Main Content

Ramsay vymenoval chyby v slovenskej hre. Pripravuje zaujímavú novinku

pondelok, 11. september 2017 11:40 | Autor: Dávid Lech

Craig Ramsay
Craig Ramsay | zdroj: TASR

Craig Ramsay sa od nástupu do roly hlavného trénera slovenskej hokejovej reprezentácie nezastavil. Poctivo pracuje na vytváraní herného systému, o ktorom čo-to prezradil aj fanúšikom.

Ramsayho si vyhliadol generálny manažér Miroslav Šatan, ktorý na Slovensko pritiahol kouča so skúsenosťami z vyše 1600 zápasov v NHL.

Z čoho som bol veľmi nadšený bola hra obrancov"

Kanaďan pôsobí pri slovenskom národnom tíme krátko, no už si všimol prvé vážne trhliny v našej hre: „Jednu vec, ktorú musíme zmeniť je, aby sme sa nedostávali do osobnej obrany. Videl som, že hráči zatiaľ k tomu párkrát skĺznu, takže sa pokúsime zmeniť to, ako hrať v obrannom pásme,“ a druhým dychom dodal: „Chceme zlepšiť našu organizáciu hry v strednom pásme, preto máme lepšiu predstavu o našej hre, aby sme stále boli pokope. Zakaždým musíme hrať v pätici. Päť hráčov ide dopredu, päť hráčov sa vracia nazad.

66-ročný Kanaďan si pre zmenu veľmi pochvaľoval hru mladých bekov, ktorí sa mu na ľade veľmi páčili: „Z čoho som bol veľmi nadšený bola hra obrancov v strednom pásme, najmä ich pristupovanie k hráčom, hra mladých obrancov, ktorých sme mali v tíme.

Zároveň si chce posvietiť na Slovákov, ktorí sa augustového prípravného kempu nezúčastnili z rôznych dôvodov: „Nevidel som ešte všetkých hráčov, s ktorými budem pracovať, budem však sledovať tunajšie zápasy rovnako ako aj spätne tie dva zápasy, ktoré sme už odohrali. Musíme síce na niečom ešte zapracovať, ale hráči boli plní entuziazmu a bola radosť s nimi pracovať,“ neskrýval nadšenie z prístupu slovenských reprezentantov.

Ramsay s hráčmi komunikuje výhradne anglicky, s čím môžu mať niektorí hokejisti menšie či väčšie problémy. Lodivodovi tak s prekladom pomáha videoanalytik Igor Andrejkovič: „Snažím sa vyjadriť slovami niektoré z myšlienok, ktoré chceme implementovať, niektoré zo štýlov hry, ktoré očakávame, že budú hráči hrať. Nie vždy je jednoduché spísať a vyjadriť to, čo si predstavujete. Igor mi pomôže s prekladom, eventuálne bude musieť prekladať.

Absolútnou novinkou bude pre hráčov príručka, v ktorej nájdu všetko podstatné o hernom systéme, ktorý chce víťaz Stanley Cupu z roku 2004 nastoliť v slovenskom národnom tíme: „Pokúsime sa však dať dokopy knihu, ktorá by mohla pomôcť trénerom a našim hráčom. V diagramoch sa snažím nakresliť, ako sa budeme snažiť hrať v každej situácii. Každý deň prichádzam s inými nápadmi, ktoré si musíme zapísať. Robiac na tom som už pracoval s videom. Postrihali sme nejaké nahrávky a dali ich dokopy tak, aby sme hráčom, keď prídu do tímu, dokázali ukázať, čo máme na mysli, keď hovoríme o určitých herných situáciách,“ uzavrel Ramsay svoje vyjadrenie pre Slovenský zväz ľadového hokeja.