Main Content

Petra Kvitová zaslúžene víťazkou Wimbledonu + VIDEO

sobota, 2. júl 2011 21:44 | Autor: Michal Boháč

Petra Kvitová zaslúžene víťazkou Wimbledonu + VIDEO
Petra Kvitová zaslúžene víťazkou Wimbledonu + VIDEO | zdroj: Michal Boháč pre Sport7.sk, foto SITA

Len 21 ročná česká tenistka Petra Kvitova dobila kráľovský Wimbledon! Svojou hrou a nasadením nedala ruskej hráčke Marií Šarapovovej šancu a vo finále najznámejšieho tenisového turnaja na svete zaslúžene triumfovala už po dvoch setoch.

Pred zápasom bola podľa odborníkov favoritkou ruská hráčka a 9-násobná držiteľka grandslamových titulov Maria Šarapovova, ktorá doposiaľ na turnaji vyhrala všetky svoje zápasy bez straty čo i len jedného setu. Postupne si poradila s Chakvetadzeovou, Robsonovou, Zakopalovou, Pengovou, našou Dominikou Cibulkovou a v semifinále aj s  Lisickou. Svojím servisom, razantnou a tvrdou hrou od základnej čiary a nepopierateľne aj skúsenosťami bola pred finále favoritkou, z čoho však vyplýval aj väčší psychický tlak.

Len 21-ročná česká hráčka Petra Kvítová sa počas celého turnaja ukazovala vo vynikajúcom svetle. Vynikala tvrdým servisom, skvelými forhendovými údermi a nebezpečným obojručným backhandom. Za zlomový bod, ktorý ju v konečnom dôsledku posunul vpred bolo 3. kolo a zápas s Vinicovou. Kvítová sa v tomto stretnutí zranila, no súboj dokázala doviesť do úspešného konca. To, že napriek zraneniu pomerne jednoducho vybojovala postup ďalej jej bez pochýb dodalo potrebnú psychickú silu pred ďalšími stretnutiami. Vo štvrťfinále vyradila Bulharku Tsvetanu Pironkovu 6-3 6-7 6-2 a v semifinále aj Bielorusku  Victoriu Azarenkovu 6-1 3-6 6-2.

Veľké sobotňajšie finále na zelenej ploche sa začalo rýchlym brejkom Rusky, ktorá viedla 1-0. Z nepatrnej výhody sa však netešila dlho. Kvítova jej servis okamžite zobrala naspäť a následne sa ujala vedenia 2-1. Dôležitý moment prišiel za stavu 3-2, kedy dokázala Petra opäť získať servis súperky. Keďže svoj servis až do záveru úvodného setu nestratila tešila sa z výhry v prvom sete pomerom 6-3.

Zlomovým bodom druhého dejstva bol siedmy gem, v ktorom dokázala Kvitová opäť získať podanie Šarapovovej a keď uhájila svoje podanie dostala sa do vedenia 5-3. Šarapovova svoj servis na udržanie v zápase zvládla a česká hráčka tak išla podávať na víťazstvo v celom turnaji. Výhoda servisu bola v rozhodujúcom geme celého ženského Wimblendonu priťažkou prekážkou pre Šarapovovu, ktorá kapitulovala záverečným esom z rakety českého 21-ročného talentu.



,,Keď teraz vidím v kráľovskej lóži slávne šampiónky z minulosti, som vari ešte šťastnejšia z toho, že tu stojím s trofejou" povedala v prvom pozápasovom rozhovore najmä na adresu Martiny Navrátilovej a Jany Novotnej pri preberaní ceny Petra, z ktorej pohľadu bolo vidieť obrovské šťastie a úľavu. Na finálovom zápase nechýbala ani jej najbližšia rodina, rodičia a dvaja súrodenci.

"Žiaľ, na konci môže byť iba jedna šampiónka. Aj to je na tenise a tomto turnaji krásne, hoci ja by som tu, pochopiteľne, teraz radšej bola s tou väčšou trofejou,"
pousmiala sa Šarapovová a doplnila: "Gratulujem Petre k nádhernému triumfu. Pre mňa je aj účasť vo finále čímsi výnimočným vzhľadom na problémy, ktorými som prešla" (Maria Šarapovova mala 10-mesačnú pauzu kvôli zraneniu, pri ktorom jej dokonca hrozil koniec tenisovej kariéry pozn. red).

Petra  Kvítová si odnáša z Wimblendonu 2000 bodov do rebríčka WTA, v ktorom sa v pondelok posunie už na 7. miesto. Svoju peňaženku triumfom na treťom grandslame sezóny obohatila o 1,1 milióna libier.