vyšší počet gólov v druhom polčase (kurz približne 2,0).

Náš tip safe: Neprehra Slovana (kurz okolo 1,2)
Náš tip risk: vyšší počet gólov v druhom polčase (kurz približne 2,0)

Erik Grendel pred stretnutím pre Sport7.sk
,,Na zápas sa zodpovedne pripravujeme. Vieme, že to nebude jednoduché stretnutie. Domáci u nás ukázali hernú kvalitu a preto očakávame vyrovnaný priebeh. Chceme sa zamerať v prvom rade na to, aby sme skórovali. Ak sa nám to podarí nemám strach o náš postup do ďalšieho predkola."