Main Content

Davis Cup: Gombos vybojoval pre Slovensko rozhodujúci bod!

nedeľa, 17. september 2017 18:16 | Autor: TASR

Norbert Gombos
Norbert Gombos | zdroj: TASR

Bratislava 17. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti sa aj v roku 2018 predstavia v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára.

V dueli 2. kola play off o udržanie sa v "druhej lige" totiž vyhrávajú nad Poľskom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod sa na antuke v bratislavskom NTC postaral Norbert Gombos, ktorý v súboji tímových jednotiek po výbornom výkone zdolal Kamila Majchrzaka hladko 6:1, 6:2, 6:4.

Slováci odplatili Poliakom prehru 2:3 z baráže o svetovú skupinu v Gdyni z roku 2015 a upravili vzájomnú bilanciu na 2:1. S poľským tímom si v domácom prostredí poradili aj v roku 1996 v stretnutí 2. skupiny euro-africkej zóny v Trnave. Svojho súpera v novom ročníku Davisovho pohára spoznajú už v stredu popoludní, keď je v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) na programe žreb.

Gombos hral v úvode duelu s Majchrzakom ako z partesu, trikrát prelomil podanie súpera a prvý set získal jasne vo svoj prospech. Najlepší slovenský singlista predvádzal agresívny tenis, výborne podával i returnoval, pri dlhších výmenách ničil súpera delovým forhendom. Majchrzak pôsobil pod zatiahnutou strechou Aegon arény bezradným dojmom a vôbec nevedel, čo má proti rozbehnutej slovenskej jednotke hrať.

Aj druhý set bol v réžii Gombosa, ktorý brejkol Majchrzaka v treťom i siedmom geme. Pred začiatkom tretieho dejstva zamieril Poliak do šatne, no ani krátka prestávka na "zresetovanie" mu nepomohla. Hneď v prvom geme po návrate na kurt stratil servis a Gombos dokráčal za štvrtým daviscupovým víťazstvom. Za stavu 5:4 premenil zverenec trénera Ladislava Simona pri vlastnom podaní v poradí tretí mečbal.

Gombos bol po zisku rozhodujúceho bodu nadšený. "Pred zápasom som bol trochu nervózny. Dúfal som, že chlapci to doklepnú už vo štvorhre. Nevyšlo to, Poliaci potvrdili úlohu favorita a tak som sa sústredil na seba. Cítil som sa dobre a hovoril som si, že to zvládnem. Dôležité bolo, aby som hral konštantne dobre a nerobil chyby, čo sa mi podarilo. Nebol som zbrklý, mal som navrch vo výmenách, v dôležitých momentoch som si dokázal pomôcť servisom, udržal som si koncentráciu. Svojím výkonom som prekvapil aj sám seba. Teší ma, že som si vylepšil daviscupovú bilanciu."

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř po triumfe nad Poľskom pochválil celý tím. "Chalani ukázali, že tvoria súdržný tím, podali fantastické výkony. Noro Gombos zahral dnes tak dobre, ako som ho ešte nevidel. Dva a pol setu hral ako z veľkej knihy. Chcel som, aby sme to uhrali v prvej nedeľňajšej dvojhre, lebo Andrej Martin bol unavený. Som rád, že Noro to doklepol. Dobre sa na Majchrzaka pripravil, vymetal pavučiny z rohov dvorca, všetko mu tam padalo."

Gombosa pochválil aj jeho nedeľňajší súper. "Norbert podal neuveriteľný výkon. Vyháňal ma z kurtu, neustále ma tlačil do defenzívy. Snažil som sa na neho niečo vymyslieť, no nepodarilo sa mi to, bol príliš dobrý. Mrzí ma, že sme vypadli z 1. skupiny euro-africkej zóny, ale som presvedčený, že sa vrátime ešte silnejší," vyjadril sa Majchrzak.

 

2. kolo play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Poľsko 3:1

Norbert Gombos - Hubert Hurkacz 6:2, 6:2, 3:6, 6:4

Andrej Martin - Kamil Majchrzak 7:5, 4:6, 6:3, 6:3

Martin, Igor Zelenay - Lukasz Kubot, Mateusz Kowalczyk 7:6 (3), 3:6, 3:6, 2:6

Gombos - Majchrzak 6:1, 6:2, 6:4