Main Content

Slovenská ''dvadsaťjednotka'' vydrela dôležité víťazstvo, v skupine sme prví

streda, 6. september 2017 00:05 | Autor: TASR

Slovenská ''dvadsaťjednotka'' vydrela dôležité víťazstvo, v skupine sme prví
Slovenská ''dvadsaťjednotka'' vydrela dôležité víťazstvo, v skupine sme prví | zdroj: © TASR

Senica 5. septembra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov zvíťazila v utorňajšom senickom stretnutí 2. skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2019 tejto vekovej kategórie nad rovesníkmi zo Severného Írska 1:0. László Bénes o tom rozhodol gólom v 61. minúte.

Zverenci Pavla Hapala zdolali na úvod Estónsko 2:1, po dvoch vystúpeniach majú na konte plný počet bodov a posunuli sa na čelo tabuľky. V októbri privítajú v Poprade najprv Island a následne Španielsko.

kvalifikácia ME 2019 futbalistov do 21 rokov - 2. skupina:

Slovensko - Severné Írsko 1:0 (0:0)

Gól: 61. Bénes. Rozhodovali: Umut Meler - Kan, Ersoy (všetci Tur.), ŽK: Balaj, Sipľak - Donnelly, Gorman, Thompson, Doherty, 2339 divákov

Slovensko: Rodák - Šulek (80. Kružliak), Vavro, Sipľak, Hancko - Lesniak - Čmelík (70. Špalek), Hromada, Bénes, Polievka (90.+1 Jirka) - Balaj

Severné Írsko: Mitchell - Dummigan, Donnelly, Johnson, Doherty (78. McDonagh) - Gorman (57. Gordon), Hall, Thompson - Smyth (78. Parkhouse), Kennedy, Owens

V 3. minúte sa na vlastnej polovici dopustil veľkého zaváhania pri spracovaní lopty pravý obranca Šulek a Smyth sa ocitol hneď skraja stretnutia vo vyloženej príležitosti, ktorú však nepremenil, keď prestrelil slovenskú bránku. Hostia boli nebojácni aj naďalej, domáci chceli prevziať kontrolu futbalovo. Prvý náznak bola prihrávka Polievku a zakončenie Hancka, severoírsky brankár Mitchell si s ním poradil na dva razy. Slováci už boli s pribúdajúcimi minútami istejší na lopte, Hancko si pripísal ďalšiu strelu. Na opačnej strane zahrozil z druhej vlny Thompson, aj on minul priestor troch súperových žrdí. Bénes rozohral v závere úvodnej dvadsaťminútovky priamy kop, Hancko zakončil do tretice neúspešne. Nasledoval však roh, Bénes sa dostal k prudkej strele, ktorú len s námahou vykopol Mitchell. Hancko sa z pozície ľavého obrancu neúnavne snažil skórovať, jeho ďalší a dosiaľ najnádejnejší projektil Mitchell vytesnil na spojnicu. Hancko sa neskôr presunul od úlohy centrujúceho hráča, ani po tomto nebezpečí sa neotvorilo skóre. Hostia držali v prestávke bezgólový stav najmä vďaka svojmu brankárovi.

Bénes vypálil krátko po zmene strán z priameho kopu, Mitchell sa natiahol a opäť podržal Severné Írsko. Obliehanie hosťujúcej bránky pokračovalo, no snaha Balaja ani Čmelíka nepriniesla gólové ovocie. Slováci konečne dokázali prelomiť defenzívu protivníka v 61. minúte, keď sa po prihrávke Čmelíka z pravej strany Bénes presadil umiestneným pokusom - 1:0. Čmelík sa neskôr takmer rozbehol do samostatného úniku, ale Doherty ho zastavil za cenu žltej karty. Ako sa blížil záver, domácim sa otváral priestor na rýchlejšie kontry, no ani hostia neskladali zbrane a o vyrovnanie sa pokúšali centrovanými loptami. Šulek napádal protihráčov v ich šestnástke, lopta sa odrazila k Balajovi, ten však nemal dostatok času na presnejšiu reakciu. Slovákov to nemuselo mrzieť, nepripustili drámu ako v Estónsku a za troma bodmi dokráčali na domácej pôde s čistým kontom.

hlasy po zápase:

Pavel Hapal, tréner SR 21: "Zápas sme podľa mňa odohrali dobre. Vypracovali sme si mnoho šancí, súpera podržal brankár, chytil tri, štyri stopercentné možnosti. Možno sme to mohli zlomiť už dávno, ale na druhej strane, veľmi sa to cení. Bol cítiť strach, že môžeme inkasovať, chlapci sa zomkli. Bránili, nepustili súpera do žiadnej gólovej príležitosti. Nakoniec sme dobre ubránil aj všetky štandardné situácie. Som spokojný, bolo to ťažké víťazstvo."

Dávid Hancko, obranca SR 21: "Pocity sú fantastické. Myslím si, že sme si zaslúžili počas celého zápasu zvíťaziť a získať tri body. Dominovali sme, Severných Írov sme nepustili do ničoho vážneho. Naopak, vypracovali sme si veľa šancí, jediná nás môže mrzieť efektivita, že sme dali iba jeden gól."

Lukáš Čmelík, stredopoliar SR 21: "Pripravovali sme sa, že Severné Írsko bude hrať 3-5-2, ale nečakal som, že krajní záložníci budú až tak v línii. Niekedy bránili piati v línii, ťažko sa presadzovalo, nedalo sa hrať za obranu, lebo boli veľmi blízko pri brankárovi. Nakoniec sme to 'ukopali', som rád."

tabuľka 2. skupiny:

1. SLOVENSKO 2 2 0 0 3:1 6
2. Sev. Írsko 3 2 0 1 3:2 6
3. Albánsko 3 1 1 1 3:3 4
4. Španielsko 1 1 0 0 1:0 3
5. Estónsko 4 0 1 3 2:5 1
6. Island 1 0 0 1 2:3 0