Main Content

KOMENTÁR: Obohatí Trenčín Corgoň ligu?

streda, 6. júl 2011 17:30 | Autor: Jakub Vaverka

KOMENTÁR: Obohatí Trenčín Corgoň ligu?
KOMENTÁR: Obohatí Trenčín Corgoň ligu? | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Corgoň liga sa v novej sezóne môže tešiť na mužstvo, ktoré sa v posledných mesiacoch prezentovalo pod vedením ambiciózneho trénera Guľu útočnou hrou, ktorú podčiarkol 33-gólmi argentínsky útočník David Depetris. Prečítajte si náš článok o nováčikovi sezóny 2011/2012 AS Trenčín.

PREPAD A VZOSTUP

Keď sa v roku 2008 spečatil zostup Trenčína do 2.ligy vedenie červených začalo okamžite kuť plán, ako sa čo najskôr vrátiť medzi slovenskú elitu. Na prvý pohľad sa cesta nahor môže zdať jednoduchá, no opak je vo väčšine prípadov pravdou. Po páde do druhej najvyššej súťaže sa totiž zostupujúcemu tímu citeľne znížia príjmy, za čo môže aj to, že nie je toľko na očiach verejnosti. Nehovoriac o záujme médií a hlavne televízií, ktoré v našich končinách prenosy z druhej ligy nevysielajú.

Hoci AS Trenčín preferoval rozumnú politiku tri sezóny strávene v II. lige dali klubu poriadne zabrať.  Káder spod hradu Matúša Čáka sa však v uplynulom ročníku zdravo vzoprel upadajúcemu osudu a vedeniu na čele s holandským prezidentom Tscheom La Lingom sa po troch rokoch podaril opätovný návrat do Corgoň ligy. Oslavy v Trenčíne boli veľké, keďže návrat do najvyššej súťaže, aj u nás na Slovensku, je stále veľká vec.

LIAHEŇ NOVÝCH HVIEZD?

Ani tri sezóny strávene v druhej lige neboli v trenčianskom prípade úplne na škodu.  V mužstve AS vyrástli hráči ako Kubík, Adi alebo Depetris.  Z prvého menovaného sa stal náš reprezentant, druhý našiel veľmi výhodný zahraničný angažmán a David Depetris je v tomto prestupovom období  žiadaným artiklom, o ktorý sa bije viacero zvučných tímov. Tréner Guľa okrem umných zahraničných nákupov vsadil na vlastných odchovancov. Tento ťah sa ukazuje ako rozumné riešenie hlavne v časoch, kedy je mnoho klubov zadlžených až po uši.

AMBÍCIÓZNY TRÉNER

Jedným zo základných kameňov úspechu červených je muž, ktorý sedí na trénerskej lavičke. Iba 35-ročný tréner Adrián Guľa sa môže pochváliť skúsenosťami z niekoľkých mládežníckych aj seniorských medzinárodných turnajov, ktorých dejiskom bolo zväčša Holandsko a slovenský zástupca na nich pod jeho vedením rozhodne nebol len do počtu. Nespornou výhodou mladého ambiciózneho kormidelníka  je jeho vek, keďže má pochopiteľne bližšie k hráčom ako väčšina jeho starších kolegov . Svojim vystupovaním sa zatiaľ len nenápadne pripomína barcelonského Pepa Guardiolu (40), či nového kouča Chelsea Villasa-Boasa (33).

POSILY ZATIAĽ OTÁZNE

Vedenie AS si uvedomuje, že po opätovnom návrate medzi elitu musia káder posilniť, vzhľadom na to, že v novej sezóne nechcú hrať  len druhé husle. Hoci do mužstva zatiaľ veľa hráčov neprišlo vedenie si aspoň nateraz udržalo Davida Depetrisa, ktorý sa stal s 33 gólmi suverénnym kráľom strelcov I. ligy. Z hráčov, ktorých tréner doposiaľ skúšal sa v najlepšom svetle ukázal Macedónčan Mitrevski, ktorý v príprave viackrát skóroval a pre nováčika by tak mohol byť platnou posilou. 

(o nových posilách AS vás budeme informovať v našej pravidelnej rubrike Novinky a prestupové špekulácie z Corgoň ligy)

BUDÚCNOSŤ

Vďaka suverénnemu ťaženiu v II.lige si Trenčín zaslúžene zabezpečil účasť v novom ročníku Corgoň Ligy. Toto pekné konštatovanie na konci minulej sezóny sa však rýchlo stáva  minulosťou a na Sihoť prichádza ešte náročnejšia „skúška“. Jej prvú časť si odrobia stavbári, ktorých úlohou bolo a ešte aj je spestriť domáci stánok. Staručký štadión totiž potrebuje okrem nového trávniku aj nový „obal” a mierne pozdvihnutie kapacity. Verme, že diváci sa budú v Trenčíne cítiť na futbale dôstojne.

Manažment síce nemá prehnané reči, ale prísľub útočného futbalu, ktorý neraz zaznel z úst viacerých ľudí okolo trenčianskeho futbalu nás presviedča o tom, že tímu spod hradu Matuša Čáka treba v novej sezóne úprimne fandiť. Slovenskému futbalu môže vyššia konkurencia v strede tabuľky len pomôcť, na tom sa zhodneme snáď všetci.