Main Content

Výborná správa pre Ševelu, v Trenčíne to zrejme nedomysleli

piatok, 15. september 2017 13:27 | Autor: Filip Chudý

Martin Ševela
Martin Ševela | zdroj: TASR

Slovenským klubovým futbalom otriaslo vyhodenie úspešného trénera Martina Ševelu. Aké problémy to Trenčínu môže spôsobiť?

Komentár Filipa Chudého

Hlavnou správou týždňa v našom futbale sa bez pochýb stalo vyhodenie Martina Ševelu z AS Trenčín. Išlo síce s jednodňovým meškaním až o druhú trénerskú zmenu v novej sezóne, ale vyvolala oveľa väčší rachot ako senická výmena. Ševela bol totiž najúspešnejší tréner z tucta mien, ktoré začínalo na lavičkách našich klubov túto sezónu. Aj preto sa spustila vlna negatívnych reakcií a znížila sa celková dôveryhodnosť v schopnosti vedenia trenčianskeho klubu. Ako zamestnávateľ síce môže kopnúť do zadku každého trénera, ktorého si platí, ale v prípade Ševelu na to minimálne morálne právo nemali.

Bol to totiž Ševela, kto urobil z AS Trenčín víťazný klub, teda aspoň na krátke obdobie, ale aj to sa počíta, keďže nikto pred ním to nedokázal. Pritom si poradil s mnohými prekážkami, ktoré mu vedenie klubu hádzalo pod nohy. Kým on zložil úspešnú zostavu, vedenie mu ju rozpredalo. Takto to išlo niekoľkokrát za sebou, až bolo logické, že raz sa to musí skončiť.

Nastalo to v minulej sezóne. Na jej začiatku frustrovaný tréner chcel v AS pre neustále akciové výpredaje skončiť. Ozval sa vtedy Slovan, ale Trenčania Ševelu nepustili, pretože je vraj pre nich dôležitý. To je síce pravda, ale akosi na to teraz zabudli. Že už nehrajú o titul, za to nemôže tréner, ale manažment klubu. Nebyť Ševelu, nehrali by ani Európsku ligu.

Majiteľovi sa asi nepáči, že toto leto nezarobil, keďže sa nikto nepredal. No kto sa mal akože predať? Nikto okamžite dobre obchodovateľný sa v kádri AS nenachádza, preto sa nikto nepredal. To nebolo spôsobené tým, že vraj AS pod Ševelom strácal dominantný útočný štýl hry, ako futbalové Slovensko pobavil vo vyjadrení generálny manažér klubu. Trenčín hral stále ofenzíve, na čo práve vo výsledkoch doplácal, keďže nemal futbalistov, ktorí by ten štýl zúročili. Najprv treba dodať hráčov, až potom sa môže trénerovi niečo vyčítať.

Už pred touto sezónou sme napísali, že je viac-menej jasné, že Ševelov odchod sa blíži. A otázkou je len to, kedy to príde. No zároveň sme nečakali, že príde po padáku. Ale v každom prípade pre Ševelu je to výborná správa, v kariére mu to môže len pomôcť. Už za niekoľko hodín dostal viacero ponúk a ďalšie určite prídu. Z nich si vyberie lepšiu futbalovú adresu ako je Trenčín, čo ho v kariére posunie vyššie. Ale kým Ševela si polepší, pri Trenčíne nastane zrejme skôr opačný proces. Samozrejme, novým trénerom dáme čas.

Len by nás zaujímalo, kto vlastne bude AS viesť, hoci medzi riadkami sme si to prečítali... Roman Marčok má proste potrebnú licenciu, preto bol dosadený. Vladimír Cifranič tú licenciu nemá, no práve on má mužstvo podľa oficiálnej stránky AS koučovať. Len to má chybičku krásy, ktorú v AS evidentne nedomysleli. Od tejto sezóny sa majú odoberať trénerské licencie, ak vedie mužstvo niekto bez nej a niekto iný ho ňou zakrýva. Sereď sa už kvôli tomuto disciplinárne rieši, pričom by si kompetentní mali podľa nás posvietiť v najbližších dňoch nielen na Trenčín, akože to celé v skutočnosti bude fungovať, ale napr. aj na bratislavský Inter, kde si tiež pravidlá vykladajú zrejme po svojom. Alebo sú si všetci v slovenskom futbale rovní a niektorí ešte rovnejší?