Main Content

Adepti na zisk ocenenia tréner roka sú známi! Kto získa prestížne ocenenie?

sobota, 23. september 2017 11:24 | Autor: Timotej Gašper

Zinedine Zidane
Zinedine Zidane | zdroj: TASR

Ruka v ruke s odovzdávaním ocenenia za najlepšieho hráča roku ide aj udeľovanie ceny za najlepšieho trénera. Prestížne odovzdávanie týchto ocenení sa uskutoční 23.októbra 2017 v Londýne, pričom cena za najlepšieho trénera roku pripadne jednému z trojice Zidane, Allegri alebo Conte. Ktorý z nich má najväčšiu šancu na triumf?

Ešte skôr v roku 2017 sa do širšej nominácie na zisk tohto ocenenia dostalo spolu 12 trénerov. Z celkového zoznamu za najlepšou trojicou zaostali mená ako Ancelotti, Simeone, Jardim, Low, Mourinho, Guardiola, Pochettino, Tite či Luis Enrique.

Voľba finálnej trojice padla tento rok na lodivodov Realu Madrid, Chelsea Londýn a Juventusu Turín.

Massimiliano Allegri

Krajina: Taliansko

Tréner klubu: Juventus Turín

Vek: 50 rokov

Šanca na zisk ocenenia „Tréner roka“ podľa Šport7.sk: 10%

Temperamentný kouč sa ujal Juventusu v roku 2014, odkedy dokázal na severe Talianska urobiť veľký kus práce. Tréner s víziou poskladal úderný tím, ktorý len ťažko hľadá v domácej súťaži premožiteľa na ligovom tróne. Na odovzdávaní cien sa ale vzhliada na minulú sezónu, v ktorej Allegri síce nesklamal, no zároveň nijak extra neprekvapil.

Juventus očakávane triumfoval v Serie A aj v domácom pohári. Výraznejším úspechom bola účasť vo finále Ligy majstrov, kde ale „Stará dáma“ dostala školenie od Realu Madrid v podobe prehry 4:1.

Vzhľadom na všetky spomenuté fakty je Allegri vysokokvalitný tréner, ktorý dokáže správne pracovať so širokým kádrom plným hviezd svetového formátu, no v tohtoročnom vydaní tejto ceny ho pravdepodobne predbehnú obaja ostatní finalisti.

Zinedine Zidane

Krajina: Francúzsko

Tréner klubu: Real Madrid

Vek: 45 rokov

Šanca na zisk ocenenia „Tréner roka“ podľa Šport7.sk: 45%

V histórií futbalu často platilo, že legendárny hráč sa len ťažko stane legendárnym trénerom. Toto porekadlo ale z veľkej diaľky obišlo francúzsku futbalovú ikonu, ktorá roky žiarila práve v drese „Los Blancos.“ Za 21 mesiacov vo funkcii trénera Realu Madrid dokázal „Zizou“ získať 8 veľkých trofejí, pričom dvakrát triumfoval v Lige majstrov a po rokoch doviedol Real aj na ligový trón.

Francúz trénoval Real dovedna v 96 zápasoch a len osemkrát sa stalo, že „Merengues“ stratili všetky 3 body. V sezóne 16/17 Zidaneova úspešná taktika zariadila klubu ligový titul, obhajobu triumfu v Lige majstrov, triumf v Majstrovstvách sveta klubov a aj zisk Európskeho Superpohára, čo radí Zidanea na pomyselný trénersky vrchol už pred októbrovým odovzdávaním cien.

V zisku prestížneho trénerského ocenenia však môže Zidanea predbehnúť ešte jeden muž, a to lodivod Chelsea, Antonio Conte.

Antonio Conte

Krajina: Taliansko

Trénuje klub: Chelsea Londýn

Vek: 48 rokov

Šanca na zisk ocenenia „Tréner roka“ podľa Šport7.sk: 40%

Trio adeptov uzatvára ostrieľaný taktik a vyznávač pohyblivej hry, Antonio Conte. Bývalý tréner Juventusu či talianskeho národného tímu prišiel do Londýna v lete 2016 s cieľom zachrániť „The Blues“ z ťažkých časov. Sezóna 15/16 totižto skončila pre CFC katastrofálne, keďže v lige sa umiestnili až na 10.mieste.

Vizionár Conte sa ale rýchlo pustil do práce. Kúpil motor aj mozog hry - N'Gola Kantého, zriadil úderný prepracovaný systém 3-4-3 a Chelsea začala odrazu vyhrávať. Taliansky tréner dokázal zo svojich hráčov dostať to najlepšie a tvrdou prácou sa napokon dostal až k ligovému titulu.