Main Content

Barcelona môže opustiť španielsku ligu! Potvrdil to prezident klubu

utorok, 3. október 2017 12:48 | Autor: Martin Gregor

Josep Maria Bartomeu
Josep Maria Bartomeu | zdroj: TASR

Barcelona sa bude musieť rozhodnúť, v ktorej lige bude pôsobiť, v prípade, že sa Katalánsko osamostatní od Španielska. Potvrdil to prezident klubu Josep Maria Bartomeu.

Scenár, podľa ktorého by Barcelona nehrala v španielskej lige je síce nepravdepodobný, no nedá sa úplne vylúčiť. Prvým predpokladom toho, aby Katalánci hrali inú ligu než Primera Division je, aby Katalánsko získalo nezávislosť od Španielska. Práve to je však napriek všetkým okolnostiam, ktoré sa udiali v Katalánsku počas víkendového referenda, stále veľmi málo pravdepodobné.

Počas katalánskeho referenda utrpelo viac než 840 ľudí zranenia, za ktoré sú zodpovedné policajné zložky španielskej vlády, ktorá sa snažila referednum zmariť. Nedeľňajší zápas Barcelony s Las Palmas (3-0) sa preto z bezpečnostných dôvodov hral bez účasti divákov.

Klub FC Barcelona stojí na strane Kataláncov, no verejne sa vyhol vyhlásiť, či je za, alebo proti vystúpeniu Katalánska zo španielskeho kráľovstva.

,,V prípade získania nezávislosti sa klub a naši členovia budú musieť rozhodnúť, v ktorej lige budeme hrať,” povedal novinárom prezident klubu Josep Maria Bartomeu počas pondelňajšej tlačovej konferencie a dodal: ,,Prechádzame zložitými a komplikovanými okamihmi a s ohľadom na to, čo sa môže v budúcnosti stať, vnímajme všetko s pokojom a múdrosťou.”

Katalánsky minister športu Gerard Figueras bol ohľadom budúcnosti FC Barcelona a ďalších katalánskych tímov, ktoré hrajú španielsku ligu, ešte konkrétnejší než Bartomeu: ,,V prípade získania nezávislosti katalánske kluby FC Barcelona, Espanyol Barcelona a Girona sa budú musieť rozhodnúť, kde budú chcieť hrať: v španielskej lige alebo v susedných krajinách ako Taliansko, Francúzsko alebo v anglickej Premier League.”