Main Content

Liga Majstrov: V utorok odveta pamätného finále a francúzske derby

pondelok, 29. marec 2010 15:29 | Autor: TASR

Liga Majstrov: V utorok odveta pamätného finále a francúzske derby
Liga Majstrov: V utorok odveta pamätného finále a francúzske derby | zdroj: SITA

Utorňajšími dvoma zápasmi napíše najprestížnejšia európska klubová súťaž vo futbale Liga majstrov 2009/2010 svoju ďalšiu kapitolu. Vo štvrťfinále sa vo vzájomnom súboji stretnú dva francúzske kluby Olympique Lyon a Girondins Bordeaux, v druhom dueli tejto fázy nastúpi Manchester United na ihrisku Bayernu Mníchov. Odvety štvrťfinálových zápasov sú na programe v stredu 7. apríla.

 



Repríza pamätného finále Bayern - Manchester zo sezóny 1998/99

Hráči úradujúceho anglického šampióna Manchestru United cestujú do Mníchova na prvý zápas štvrťfinále LM 2009/2010 v pozícii mierneho favorita. Zverenci Sira Alexa Fergusona zvíťazili v šiestich zápasoch v rade. Naopak, Bayern má na svojom konte z ostatných dvoch stretnutí dve prehry. Mníchovčania prepustili pozíciu lídra I. bundesligy 2009/2010 hráčom Schalke. Tréner Bayernu Louis van Gaal si myslí, že ani nelichotivá bilancia z ostatných dní nezanechá na jeho zverencoch veľké stopy. Problémom je však zranenie jedného z kľúčových hráčov Arjena Robbena zo sobotňajšieho duelu proti Stuttgartu (1:2), ktorého štart proti "červeným diablom" je otázny. "Zrejme nebude zdravotne stopercentne v poriadku do zápasu proti Manchestru United. Všetci však stále dúfame, že sa jeho stav zlepší a napokon zasiahne do hry. Prísť o takého dôležitého hráča by bolo pre nás obrovskou nevýhodou," vyhlásil holandský kouč Bayernu Van Gaal. Dôležitosť Robbena pre Bayern dokumentuje najmä fakt, že holandský krídelník strelil v tejto sezóne už štrnásť gólov.

Kormidelník mužstva z Old Traffordu Alex Ferguson veľmi dobre vie, v čom spočíva sila Bayernu. "Sú to práve Robben a Ribéry, ktorí držia nemecké mužstvo nad vodou. Už mnohokrát Mníchovčania zvíťazili práve vďaka výkonom a najmä presným zásahom tejto dvojice. Musíme si dať na nich veľký pozor," povedal charizmatický škótsky kouč. Ten nechal počas sobotňajšieho ligového zápasu proti Boltonu (4:0) odpočívať svojho hviezdneho zakončovateľa Wayna Rooneyho. Dôveru dostal bulharský reprezentant Dimitar Berbatov a odvďačil sa za ňu dvoma presnými zásahmi. V Mníchove sa však na hrote útoku opäť objaví anglický kanonier Rooney. Manchester United nastúpi v plnej sile, Bayernu bude chýbať potrestaný stredopoliar Bastian Schweinsteiger. Utorňajší duel bude tiež súbojom dvoch európskych gigantov - Bayern Mníchov je štvornásobným víťazom európskeho pohára č. 1, Manchester United je držiteľom troch trofejí z Ligy majstrov, resp. Európskeho pohára majstrov.

Ich štvrťfinálový súboj bude zároveň odvetou pamätného finále LM 1998/99, v ktorom viedol Bayern nad ManU 1:0 gólom Baslera zo 6. min, zverenci Alexa Fergusona však dvoma gólmi v nadstavenom čase v podaní dvoch striedajúcich hráčov Sheringhama a Solskjaera dokázali otočiť vývoj vo svoj prospech a získať trofej.

Predpokladané zostavy:

Bayern: Butt - Lahm, Van Buyten, Badstuber, Contento - Van Bommel - Ribéry, Müller, Pranjič - Gómez, Olič
Manchester United: Van der Sar - G. Neville, Ferdinand, Vidič, Evra - Valencia, Fletcher, Carrick - Park Ji-Sung, Giggs - Rooney



Francúzske derby Olympique Lyon - Girondins Bordeaux bez favorita

Úradujúci francúzsky šampión Girondins Bordeaux sa vôbec prvýkrát v histórii stretne so svojím večným rivalom z krajiny "galského kohúta" v LM. Zverenci Laurenta Blanca prehrali v sobotňajšom finále francúzskeho Ligového pohára s Marseille 1:3, napriek tomu sú pred štvrťfinále pozitívne naladení a dostatočne motivovaní. "Svojím spôsobom máme šťastie. Nepríjemná prehra mohla prísť v dôležitejšom utorňajšom stretnutí proti Lyonu," naznačil priority bývalý francúzsky reprezentant Blanc a dodal: "Musíme sa rýchlo spamätať, poučiť sa z neúspechu a koncentrovať sa na ďalší dôležitý súboj. Pomohlo by nám, keby sme na prípravu mali viac času, ale nemôžeme si vyberať. Súper je na tom rovnako.”

“Lastovičky” môžu aj napriek neúspechu vo finále Ligového pohára hovoriť o vydarenej sezóne. V tabuľke Ligue 1 2009/2010 sú na prvom mieste (o skóre pred druhým Montepellierom, pozn.) a medzi najlepšou osmičkou klubov “starého kontinentu” sa predstavia prvýkrát od ročníka 1987/88. Do duelu proti Lyonu nezasiahne pre trest za žlté karty kapitán tímu Alou Diarra ani zranený stopér Marc Planus.

Lyon, ktorý v osemfinále dokázal prekvapujúco vyradiť favorizovaný Real Madrid, v generálke na Ligu majstrov zvíťazil v najvyššej domácej súťaži nad Grenoblom 2:0. "Vždy je lepšie, keď pred zápasom v LM zvíťazíte v domácej súťaži. Po psychickej stránke nám trojbodový zápis naozaj pomohol. Na utorňajšie stretnutie sme dokonale pripravení, o čom nás presvedčila aj sobotňajšia výhra," nechal sa počuť kouč Lyonu Claude Puel. Olympique sa predstaví vo štvrťfinále európskeho pohára číslo 1 štvrtýkrát v histórii, nikdy sa však neprebojoval medzi najlepšie kvarteto. "Dôležité je, aby sme si v domácom prostredí udržali čisté konto. Ak sa nám to podarí, zvýši to naše sebavedomie pred odvetou v Bordeaux," vyhlásila ešte len 19-ročná vychádzajúca hviezda európskeho futbalu pôsobiaca v Lyone Miralem Pjanič. V drese Olympique sa v utorok nepredstaví zdravotne indisponovaný Francois Clerc a otázny je štart stopéra Jeana-Alaina Boumsonga, ktorý sa zotavuje zo zranenia lýtkového svalu. Víťaz tohto dvojstretnutia sa v semifinále stretne s lepším z dvojice Manchester United - Bayern Mníchov.

Predpokladané zostavy:
Lyon: Lloris - Réveillére, Cris, Bodmer, A. Cissokho - Toulalan, Makoun - S. Govou, M. Pjanič, Delgado - Lisandro López
Bordeaux: Carrasso - Chalmé, Ciani, Henrique, Trémoulinas - Fernando, Sané - Plašil, Gourcuff, Wendel - Chamakh

Program utorňajších prvých zápasov štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2009/2010 (oba zápasy majú výkop o 20.45 h SELČ):
Olympique Lyon (Fr.) - Girondins Bordeaux (Fr.), rozhoduje: Brych (Nem.)
Bayern Mníchov (Nem.) - Manchester United (Angl.), rozhoduje: De Bleeckere (Belg.).