Main Content

Ako si zariadiť domácu posilňovňu?

utorok, 26. september 2017 09:00 | Autor: Sport7 sk

Domáca posilňovňa
Domáca posilňovňa | zdroj: inSPORTline

Možno ste to nezaznamenali, no v posledných rokoch je tu stúpajúci trend zariaďovania vlastných domácich posilňovní. Dôvodov je na to viacero. Ľudia nemajú čas chodiť do fitness centier alebo pri cvičení preferujú súkromie a domáce prostredie. Preto využívajú miesto v šatníkoch, v pivniciach, v garážach a zainvestujú radšej do vlastného vybavenia.

Čo na to treba?

Funkčne a postačujúco vybaviť domáce “fitko” nie je žiadna veda. Na komplexné precvičenie celého tela vám stačí iba niekoľko vecí. Základným vybavením pre mužov aj ženy sú jednoručky s viacerými kotúčmi, aby ste mohli stále zvyšovať váhy a motivovať sa k stále lepším výkonom.

S jednoručkami dokážu začiatočníci precvičiť aj celé telo, no ak čakáte od domáceho cvičenia viac, nebude to stačiť. Doplňte k tomu aj olympic set (teda tyč a kotúče) a nemala by chýbať ani lavička na cvičenie, ideálne taká, na ktorej je možné nastaviť rôzne úrovne sklonu.

To vám okamžite rozšíri spektrum možných cvičení, najmä pri posilňovaní hrudníka.

Veľmi obľúbenou súčasťou domácich posilňovní je aj tzv. posilňovacia veža. Tá dokáže nahradiť niekoľko ďalších strojov, ktoré vo fitness centrách nájdete samostatne stojace. Nohy, chrbát, ruky, prsia, to všetko dokážete precvičiť na jednej veži.

Ak vám to priestorové a finančné možnosti dovolia, doplňte svoju výbavu aj nejakým strojom na kardio cvičenia. Rotopedom, eliptickým trenažérom alebo bežeckým pásom. V prípade, že nie, stále si môžete ísť zabehať do prírody alebo mesta.

Posilňovacia veža
Posilňovacia veža | zdroj: inSPORTline

Investícia, ktorá sa vráti

Samozrejme, že do tohto vybavenia treba spočiatku investovať nie malú čiastku. No ak si spočítate, že členstvo vo fitku stojí desiatky až stovky eur ročne a domácu posilňovňu môže využívať celá vaša domácnosť, investícia sa vám pomerne rýchlo vráti.

Poobzerajte sa na začiatok po kvalitných predajcoch, ktorí vám k samotným strojom dodajú aj potrebný servis, predĺženú záruku, montáž alebo dopravu zdarma. Jedným z nich je napríklad inSPORTline, kde nájdete činky, posilňovacie lavice, ale aj všetky stroje, ktoré by v domácej posilňovni nemali chýbať.

Posilňovacia lavica
Posilňovacia lavica | zdroj: inSPORTline