Main Content

Srdcervúci odkaz Neymara fanúšikom: Milujem Barcelonu, ale ...

piatok, 4. august 2017 10:22 | Autor: Jakub Vaverka

Srdcervúci odkaz Neymara fanúšikom: Milujem Barcelonu, ale ...
Srdcervúci odkaz Neymara fanúšikom: Milujem Barcelonu, ale ... | zdroj: © TASR

Odchod Neymara z FC Barcelona do Parížu Saint-Germain je od včera hotovou vecou. Katalánci zarobili za jednu zo svojich najväčších hviezd 222 miliónov eur. Muž, ktorý mal byť nástupcom Lionela Messiho sa rozhodol svoju budúcnosť nespojiť s klubom, ktorý kedysi nazval domovom. Fanúšikom katalánskeho giganta poslal emotívny odkaz.

Najdrahší a najlepšie platený futbalista celej histórie tejto hry sa k priaznivcom FC Barcelona prihovoril prostredníctvom sociálnej siete Instagram. Neymar zverejnil video, na ktorom číta pripravený príhovor:

„Život atléta je sprevádzaný výzvami. Niektoré sú nám dané, iné sú výsledkom nášho vlastného úsilia. Tieto rozhodnutia nám počas kariéry, ktorá je krátka, no intenzívna, pomáhajú svietiť. Barcelona bola viac ako len výzva. Bol to detský sen. Keď som prišiel do Katalánska v 21 rokoch, bol som plný očakávaní. Stále si pamätám prvé dni v Barcelone. Zdieľal som šatňu s idolmi ako Messi, Valdés, Xavi, Iniesta, Puyol, Piqué, Busquets a mnohí ďalší. Čakal som na svoju šancu hrať za klub, ktorý je viac ako klubom.

Barcelona je národ, ktorý reprezentuje Katalánsko. Mal som tú česť hrať s najlepšími hráčmi, akých som kedy videl. Nie som si istý, či niekoho takého ešte niekedy uvidím. Leo Messi sa stal mojím priateľom mimo ihriska, bolo cťou s tebou hrať. Vytvoril som trio s Messim a Suarezom a dosiahli sme všetko, dobyli sme všetko a písali sme históriu. Prežili sme nezabudnuteľné momenty. Žil som v Barcelone, ktorá je viac ako mesto, je to domov.

Milujem Barcelonu a milujem Katalánsko. Profesionál však potrebuje zmeny. Po druhý raz v živote som sa rozhodol nesúhlasiť s mojím otcom. Oci, rozumiem a rešpektujem tvoj názor, no toto rozhodnutie je moje a žiadam ťa, aby si ma podporoval. Barcelona a Katalánsko bude navždy v mojom srdci, no potrebujem nové výzvy. Akceptoval som ponuku PSG, aby som skúsil čosi nové a pomohol klubu získať tituly.

PSG mi ukázalo ich plány a už teraz som vzrušený z toho, čo to prinesie. Ďakujem úžasným katalánskym fanúšikom a za všetko, čo som sa naučil od úžasných spoluhráčov. V mojom srdci ale cítim, že nastal čas odísť. PSG bude mojím domovom počas nasledujúcich rokov. Rátam s podporou všetkých vás, ktorí ste boli so mnou od roku 2009. Je to pre mňa náročné rozhodnutie, ktoré som však urobil na základe zrelého úsudku. Barcelona, ďakujem za všetko, Paríž, prichádzam! Nech nám Boh žehná a ochraňuje nás.“

Reakcie na Neymarove slová sú protichodné, čo sa však dalo očakávať. Väčšina barcelonských fanúšikov berie jeho odchod do PSG ako zradu a rozhodnutie, ktoré vzniklo na základe lukratívnych finančných prostriedkov. Niektoré ho označujú za zradcu, žoldniera či hada. Je však možné, že z nich hovorí frustrácia, pretože prišli o jedného z najlepších hráčov súčasnosti a budúcnosti.