Main Content

Rafael Nadal suverénne ovládol US Open. Vo finále uhral Anderson len 10 gemov

pondelok, 11. september 2017 09:35 | Autor: TASR

Rafael Nadal
Rafael Nadal | zdroj: TASR

New York 11. septembra (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal tretíkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo finále si ako nasadená jednotka poradil s dvadsaťosmičkou "pavúka" Juhoafričanom Kevinom Andersonom hladko 6:3, 6:3, 6:4. Španiel získal celkovo 16. titul z podujatí veľkej štvorky a upevnil si druhé miesto v historických tabuľkách. Na čele je s 19 trofejami Švajčiar Roger Federer.

Nadal v New Yorku nadviazal na triumfy z rokov 2013 a 2010, keď vo finále zdolal Srba Novaka Djokoviča. Po štvrtý raz ukoristil v jednej sezóne minimálne dva grandslamové tituly. V júni vyhral desiatykrát antukový Roland Garros v Paríži. Vo finále bol aj na Australian Open v Melbourne, kde podľahol po päťsetovej dráme Federerovi. Na harde sa naposledy tešil z titulu v januári 2014, keď nenašiel premožiteľa v katarskej Dauhe. Z Flushing Meadows si odnáša prémiu 3,7 milióna dolárov a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. Pred Federerom bude mať v pondelok na čele takmer 2000-bodový náskok.

Pre 31-ročného Andersona je už postup do finále životný úspech. V rebríčku sa posunie na 15. miesto. Doposiaľ posledný Juhoafričan, ktorý hral v New Yorku o titul, bol v roku 1965 Cliff Drysdale. V grandslamovom singlovom finále mala JAR naposledy zastúpenie vo Wimbledone 1985 zásluhou Kevina Currena. Na grandslamovú trofej vo dvojhre čakajú Juhoafričania od roku 1981, keď Johan Kriek vyhral Australian Open. Anderson bol najstarším debutantom v grandslamovom finále od júna 1973, keď Chorvát Niki Pilič ako 33-ročný hral o titul na Roland Garros.

Nadal si v úvode finálového zápasu suverénne držal servis, zatiaľčo Anderson musel o každé svoje podanie tuho bojovať. V treťom i piatom geme odvrátil dva brejkbaly, no v siedmej aj v deviatej hre stratil servis a tak sa prvý set stal korisťou Nadala. Španiel ťažil z prepracovanej defenzívy, hral trpezlivo. Anderson sa snažil byť aktívny a diktovať tempo, mal na konte oveľa viac winnerov ako Nadal, no robil priveľa nevynútených chýb. O osude druhého setu rozhodol šiesty gem, v ktorom Nadal vďaka kvalitným returnom a úspešným zásahom na sieti prelomil podanie Andersona.

Španiel sa na centri Arthura Ashea výborne pohyboval, dokázal pokrývať celý dvorec, žiadna loptička nebola pre neho stratená. Anderson sa trápil na returne, ani po druhom podaní Nadala ho nevedel zatlačiť do defenzívy. V treťom sete hneď v úvodnom geme opäť prišiel o servis a Nadal po potvrdení brejku už dotiahol zápas do víťazného konca. Za stavu 5:4 premenil po úspešnom voleji v poradí druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Andersonom už na 5:0. Počas celého duelu nepustil Juhoafričana ani k jedinému brejkbalu a pri vlastnom podaní stratil iba 12 fiftínov. "Vedel som, že je to grandslamové finále, že musím vyhrať," povedal Nadal. "V treťom sete som bol nervózny, úvodný brejk mi ale veľmi pomohol. V desiatom geme mohol Kevin vyrovnať na 5:5 a mohlo to byť ešte zaujímavé. Našťastie sa tak nestalo."

Nadal počas slávnostného ceremoniálu označil rok 2017 za výnimočný. "Bol to pre mňa neuveriteľný rok. Na Roland Garros som získal prvý grandslamový titul po trojročnej pauze a teraz som vybojoval ďalšiu trofej. V New Yorku som prežil výnimočné dva týždne, moje výkony sa zlepšovali od zápasu k zápasu. Kevinovi blahoželám k postupu do finále, po vážnom zranení sa dokázal obdivuhodne vrátiť. Veľkú zásluhu na mojom treťom titule na US Open majú fanúšikovia, ktorí mi vždy dávajú veľa energie. Ďakujem celému môjmu tímu, rodine, trénerovi Carlosovi Moyovi i môjmu strýkovi Tonimu, ktorý ma v tenisovom živote viedol od troch rokov. Stál pri mne v dobrom i zlom, posúval ma dopredu, bol pri všetkých mojich úspechoch. Od budúceho roka ma už nebude sprevádzať po turnajoch, no navždy zostane pre mňa jednou z najdôležitejších a najbližších osôb. V závere môjho príhovoru by som si chcel uctiť obete zemetrasenia v Mexiku a hurikánu na Floride i v Karibiku. Je mi veľmi ľúto toho, čo sa stalo, ľudia v týchto oblastiach veľmi trpia."

Anderson v úvode svojho prejavu zablahoželal Nadalovi k titulu. "S Rafom sme rovesníci, musím ti zložiť poklonu. Sledoval som celú tvoju kariéru a si jedným z najlepších ambasádorov tenisu v histórii. Ďakujem za podporu môjmu tímu i fanúšikom, boli ste fantastickí. Nebolo pre mňa ľahké vrátiť sa po sérii zranení. Ďakujem aj všetkým priaznivcom v Juhoafrickej republike, mojej manželke a otcovi, ktorý ma priviedol k tenisu. Prvé grandslamové finále som vnímal veľmi emotívne. Mal som mimoriadne zdatného súpera, ktorý mi toho veľa nedovolil. Urobím všetko pre to, aby som si ešte niekedy zahral o grandslamový titul," povedal Juhoafričan, ktorý dal v mladosti prednosť štúdiu na univerzite v Illinois a do tenisového profikolotoča vstúpil neskôr.

muži - dvojhra - finále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - Kevin Anderson (28-JAR) 6:3, 6:3, 6:4