Main Content

Česká tenistka Kvitová má titul z Wimbledonu

sobota, 2. júl 2011 17:00 | Autor: TASR

Česko má po trinástich rokoch ďalšiu wimbledonskú šampiónku.

Petra Kvitová nasadená ako ôsma zvíťazila v sobotňajšom finále dvojhry žien na 125. tenisových majstrovstvách Anglicka v Londýne (20. júna - 3. júla, celková dotácia 14,6 milióna libier, tráva) nad favorizovanou päťkou tohto podujatia Mariou Šarapovovou z Ruska 6:3, 6:4.

Kvitová na hlavnom dvorci okamžite odpovedala na stratu podania rebrejkom a neskôr prerazila podanie Šarapovovej na 4:2.

V ôsmej hre dostala pri setbale eso, v deviatej sa odpodávala suverénne na nulu. V druhej časti Češka odskočila sľubne na 2:0, následne však pustila súperku na 2:2. Vďaka sérii parádnych returnov sa Kvitová presadila v piatej hre, v šiestej najmä vinou dvoch hrubých zlyhaní v jasných situáciách opäť inkasovala brejk. V siedmom geme však znova zobrala Šarapovovej podanie a tentoraz prostredníctvom kvalitných servisov aj potvrdila - 5:3. Za stavu 5:4 zvládla servis na triumf dokonale bez straty fiftínu. Mečbal premenila štýlovo esom.

Kvitová si odnesie aj 1,1 milióna libier

Dvadsaťjedenročná ľaváčka Kvitová si odnáša 2000 bodov do svetového rebríčka WTA, v ktorom sa v pondelok posunie z 8. na 7. miesto, a šek na 1,1 milióna libier. Zdolanej miestnej šampiónke spred siedmich rokov Šarapovovej patrí 1400 bodov a 550 000 libier. Dosiaľ poslednou Češkou, ktorá triumfovala v singlovej súťaži v britskej metropole, bola v sezóne 1998 Jana Novotná.

Rodáčka z Bílovca Kvitová vlani bola na adrese SW19 Church Road v semifinále.  V minulosti ju viedol terajší kapitán fedcupovej reprezentácie SR a osobný kouč Daniely Hantuchovej Matej Lipták a jej kondičným trénerom momentálne je Slovák Jozef Ivankom, tenisovým David Kotyza. Kvitová si pripísala 4. tohtoročný primát (predtým Brisbane, halový Paríž a Madrid), v ostatných 18 zápasoch na tráve dosiahla 16 triumfov.

O tri roky staršej trojnásobnej šampiónke z okruhu "veľkej štvorky" Šarapovovej (aj newyorské US Open 2006 a melbournské Australian Open 2008) sa revanšovala za nezdar 4:6, 3:6 z vlaňajšieho semifinále na tvrdom povrchu v americkom Memphise.

Dvojhra žien - finále:
Petra Kvitová (ČR-8) - Maria Šarapovová (Rus.-5) 6:3, 6:4

© WEBNOVINY