Main Content

KOMENTÁR: Začína v Chelsea nová éra?

pondelok, 4. júl 2011 13:34 | Autor: Jakub Vaverka

KOMENTÁR: Začína v Chelsea nová éra?
KOMENTÁR: Začína v Chelsea nová éra? | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

V posledných týždňoch sa na Stamford Bridge všetko točí okolo príchodu nového charizmatického portugalského trénera Villasa-Boasa a otvoreného prestupového trhu. Chelsea naháňa posily a chce presvedčiť, že napriek pokazenej predchádzajúcej sezóne patrí na absolútny vrchol futbalovej Európy.

Medzi augustom a septembrom 2010 bola Chelsea ospevovaným klubom, ktorý mnohí odborníci celkom oprávnene radili do pozície najlepšieho klubu súčasnosti. V domácej Premier League, ktorá je považovaná za najkvalitnejšiu ligu na svete, totiž “Blues” nadeľovali jeden debakel za druhým.  Vedeli by o tom rozprávať napríklad hráči Blackpoolu a West Bromwichu, ktorý dostali na Stamford Bridge výprask 6:0. O futbalovej nadvláde Chelsea sme sa mohli presvedčiť aj na Slovensku, keď v polovici septembra Blues vyučili Žilinčanov a dali viac menej otcovské zaucho v podobe 4-1. Zverenci vtedajšieho kouča Carla Ancelottiho pokračovali v demoláciách súperov na domácom aj európskom fóre a ich rozdiel skóre v Premier League atakoval 20 gólov. V tej chvíli mohla byť Chelsea naozaj považovaná za najlepší tím na našej planéte.

 Po náhlom vzostupe väčšinou prichádza ešte rýchlejší pád a to sa potvrdilo do bodky aj v prípade Blues. Výkony v stretnutiach s anglickými trpaslíkmi začali byť čoraz ťažkopádnejšie, vypadli z domácich pohárov a na konci novembra sa vytrápili aj so Žilinou, keď chudobné víťazstvo 2-1 ratoval až Florent Malouda v poslednej päťminútovke.  Mizéria Chelsea pokračovala, ku koncu sezóny už bojovali v lige len o druhé miesto, pričom predčasne vypadli aj v Lige Majstrov. Fanúšikov nepresvedčil ani nákup Fernanda Torresa za 50 miliónov libier a trpkú bodku urobila prehra v poslednom kole s Evertonom (0-1). Očakávané sa stalo skutočnosťou, Carlo Ancelotti opustil lavičku už bývalého anglického majstra len pár dní po skončení sezóny.

Vedenie Chelsea zaňho angažovalo iba 33-ročného kouča Andrého Villasa-Boasa , ktorý napriek mladému veku má výrazné trénerské skúsenosti. V roku 2005 ako asistent krajana Mourinha vyhral s Chelsea titul, potom s “Josém“ putoval ako asistent aj do Interu Miláno. Čoskoro sa však osamostatnil a po vedení  malej portugalskej Coimbry zasadol na lavičku slávneho FC Porto. S portskými drakmi  vyhral v uplynulej sezóne titul bez čo i len jednej prehry a podarilo sa mu vyhrať aj Európsku Ligu, keď Porto vo finále zdolalo Bragu (1-0).  André Villas-Boas ako Mourinhov učeň môže dokázať to, čo sa nepodarilo ani jeho slávnejšiemu krajanovi. Dotiahnuť Chelsea na piedestál pohárovej Európy.

Mnohí Villasa-Boasa právom označujú ako nástupcu ospevovaného a zároveň zatracovaného Mourinha.  Impulzívny trénerský mladík, ktorý je mimochodom rovesníkom svojho zverenca Franka Lamparda, absolvoval po príchode na lavičku Cheslea tlačovku, ktorá trvala vyše hodinu. Všetky otázky zvládol v angličtine, čím si istotne získal mnoho britských novinárov. Všetko vyšperkoval odpoveďou na otázku jedného z portugalských reportérov. Ten totiž Villasovi-Boasovi adresoval otázku v ich rodnom jazyku, na čo mu nový tréner Chelsea odpovedal, že táto tlačová konferencia je v angličtine a mal by sa tomu podriadiť aj on.

S príchodom Villasa-Boasa do Londýna sa ihneď začalo diskutovať aj o nových posilách. Spomína sa hlavne Javier Pastore z Palerma, Lukaku z Andrelechtu, no chýry o angažovaní Neymara pre túto chvíľu utíchli. Na odchode je vraj Nicolas Anelka, ktorý by mal mať namierené do francúzskeho PSG a možno odíde aj Didier Drogba, ktorého by radi videli v rodnom Marseille alebo v tureckom Galatasarayi. Prestupové obdobie bude v Chelsea nepochybne zaujímavé.

Zaujíma nás váš názor. Myslíte si, že Chelsea môže byť pod vedenim Villasa-Boasa úspešnejšia ako za svojho času pod vedením Josého Mourinha? Začína v Chelsea nová éra, alebo je mladý Portugalčan len ďalším sivým mužom v poradí manažérskych machinácií majiteľa klubu Romana Abramoviča?