Main Content

Trnava zaslúžene, Slovan aj bez penalty, niektorí obstojne, iní zas slabo...

pondelok, 2. október 2017 19:01 | Autor: Filip Chudý

Marvin Egho, Filip Hološko
Marvin Egho, Filip Hološko | zdroj: TASR

Máme za sebou prvú tretinu našej najvyššej súťaže, ktorá rozdala karty. Čo v nej ukázali naše kluby?

Komentár Filipa Chudého

Polovica základnej časti a tretina celého ročníka Fortuna ligy je za nami. Už sa teda skončilo sladké obdobie toho, že ide o začiatok súťaže a viac-menej všetko sa dá dobehnúť. Práve naopak, karty sú už rozdané a bodové rozdiely medzi klubmi začínajú mať aj psychologický význam. Po reprezentačnej prestávke sa začne tá pravá súťaž, keď pri niektorých kluboch sa bude skloňovať slovo titul, pri ďalších horná šestka, ďalšie si zas budú musieť zvyknúť na slovíčko záchrana. Doteraz sa s týmito pojmami veľmi nepracovalo, teraz sa budú týkať každého podľa rozdelenia, ktoré určila uplynulá časť súťaže.

Aktuálne postavenie v tabuľke je zaslúžené a takmer dokonale odráža realitu. Hral totiž každý s každým, hoci ešte nie doma aj vonku, čo tiež hrá svoju úlohu. No určite je súčasné poradie pravdovravnejšie, ako keci niektorých, ktorí tvrdia, že ich súčasné postavenie v tabuľke neodráža ich skutočnú silu. Kto čo na trávniku ukázal, na takom mieste je.

Pozitívne sa ukazuje Trnava, zaslúžený líder tabuľky. Síce prehrala s papierovo najsilnejšími klubmi, ale inak s rovnocennými a slabšími nestratila ani bod, čo sa nikomu inému nepodarilo, preto zaslúžene vedie. Pred sezónou neznámy tréner ukazuje kvalitu, káder sa za pochodu rozumne doplnil, hráči bojujú a fanúšikovia im (zatiaľ) v boji o najvyššie priečky nechýbajú. No s jedlom rastie chuť a slovo titul prichádza, čo si samotný tréner uvedomuje ako hrozbu. Lenže ak sa jej chcel vyhnúť, nemal mať po tretine súťaže slušný päťbodový náskok...

Slovan má tú „výhodu“, že pri ňom je slovo titul samozrejmosť bez ohľadu na postavenie. No ten, kto zaváha takmer v polovici zápasov, ten naň môže zabudnúť. Slovan síce nehrá zle, lenže ak si nedokážete udržať ani raz čisté konto, o niečom to svedčí. Nie nadarmo sa hovorí, že defenzíva vyhráva tituly... Ak by si belasí vedeli udržať čisté konto a nedostávali lacné góly, dnes s prehľadom vedú tabuľku, veď sa strelecky presadili v každom zápase, čo tiež o mnohom hovorí. Mimochodom, dosiahli to bez pokutového kopu, pričom už len Slovan nemal takúto výhodu, všetky ostatné kluby kopali v tomto ročníku aspoň jednu penaltu. Milovníci konšpiračných teórií sa určite potešili...

Už pred sezónou sme napísali, že prekvapením sezóny bude Nitra, preto nie sme prekvapení, že ním aj je, hoci bronzová priečka je tiež trochu nad plán. Nováčik súťaže hrá to, na čo má. Podľa očakávania ho držia skúsené opory a mladíci sa pridávajú. Ak to takto pôjde ďalej, tesný postup do prvej šestky môže byť realitou, hoci sme pred sezónou tipovali siedme miesto.

Že bude Dunajská Streda o niečo vyššie oproti minulosti, to sa vedelo. Pozitívne prekvapujú jej výsledky na súperových ihriskách, negatívne šokujú jej plačúce výroky, ktorými kabínu nakazil nový tréner. Že naučil DAC hrať pragmatický futbal na výsledky, to je v poriadku, že trepe hlúposti, to iba ukazuje jeho charakter. No a to nie je prínos pre našu ligu, legionár musí byť lepší v práci, nie v spotrebe vreckoviek na utieranie nezmyselného plaču. Inak tu nemá čo robiť.

Žilina, Ružomberok a Trenčín, čiže trio našich pohárových zástupcov sa bije o flek v prvej šestke. Neprekvapí, ak pre niekoho z nich skončí sezóna o niečo skôr a na jar ju bude iba dohrávať. Samozrejme, Nitra či Dunajská Streda ešte môžu padnúť (Trnava a Slovan ťažko), no je otázne, či prenasledovatelia to budú schopní využiť. Ak budú hrať ako v prvej časti súťaže, potom skôr nie. Samozrejme, Žilina musí myslieť ako obhajca jedine na titul, na ktorý stráca viac, ako by chcela, no ak nezlepší defenzívu, nebude mať šancu. Ako sa totiž ukázalo, poraziť ju môže každý, veď takmer polovica súperov to už aj dokázala. Ružomberok a Trenčín pre zmenu majú väčší problém vyhrávať, preto majú bilanciu výhier, prehier a remíz približne vyrovnanú.

Zvyšné kluby na čele so Zlatými Moravcami síce neodpisujeme, ale skôr pre nich bude užitočnejšie, ak čím skôr nahrabú body na hladkú záchranu, ako by si stavali vzdušné zámky o prvej šestke. ViOn síce pri troche šťastia môže ešte premiešať horné ligové karty, ale to by sa museli diať prekvapivé výsledky.

Michalovce si hrajú to svoje, pričom čakáme, že v druhej polovici základnej časti získajú viac ako 10 bodov. To isté bude aj prípad Podbrezovej, ktorú Fabuľa skonsoliduje na nebezpečnejšieho súpera pre favoritov. Je dosť pravdepodobné , že práve toto duo spolurozhodne o tom, kto bude účastníkom prvej šestky. Pretože niekto z ašpirantov s nimi určite zaváha.

Podľa očakávania tabuľku uzatvárajú Prešov a Senica. Hlavne Záhoráci sú slušne povedané v problémoch. No východniari sa usmievať nemôžu, predposledný ide totiž do baráže... Tabuľka v ich prípade neklame, ide naozaj o kvalitatívne najhoršie mužstvá súťaže, teda aspoň podľa doteraz predvedeného. Senica má však veľkú šancu sa zlepšiť, veď horšie to byť už nemôže, no a Prešov sa tiež môže zlepšiť, ale zas ťažko nejako výrazne na to, aby sa zbavil záchranárskych prác. Tie sa tohto dua budú týkať ešte veľmi dlho, zrejme až do mája.