Main Content

Hodnotenie trénera Kozáka: Situácia nie je jednoduchá

utorok, 5. september 2017 08:05 | Autor: TASR

Hodnotenie trénera Kozáka: Situácia nie je jednoduchá
Hodnotenie trénera Kozáka: Situácia nie je jednoduchá | zdroj: © TASR

Londýn 5. septembra (TASR) - Trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Jána Kozáka teší fakt, že napriek prehre 1:2 v pondelňajšom súboji F-skupiny kvalifikácie MS 2018 v Anglicku majú jeho zverenci postupové karty stále vo vlastných rukách.

S týmto cieľom aj vstupovali do septembrového dvojzápasu, v ktorom pred vystúpením vo Wembley zdolali v Trnave reprezentáciu Slovinska 1:0.

"Situácia nie je jednoduchá. Na druhej strane sme si pred týmto dvojzápasom priali, aby sme neboli závislí na iných výsledkoch a mali veci pod kontrolou. Je dobré, že po zlom vstupe do kvalifikácie je o čo hrať aj v zostávajúcich dvoch zápasoch kvalifikácie. V Škótsku to bude kto z koho," povedal kormidelník slovenského tímu, ktorý sa 5. októbra v Glasgowe stretne v nesmierne dôležitom zápase s domácim Škótskom a o tri dni neskôr privíta Maltu.

Slováci necestovali na Britské ostrovy s veľkými očami, uvedomovali si však, že aj Angličania majú svoje slabiny a pokúsia sa ich využiť. Už v 3. minúte ich k splneniu bodového cieľa priblížil Stanislav Lobotka. Domáci favorit však prepol na vyššie obrátky a skóre otočil presnými zásahmi Erica Diera a muža zápasu, mladého útočníka Manchestru United Marcusa Rashforda.

"Zápas sa pre nás začal vyvíjať veľmi dobre. Strelili sme rýchly gól, hrali sme dobre. Mali sme hru pod kontrolou. Škoda štandardky a inkasovaného gólu, ktorý bol podľa mňa lacný. Súper sa ním dostal do pozície, že sa nemusel ponáhľať. Na začiatku druhého polčasu nás Angličania zatlačili viac, ako sme chceli a vyvrcholením ich snahy bol druhý gól. Prehrali sme, ale chlapci vydali zo seba všetko, celí sa vyžmýkali. Treba rešpektovať aj silu súpera," poznamenal Kozák.

Skúsený lodivod šil na Albión taktiku už tretíkrát v priebehu jedného roka. Na EURO 2016 s ním vo vyvrcholení skupinových bojov uhral remízu 0:0, ktorá posunula Slovákov do osemfinále. V septembri utrpeli doma na úvod kvalifikácie MS 2018 prehru 0:1, ďalšia prišla v pondelok vo Wembley. "Každý zápas bol iný. Na majstrovstvách Európy sme potrebovali bod a podriadili sme všetko tomu, aby sme ho získali. Doma sme chceli hrať niečo iné, ale vylúčenie Škrtela nám urobilo škrt cez rozpočet. Teraz bol zámer jasný, chceli sme si to s nimi futbalovo rozdať. Brániť vo Wembley výsledok 0:0 sa nedá, potrebovali sme streliť gól, aby sme niečo uhrali. Na to by sme však potrebovali športové šťastie a aspoň 50-percentnú efektivitu premieňania šancí. Treba však brať do úvahy, že Angličania doma v kvalifikácii MS neprehrali od roku 2000," dodal Kozák, ktorý ani chvíľu neváhal nad zaradením stopérskej dvojice Martin Škrtel - Ján Ďurica do zostavy. "To veľké množstvo zápasov, ktoré spolu odohrali, nemožno nahradiť ničím. Boli oddýchnutí, neváhal som nad ich zaradením do zostavy. Urobili nejaké chyby, ale vo všeobecnosti si zastali svoje miesto."

Kozáka teší, že za jeho mužstvom stoja fanúšikovia. V piatok ich bolo v Trnave takmer 17-tisíc, do Londýna ich prišlo povzbudiť asi 3500 krajanov na tribúnach. Ich podporu budú potrebovať aj vo vrchole kvalifikácie. "Som rád, že ľudia žijú futbalom, chlapci si to zaslúžia. Naša hra má úroveň a uvidíme, ako to celé napokon dopadne."

Lídrom F-skupiny je s 20 bodmi Anglicko, ktoré zvýšilo náskok na čele tabuľky na päť bodov pred Slovenskom. To zrejme čaká barážový boj so Škótskom a Slovinskom, obaja zaostávajú o bod. Víťazstvo v októbrovom dvojzápase dáva Slovákom minimálne barážovú istotu. Nerozhodný výsledok v Glasgowe a triumf nad Maltou síce vyraďuje z hry o šampionát Škótov, ale papierovo nie úplne Slovincov, ktorí sa v prípade víťazstiev nad Litvou a v Anglicku dostanú pred SR. Prehra v Škótsku de facto hatí slovenské nádeje na postup.