Main Content

Richard Lintner sa otvorene vyjadril k obmedzeniu počtu legionárov v kluboch Tipsport ligy

utorok, 19. september 2017 15:51 | Autor: Dávid Lech

Richard Lintner
Richard Lintner | zdroj: TASR

Riaditeľ Pro-Hokeja Richard Lintner sa v televízii 213 otvorene vyjadril k možnosti obmedzenia počtu legionárov v kluboch Tipsport ligy.

Po letných nákupoch slovenských celkov sa začínali ozývať hlasy, že Tipsport liga by mala zakročiť do prestupovej politiky klubov a zaviesť obmedzený počet legionárov na jednotlivých súpiskách najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. I. liga do novej sezóny vstúpila s novými pravidlami – každý klub môže mať na súpiske maximálne troch legionárov a nastúpiť musí taktiež s aspoň 7 hráčmi do 23 rokov.

Podobné zmeny v Tipsport lige sú ale v nedohľadne. V magazíne Tempo v nás televízie 213 celú situáciu vysvetlil Richard Lintner: „Každý klub sa najskôr snaží dohodnúť so všetkými slovenskými hráčmi, ktorých dokáže v rámci svojich možností do klubu nalákať. Toto má ale nejaký limit, keďže nemáme neobmedzené množstvo hráčov. Každý klub vyhodnotí, že mu zostáva 5, 6 či 7 miest, ktoré potrebuje vyplniť,hovorí na margo každoročného prívalu cudzincov do slovenskej najvyššej hokejovej súťaže.

Problém v tom ale nevidí. Samozrejme, portfólio hráčov a tých možností, ktoré dnes hokej ponúka je veľké množstvo. Je samozrejmé, že manažéri klubov veľmi radi siahnu po kvalitných zahraničných hráčoch, ktorí prinášajú veľmi dobrý mix do toho tímu. Žiadny zahraničný hráč nemôže byť priemerný, musí byť lepší, musí prinášať vzor a aj zvýšenú kvalitu,Lintner vysvetlil prínos zahraničných hokejistov pre domácu ligu.

Zahraniční hokejisti mali leví podiel aj na vlaňajšom triumfe Banskej Bystrice, ktorá v kádri mala hráčov ako Jason Bacashihua, Mathew Maione, Brock Higgs, Jordan Hickmott či Ty Wishart. Názor, že cudzinci berú mladým hokejistom možnosť zdokonaľovať sa a napredovať v kariére, je podľa šéfa Pro-Hokeja taktiež scestný: „Priemerne teda máme v každom klube 6,5 cudzinca z 25-členného kádra. Je prezentované, že prídu cudzinci, liga sa skvalitní a tým pádom naši mladí nie sú dosť dobrí, aby tam hrali. Sám počuješ nesprávnosť tejto úvahy,“ vysvetľoval redaktorovi Viťovi Chrappovi Róbert Lintner.