Main Content

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších zápasov slovenských klubov v pohárovej Európe + VIDEO

streda, 29. jún 2011 16:14 | Autor: Jakub Vaverka

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších zápasov slovenských klubov v pohárovej Európe + VIDEO
REBRÍČEK: TOP 5 najlepších zápasov slovenských klubov v pohárovej Európe + VIDEO | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Blíži sa obdobie, počas ktorého budeme s napätím sledovať pôsobenie slovenských tímov v pohárovej Európe. Dúfajme, že čo najdlhšie. V hre máme okrem horúcich želiezok Slovana a Žiliny aj perspektívnu Senicu a trochu nevyspytateľnú Trnavu.

 

Skeptici pohoršení nekvalitnou domácou súťažou neveria v dlhé pôsobenie ani jedného z našich klubov. História však ukázala, že aj slovenské kluby dokážu občas zaskočiť vyspelú futbalovú Európu výbornými výkonmi. Nie je ich toľko, ako by sme si želali, ale musíme byť radi, že sú aspoň nejaké. Prinášame vám náš rebríček piatich nezabudnuteľných zápasov slovenských tímov v pohárovej Európe.

1. Slovan Bratislava - FC Barcelona 3-2

Za najvýznamnejší zápas, aký kedy slovenský tím vo futbalovej Európe odohral môžeme s čistým svedomím označiť finále Pohára víťazov pohárov z roku 1969, ktoré sa hralo v Bazileji. Slovan vtedy nastúpil proti hviezdami nabitej Barcelone a favorit zápasu bol jasný. Údaje na papieri sú však jedná vec a realita druhá, pretože na ihrisku bola hra pod kontrolou “Belasých“. Po 90 minútach plných kvalitného futbalu sa nakoniec tím z maličkého Slovenska zapísal navždy do histórie európskeho futbalu. Na podobný výsledok by Slovan určite chcel po 42 rokoch nadviazať, no keď sa na to pozrieme reálne šance sú mizivé.



2. Artmedia Petržalka - Celtic Glasgow 5-0

Po zápase, ktorý sa odohral pred vyše polstoročím tu máme futbalovú lahôdku, ktorá je stará len niekoľko rokov. V sezóne 2005/2006 sa Artmedia ako čerstvý majster Slovenska predstavila v Lige Majstrov a už v 2. predkole dostala za súpera Celtic, ktorý sa mnohým odborníkom zdal ako neprekonateľná prekážka. Opak bol však pravdou. Na Tehelnom poli, kam prišlo na dnešné pomery astronomických 17 632 divákov sa odohrával zápas, ktorý šokoval asi celý futbalový svet. Petržalka rozmetala Celtic 5-0 a Juraj Halenár sa prezentoval hetrikom. V odvete v Celtic  Parku zeleno-bieli viedli už 4-0, no slovenský tím uhral tento výsledok a prekvapenie dokonal. Dvojzápas proti Celticu bol len začiatkom spanilej európskej jazdy bratislavského klubu, ktorý vtedy viedol náš reprezentačný tréner Vladimír Weiss.



3.  FC Porto - Artmedia Petržalka 2-3

Bronzová priečka opäť patrí Artmédií a jej nezabudnuteľnej sezóne 2005/2006. Vtedajší “Weissovci” totiž po výhre nad Celticom vyradili v treťom predkole aj ďalšieho favorita – srbský Partizán Belehrad. Absolútne nečakane tak postúpili do vytúženej skupinovej fázy najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže. V nej si v skupine zmerali sily s  Interom Miláno,  Glasgowom Rangers  a s portugalským Portom. Bratislavčanom ušiel postup do osemfinále len o fúz „vďaka“ nepochopiteľným verdiktom rozhodcu Merka v poslednom zápase skupiny (o tom však tento článok nie je).

28. Septembra 2005 na portskom štadióne Draka sa domáci ujali pomerne poľahky vedenia  2-0 a modro-bielym ani nenapadlo, že by mohli v tomto zápase ešte zakolísať. Bol to však omyl, na ktorý odvtedy ešte dlho nezabudli. Artmedia predviedla výkon hodný európskych veľkoklubov a po fantastickej hre hlavne v druhom polčase otočila nepriaznivý vývoj zápasu vo svoj prospech. Vďaka gólom Petráša, Kozáka a Borbélyho (na videu) bojoval malý slovenský klub o postup do osemfinále až do posledného zápasu skupiny ...


               
4. Aston Villa – MŠK Žilina 1-2


Nezabudli sme ani na fanúšikov žilinských “Šošónov”. Na „zemiakové miesto„ vyberáme nezabudnuteľný príbeh z Birminghamu, ktorý nesie žlto-zelený rukopis. 4. decembra 2008 už bolo jasné, že MŠK nemá šancu na ďalší postup, no vo Villa Parku sa chceli zverenci vtedajšieho trénera Dušana Radolského pred favoritom vytiahnuť a pokúsiť sa o malý zázrak. V polovici prvého polčasu skončil Leitnerov center v domácej bráne a keď po krásnej akcii zvýšil Štyvar bolo všetkým jasné, že trpaslík zo Slovenska bude hrýzť. Do prestávky znížil ešte Delfouneso, no v druhom polčase ani hviezdy ako Milner, Agbonlahor alebo Ashley Young nedokázali prekonať skvelého Perniša v bránke Žiliny. V závere duelu dostal ešte červenú kartu Leitner a na žilinskej bráne zvonilo brvno, no cenná výhra z anglickej pôdy ostala nepoškvrnená.



5. Sparta Praha - MŠK Žilina 0-2

17. augusta 2010 sa zrodilo najčerstvejšie a nepochybne tiež veľmi cenné víťazstvo zástupcu Corgoň ligy, ktoré obletelo celú Európu. Žilina, ktorá výborne načasovala formu, šokovala na pražskej "letnej" favorizovanú Spartu. Šošóni po góloch Cessaya a Oravca v úvode druhého polčasu nekompromisne odstavili domácich z trate smerujúcej do Ligy majstrov. Hoci svoj postup museli spečatiť ešte v domácej odvete už po zápase hranom v metropole Čiech bolo jasné, kto diktuje tempo a štýl hry. Na prekvapenie nás všetkých to bola Žilina, ktorá predtým niekoľkokrát ako majster ligy nedokála postúpiť čo i len do posledného predkola. Verným fanúšikom všetko vykompenzovala práve na "Letnej", pričom tieto chvíle budú ešte dlho nezabudnuteľné hlavne vďaka nevídanému počtu fanúšikov "Šošonov", ktorí vytvorili žlto-zeleným v Prahe priam domáce prostredie. Dokumentuje to nasledujúce video...


 

Odporúčané články