Main Content

Analýza finále Wimbledonu: Nadal - Djokovič

nedeľa, 3. júl 2011 12:25 | Autor: Michal Boháč

Analýza finále Wimbledonu: Nadal - Djokovič
Analýza finále Wimbledonu: Nadal - Djokovič | zdroj: Michal Boháč pre Sport7.sk, foto SITA

Veľká bitka o kráľa Wimbledonu na rok 2011 sa blíži. Obhajca titulu, španielsky tenista Rafael Nadal vyzve v dnešnom popoludňajšom finále Srba Novaka Djokoviča, ktorý v tomto roku prehral len jeden jediný zápas.

Od 15. hodiny európskeho času nastúpia na hlavný dvorec All England Clubu Rafael Nadal a Novak Djokovič na 28 vzájomné stretnutie. Bilancia vraví v prospech “Rafu“ (16:11), ktorý dokázal zdolať Novaka v oboch dueloch hraných na tráve (2:0, 2:0).  Posledné štyri  vzájomné zápasy však hovoria pre Srbského tenistu, Djokovič totiž triumfoval vo všetkých v tomto roku. Postupne si s Nadalom poradil na dvorcoch v Indian Wells, Miami, Madride a napokon aj v Ríme (spolu mu dovolil uhrať len dva sety).

Rafael Nadal je známy svojou bojovnosťou a odhodlanosťou hrať stále lepšie, čo sa potvrdilo aj na tomto turnaji.  V osemfinále si Španiel v zápase s Del Potrom poranil nohu a nie raz bol ošetrovaný. Po celý duel bojoval nielen s Del Potrom, ale aj s bolesťou, ktorú pociťoval až do konca zápasu, ktorý nakoniec “ubil” do víťazného konca (7:6 3:6 7:6 6:4). Svetová jednotka opäť dokázala, že dokáže bojovať až na dno svojich síl. Otáznik nad tým, ako bude pripravený po zranení na ďalšie stretnutia Nadal rýchlo zmazal.

 Vo štvrťfinále si poradil s Američanom Mardym Fishom (6:3 6:3 5:7 6:4) a hoci stratil jeden set hral ešte lepšie  ako s Potrom. V semifinále ho čakal domáci miláčik Andy Murray, hráč od ktorého čakal v Anglicku každý finále. Svetová jednotka síce prehrala s Murrym úvodný set 5:7, v tých ďalších však Angličan nestačil a podľahol celkom suverénne 6:2 6:2 6:4. Nadal hral opäť o stupienok lepšie, čo dokazuje, že jeho forma pribúdajúcim počtom zápasov graduje.

O forme Novaka Djokoviča sa popísalo už mnoho. V tejto sezóne prehral zatiaľ len jediný zápas, keď na Roland Garros podľahol Rogerovi Federerovi 1:3 na sety. Impozantnú formu potvrdzuje aj vo Wimblendone, hoci nehrá zatiaľ tak presvedčivo, ako sa od neho očakávalo.

V 3. kole narazil na Cyperčana Baghdatisa, ktorý mu dokázal zobrať set a na konci zápasu ho sprevádzal veľký potlesk divákov. V osemfinále si poradil s Llodrom hladko 3:0, no štvrťfinále už bolo ťažšie. Austrálčan Bernard Tomič ho potrápil v štyroch setoch a ak by vydržal vražedné Novakové tempo mohlo sa rysovať prekvapenie. V semifinále vyzval Djokovič  Francúza Tsongu, ktorému ušiel úvod zápasu. Hoci sa v treťom sete chytil a skorigoval na 1:2 skúsený Srb obrat nepripustil. Víťazstvo v pomere 7:6 6:2 6:7 6:3 ho posunulo do finále proti Nadalovi.

Podľa expertov je miernym favoritom finálového stretnutia španielsky tenista Rafael Nadal, ktorý však už od pondelka nebude svetovou jednotkou, ale dvojkou. Na prvej pozícií ho bez ohľadu na výsledok nahradí práve Novak Djokovič. Doterajšia vzájomná bilancia týchto dvoch tenistov vyzerá nasledovne.

Vzájomná bilancia:

Rafael Nadal:  16 zápasov – 39 setov – 328 gamov
Novak Djokovič: 11 zápasov – 28 setov – 308 gamov


Bilancia na tráve:

Rafael Nadal: 48 výhier – 9 prehier
Pomer setov: 138 – 42

Novak Djokovič: 42 výhier – 12 prehier
Pomer setov: 118 – 51


Bilancia na grandslamových turnajoch: 5-0 pre Nadala

AKO TIPUJEME


Pre nás je miernym favoritom Španiel, ktorý sa napriek zraneniu v prvej polovici turnaja dostal rýchlo do formy, ktorá postupne gradovala pribúdajúcim počtom stretnutí. Ak bude Rafael pokračovať v nastúpenom trende dnes predvedie opäť vynikajúci tenis na maximálnej možnej úrovni.

Novak Djokovič síce vyhral posledné 4 vzájomné zápasy, no ani jeden z nich sa nehral na tráve (na tomto povrchu má s Nadalom nepriaznivú bilanciu 0:2). Okrem toho nie je jeho hra tak presvedčivá ako po predchádzajúce obdobie. Keď hovoríme o tom, že Nadalova forma stúpala od zápasu k zápasu v prípade Djokoviča musíme byť pri vyjadrovaní podobných názorov oveľa opatrnejší. Srb bude od pondelka svetovou jednotkou bez ohľadu na výsledok, no dnes na titul podľa nášho názoru nesiahne. Tu sú naše tipy:

Náš tip: Rafael Nadal zvíťazí v celom zápase  (1,7)
Náš tip pre odvážnejších: Rafael Nadal vyhrá 3:1 (4,3)