Main Content

Alexander Ovečkin vydal jasné stanovisko k účasti na Zimných olympijských hrách 2018

piatok, 15. september 2017 11:08 | Autor: Dávid Lech

Alexander Ovečkin
Alexander Ovečkin | zdroj: TASR

NHL pred niekoľkými týždňami potvrdila, že svojich hráčov nepustí na ZOH 2018 do Pchjongjangu. Alexander Ovečkin však má vo vedení klubu značnú podporu a dlhodobo hlásal, že na Olympiádu určite pocestuje. K celej situácii Rus vydal osobné vyhlásenie.

Ovečkin sa vyjadril prostredníctvom oficiálnej ligovej stránky nhl.com. Jeho klub Washington Capitals na žiadosť samotného kapitána vydal jasné stanovisko k celej situácii:

Chcel som vydať toto stanovisko, aby boli moje slová jasné a nikto nemohol spochybňovať to, čo hovorím. Olympiáda mi koluje v krvi a každý dobre vie, ako veľmi milujem svoju krajinu. Už od útleho detstva a po celý čas, čo som v NHL, sa jej hráči zúčastňovali na olympijských hrách. Nikdy som si nemusel vyberať medzi klubom a krajinou. Milujem Capitals a svojich spoluhráčov rovnako, ako mám rád svoju krajinu a viem, že všetci ostatní hráči cítia to isté. Nemali by sme byť v pozícii, že si musíme vyberať,“ píše v úvode 31-ročný krídelník, ktorý už trikrát reprezentoval „ruskú zbornú“ na olympijských hrách. V 17 zápasoch zaznamenal 11 kanadských bodov za bilanciu 8+3.

Moja mama bola dvojnásobná olympijská šampiónka a keď som začal hrať hokej, sníval som o tom, že ak budem mať šancu hrať za svoj národný tím, urobím tak vždy, keď ma o to požiadajú. Od mojich teenagerských rokov som hral za juniorskú reprezentáciu Ruska vždy, keď ma povolali. Odkedy som dostatočne dobrý na to, aby som hral v seniorskom národnom tíme, vždy keď ma požiadali, hral som. Keď sa ma opýtali či budem súčasťou záverečnej ceremónie na Olympiáde vo Vancouveri, povedal som ok, poďme do toho. Keď sa ma opýtali či budem ambasádorom olympijských hier v Soči, stal som sa ním. Keď sa ma opýtali či pôjdem do Grécka a stanem sa prvým Rusom, ktorý bude niesť olympijský oheň smerom do Soči, urobil som to. Keď sa ma opýtali či budem hrať na Svetovom pohári, hral som. Som hrdý, že som s juniormi i národným tímom vyhral Majstrovstvá sveta, no nevyhrali sme najdôležitejšiu vec. Olympijskú zlatú medailu.“

Obrovský patriotizmus Ovečkina je celému svetu dobre známy. Vždy po ukončení sezóny, častokrát i s drobnejšími zraneniami ochotne cestuje na starý kontinent na MS v hokeji. A to bez ohľadu na to, kto figuruje v ruskej nominácii. Hlad po úspechu s národným tímom má vždy obrovský. Trikrát získal s Ruskom na MS zlato, dvakrát striebro a trikrát bronz. V 31 rokoch môže mať poslednú šancu zahrať si vo vrcholovej forme pod piatimi olympijskými kruhmi. A o túto príležitosť sa nikdy nechcel pripraviť.

Som veľmi sklamaný, že všetci hráči NHL boli postavení do pozície, že najlepší hráči sveta nedostanú šancu hrať na Olympiáde. Nie je to len o mne, ale o všetkých hokejistoch, ktorí chcú hrať a majú šancu získať zlato pre ich krajinu. Naše krajiny nás teraz nemôžu požiadať, aby sme na ZOH hrali. ja a moji spoluhráči, všetci, ktorí chceme ísť, sme prehrali. Účasť hráčov NHL na Olympiáde je dobrá pre hokej a dobrá aj pre samotnú Olympiádu. Je otrasné, že tam nebudeme!!

Už od poslednej Olympiády som tvrdil, že nik mi nemôžu zakázať hru na Olympiáde, ak ma o to moja krajina požiada. No teraz, IIHF a NHL tvrdia, že moja krajina ma ani nemôže pozvať hrať a už viac o tom nechcú ani diskutovať. Minulý rok som o tom rozprával s Tedom (Leonsisom, majiteľom Washingtonu Capitals, pozn. red.) a podporil ma, chcel mi kryť chrbát a rozumel tomu, čo som chcel urobiť, ak by ma požiadali o pomoc. Ja i moja rodina mu veľmi ďakujeme za podporu,“ Ovečkin spomína na fakt, že v minulosti hlásal, že napriek zákazu do Pchjongjangu pocestuje. To však ešte nevedel o tom, že krajiny ani len nemôžu povolať hráčov NHL do reprezentácie.

Nič nie je ako olympijské hry. Stále je mojím snom vyhrať pre moju krajinu olympijské zlato. Dúfam, že sa veci zmenia a všetci dostaneme šancu ísť v roku 2022. Mojím zameraním je teraz splniť si môj ďalší detský sen, ktorým je Stanley Cup. Teším sa na tréningový kemp vo Washingtone. Čas na rozprávanie je za nami, teraz musíme vyjsť von a naplniť to. Urobím všetko pre to, aby som pomohol svojím spoluhráčom vyhrať – tak, ako to robím odkedy som prišiel do NHL,“ uzavrel svoje kompletné stanovisko „Alexander Veľký,“ ktorý sa s trpkou príchuťou neúčasti na Olympiáde zjavne pomaly zmieruje.