Main Content

Slovenská hlúposť ničí to jediné, čo v našom klubovom futbale tešilo

štvrtok, 21. september 2017 12:33 | Autor: Filip Chudý

Slovnaft Cup - Víťaz Slovan Bratislava
Slovnaft Cup - Víťaz Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Klubovým futbalom na Slovensku otriasa akože škandál v Slovnaft Cupe. Lenže žiaden sa nestal, to len hlúposť v slovenskom futbale prekvitá.

Komentár Filipa Chudého

Aktuálnou témou, ktorá rezonuje v slovenskom futbale prakticky v každom okrese a na všetkých úrovniach je Slovenský pohár, komerčne nazvaný Slovnaft Cup. Štvrtý rok za sebou sa hrá v atraktívnej podobe pre malé kluby z regiónov, ktoré sa do neho môžu prihlásiť. V minulosti mali takéto privilégium iba víťazi regionálnych pohárov. Vďaka tejto zmene chodia najlepšie slovenské kluby po dedinách, kde sú z toho futbalové sviatky. Prinášalo to tri roky prakticky iba pozitívne emócie, až sme prišli do tohto ročníka, kde je počuť aj negatívnu odozvu, hoci je všetko po starom. Prečo je tomu tak? Pre slovenskú futbalovú hlúposť!

Rozhorčenie pre niektorých vyvolal pondelkový žreb 4. kola súťaže. Vraj na čo sa to žrebuje nanovo, keď už pavúk je určený. Vec sa má tak, že žiaden pavúk určený nebol. Niektorých ľudí pomýlilo len to, že SFZ na svojej stránke urobil pavúk prvých troch kôl, aby sa lepšie vedelo, kto na koho môže v tejto fáze naraziť, pričom tam naznačili nezmyselne aj ďalšie čiary smerom do ďalších kôl. Práve to pomýlilo tých, čo si nevedia naštudovať základné pravidlá súťaže.

Už štvrtý rok za sebou sa hrá Slovenský pohár rovnako. Prvé tri kolá sa žrebujú na základe regionálneho rozdelenia. Keď zostáva už iba 32 najlepších, čiže od 4. kola, potom sa žrebuje nanovo. Už sa to teda futbalová verejnosť dávno mohla naučiť.

Čo je ešte horšie, vraj tento žreb prekvapil aj niektoré kluby. Verme, že sa všetky verejne prihlásia, potom aspoň budeme vedieť, kde všade pracujú nekompetentní ľudia, ktorí nemajú v našom futbale čo hľadať. Jedna vec je totiž to, že pavúk na zväzovej stránke pomýli bežných ľudí, no kluby nemá čo! Tí sa akože riadia nejakou grafikou na webe? Ak áno, potom je to so slovenským klubovým futbalom ešte oveľa horšie, ako si myslíme.

Je predsa povinnosťou funkcionárov klubov si naštudovať pravidlá súťaže. Veď keď podpíšete prihlášku do súťaže, tým sa vlastne zaväzujete, že poznáte pravidlá a budete sa nimi riadiť. Alebo niekto hádže podpisy na papier len tak a ani si neprečíta s čím vlastne súhlasí? V našom futbale asi evidentne áno, keď niekto nevie ani takú základnú vec, že ako sa súťaž žrebuje. No a potom títo istí funkcionári idú na konferencie SFZ hlasovať a rozhodovať o podstatných veciach, ako sú napr. reorganizácie súťaží. Potom sa nečudujme, aké hlúposti sa ich hlasovaním zrodili...

No tiež treba povedať, že olej do ohňa pochybností priliali aj novinári, teda skupina tých, čo veľa o slovenskom futbale nevie, no v ňom pôsobí. Akože bez prepáčenia páni kolegovia, ale nevedieť takú základnú vec o Slovenskom pohári, akou žreb bez pochýb je, tým ste sa minimálne poriadne zdiskreditovali.

Niektorí sa tiež pýtajú, že prečo sa hneď na úvod neurobil pavúk až po finále. Z jednoduchého dôvodu, práve v tom prípade by to bolo totiž neférové. Prvé tri kolá sú totiž rozdelené do regiónov, aby malé kluby nemuseli ďaleko cestovať. Ak by sa pre zmenu hneď na úvod urobil kompletný a otvorený žreb, už akoby sme videli tie náreky a osočovania, že napr. prečo amatérsky klub kdesi od ukrajinských hraníc cestuje na zápas v pracovný deň na Záhorie.

Slovenský pohár v tejto podobe bol výborný nápad, najlepší v našom klubovom futbale za ostatné roky. Aj jeho žreb je dobre vymyslený, veď sú vďaka tomu zvýhodnené malé kluby, keďže tie minimálne o dve súťaže vyššie stále musia cestovať za nimi.

Preto treba všetky negatívne emócie krotiť, pokiaľ nie sú ničím podložené. Neničme si vlastnou hlúposťou jedinú súťaž, ktorá za ostatné roky v našom futbale napredovala a prinášala mu osoh.