Main Content

US Open: Keysová skompletizovala americké semifinálové kvarteto

štvrtok, 7. september 2017 07:05 | Autor: TASR

US Open: Keysová skompletizovala americké semifinálové kvarteto
US Open: Keysová skompletizovala americké semifinálové kvarteto | zdroj: © TASR

New York 7. septembra (TASR) - Semifinále ženskej dvojhry na tenisovom grandslame US Open bude čisto americkou záležitosťou.

Po Sloane Stephensovej, Venus Williamsovej a CoCo Vandewegheovej postúpila medzi elitné kvarteto aj Madison Keysová, ktorá ako nasadená pätnástka zdolala Estónku Kaiu Kanepiovú 6:3, 6:3.

Štyri Američanky boli naposledy v semifinále US Open v roku 1981, keď sa medzu najlepšiu štvoricu dostali Tracy Austinová, Martina Navratilová, Chris Evertová a Barbara Potterová. "Je to skvelý úspech. Nie je nič krajšie, ako keď sa medzi fanúšikmi na US Open skloňujú mená amerických hráčok. V uplynulých rokoch som často počula o tom, aký je americký tenis katastrofálny. Myslím, že v tomto roku sme dali v New Yorku jasnú odpoveď, že to s ním nie je až také zlé. Keby mi niekto na začiatku leta povedal, že na US Open postúpim do semifinále, neverila by som mu," uviedla pre akreditované médiá Keysová, ktorá sa pred začiatkom sezóny podrobila operácii ľavého zápästia a na kurty sa vrátila až v marci.

V roku 2015 bola Keysová v semifinále na Australian Open v Melbourne, vo Flushing Meadows nastúpi v boji o finále proti Vandewegheovej, ktorá vo štvrťfinále ako nasadená dvadsiatka vyradila turnajovú jednotku Češku Karolínu Plíškovú 7:6 (4), 6:3. Vlaňajšia finalistka Plíšková tak po skončení US Open príde o post svetovej jednotky, líderkou rebríčka WTA sa prvýkrát v kariére stane wimbledonská šampiónka Španielka Garbine Muguruzová Blancová.

Plíšková pod zatiahnutou strechou dvorcu Arthura Ashea nenašla recept na hru Vandewegheovej, ktorá ťažila zo skvelého podania a pohybu po dvorci. V prvom sete síce Češka otočila z 2:4 na 5:4, v desiatom geme však nevyužila setbal a v tajbrejku ťahala za kratší koniec. V druhom dejstve si Vandewegheová po brejku v šiestom geme vybudovala náskok 5:2 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Ak Američanka Madison Keysová v noci na štvrtok zdolá Estónku Kaiu Kanepiovú, diváci v New Yorku budú svedkami čisto amerického semifinále.

Vandewegehová sa prvýkrát prebojovala medzi elitné kvarteto na niektorom z podujatí veľkej štvorky. "Dôležité bolo, že som dokázala Plíškovej vnútiť svoju hru. Snažila som sa nemyslieť na to, že na druhej strane kurtu stojí svetová jednotka. Sústredila som sa iba na seba. Halové podmienky mi sedeli. Hrala som variabilnejšie, mohla som viac využívať rotované údery a čopy. V kľúčových momentoch som bola dostatočne trpezlivá, zbytočne som sa neponáhľala," povedala Američanka v pozápasovom interview s bývalým španielskym tenistom Alexom Corretjom.

Plíšková pre akreditované médiá uviedla, že je rada, že sa turnaj pre ňu už skončil. "Dokážem podávať oveľa lepšie výkony ako dnes, Coco zasa máva dni, keď hrá oveľa horšie. Celkovo som na turnaji nepredviedla svoju najlepšiu hru, napriek tomu som to dotiahla do štvrťfinále. Moje šance na zisk grandslamového titulu sa postupne zvyšujú. Verím, že ešte prídu."

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Madison Keysová (15-USA) - Kaia Kanepiová (Est.) 6:3, 6:3
CoCo Vandewegehová (20-USA) - Karolína Plíšková (1-ČR) 7:6 (4), 6:3