Main Content

Snažia sa šejkovia rozbiť futbalový trh a ukončiť nadvládu tradičných klubov?

nedeľa, 6. august 2017 12:20 | Autor: Jakub Vaverka

Snažia sa šejkovia rozbiť futbalový trh a ukončiť nadvládu tradičných klubov?
Snažia sa šejkovia rozbiť futbalový trh a ukončiť nadvládu tradičných klubov? | zdroj: © TASR

Aktuálne letné prestupové obdobie je historické. Sme svedkami veľkých a drahých transferov, ktoré by nám nikdy neboli ani len prišli na um. Čerešničkou na torte je k dnešnému dňu 222-miliónový odchod Neymara z FC Barcelona do francúzskeho PSG. Čo ak však má bezhlavé míňanie na posily širší kontext, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať?

Nasledujúce riadky sú inšpirované názorom nášho fanúšika, k jednému z našich článkov počas prebiehajúceho týždňa napísal zaujímavý názor na aktuálnu situáciu na futbalovom prestupovom trhu. Pre lepšie pochopenie pripájame celý prepis myšlienky, ktorá sa objavila v našej diskusii.

„Trochu konšpirácie. Nechceli týmto prestupom len rozbiť prestupový trh? Napríklad Coutinho bol pred mesiacom za 80 teraz neviem, či  bude stačiť 120. Veľavravné. City o tom museli vedieť skôr. Teraz sa šialené nákupy zdajú vynikajúce. Za tie peniaze by tých hráčov už dnes nekúpili. Okamžite išla ich cena o 20% hore. Nebola to kartelová dohoda? Nechcú šejkovia takto zničiť dominanciu Bercelony a Realu? Keď to nejde futbalovo tak to spravia ekonomicky. Uštvú ich ako divú zver. Kto nekúpil doteraz už tak dobre nekúpi.“

Na jednej strane môže ísť o číry výmysel a konšpiráciu, na strane druhej, aktuálna peňažná hra vo futbale môže mať širší kontext. Manchester City a PSG míňajú rok, čo rok obrovské financie na to, aby svoje kádre posilnili a prerazili nielen na domácej scéne, ale aj vo vytúženej Lige majstrov. Investované miliardy však športový úspech automaticky nekúpia, maximom City bolo semifinále z ročníka 2015/2016, PSG sa medzi najlepšiu štvoricu tímov ani len nedostalo.

Tradičné kluby ako FC Barcelona, Juventus Turín, Real Madrid či Bayern Mníchov majú vysoké rozpočty a môžu si dovoliť kupovať hráčov najvyššej kvality, no čo sa finančných zdrojov týka, nemajú ani len najmenšiu šancu, aby súperili s Parížanmi či modrým celkom z Manchestru. Petrodoláre arabských šejkov niekedy pôsobia až neobmedzene. Aktuálny prestup Neymara len dokazuje, že keď si bohatí majitelia na niekoho ukážu, jednoducho ho kúpia a je jedno, že ide o ofenzívnu hviezdu Barcelony alebo Realu Madrid.

Keď sa športového riaditeľa PSG Nassera Al-Khelaifiho pýtali, či sa neobáva problémov s finančným fair-play UEFA a sankcií či vylúčenia z Ligy majstrov, iba sa pousmial a s pokojom odvetil, že niečo také nehrozí. Nech už sa majú veci akokoľvek, ak budú tímy dotované bohatými majiteľmi pokračovať v takýchto nákupoch, celý futbalový trh sa naozaj zdeformuje a podpriemerní hráči budú predávaní za čiastky, za ktoré by pred pár rokmi klub získal Messiho s Ronaldom dokopy. Na jazyk sa zároveň tlačí otázka, či sa dá tento trend vôbec zastaviť. Barcelona totiž v prípade Neymara pôsobila absolútne bezmocne, a to patrí medzi najväčších gigantov futbalového sveta. 

Odporúčané články