Main Content

FOTO: Na hodinách telesnej výchovy sa skrývala, len aby nemusela cvičiť. Dnes je z nej úspešná bikini fitneska (Rozhovor)

štvrtok, 3. august 2017 11:28 | Autor: Silvia Petrašková

Veronika Fidlerová
Veronika Fidlerová | zdroj: Instagram

Slovenská scéna talentovaných bikini fitnesiek sa nám rozrástla o ďalšiu novú tvár. Je ňou 20-ročná Veronika Fidlerová, ktorá našej redakcii poskytla nasledujúci rozhovor.

Veronika, kým sa začneme venovať tvojej terajšej kariére pozrime sa do tvojich športových začiatkov. Aké boli?

Je pravdou, že som nebola športovo nadaná a nemala som k športu ani veľmi veľký vzťah, no  človek nikdy nevie čo mu príde do cesty. Mne skrížilo cestu fitness hoci by som nikdy nepovedala, že niečo také ma dokáže absolútne napĺňať a čo je najdôležitejšie tento šport ma učí veľkej sebadisciplíne  a sebakontrole. Prekonávam sa každý deň a snažím sa hľadať novú a novú motiváciu k tomu, aby som dokázala na sebe pracovať a posúvať sa vpred.

Kedy si sa začala po prvýkrát venovať fitness a posilňovaniu?

Priviedol ma k tomu môj priateľ, ktorý navštevoval posilňovňu a bol doslova posadnutý cvičením. Chcela som to skúsiť aj ja, preto som sa odhodlala a šla som jedného dňa cvičiť s ním. Učila som sa rýchlo technike daných cvikov a po krátkom čase som na sebe spozorovala  zmeny, to bol pre mňa impulz ďalej na sebe pracovať. Presvedčila som sa o tom, že keď sa človek zaprie, ide to a výsledky sa dostavia. Postupne som upravila i stravovanie a došla som až k tomu, že som sa následne rozhodla skúsiť súťaženie v kategórii bikini fitness.

Na súťažnom pódiu v kategórii bikini fitness si ešte len pomerne krátky čas. Svoju premiéru si si odkrútila ako juniorka v roku 2016 na súťaži v Ostrave, kde si obsadila piate miesto a  už o dva týždne neskôr si získala zlato na Veľkej cene Dubnice. Na úvod súťažnej kariéry to bol zrejme pekný štart...

Prvá súťažná sezóna bola pre mňa veľkou skúškou. Samotná príprava, vystúpenie na súťažnom pódiu a prezentácia pred mnohými divákmi a rozhodcami. Spomienka na súťaž na ktorej sa mi podarilo získať prvé miesto mi do dnešného dňa dodáva  obrovskú silu a energiu. Viem, že príprava  bola náročná  a stáť ešte len druhýkrát na pódiu a hneď ako víťaz je skratka neopísateľný pocit.

Tvojim doterajším najväčším úspechom bolo zrejme víťazstvo na majstrovstvách Slovenska v bikini fitness junioriek do 166 centimetrov...

Po jesennej sezóne som bola plná motivácie a chcela som si zasúťažiť znovu a prejsť si celou prípravou opäť. Hoci bolo mnoho prekážok a dôvodov  dať si súťažnú pauzu, šla som do toho a neľutujem to. Titul majsterky Slovenska je pre mňa ďalší krásny úspech. No ešte krajšie  bolo, keď som hneď na druhý deň vyhrala opäť zlato na súťaži Amix Cup vo Vranove nad Topľou.  Sama som  poriadne nechápala čo sa deje. Podarilo sa mi nominovať na ME v Santa Susanne a o tom som ani nesnívala. Bol to úžasný zážitok reprezentovať našu krajinu.

Ako vyzerá tvoja predsúťažná príprava?

Počas predsúťažnej prípravy mám od svojho trénera presne napísané množstvo daných makronutrientov, ktoré mám prijať. Všetko súvisí od aktuálnej  formy a podľa toho sa následne upravuje diéta a gramáž potravín. Nemožno tvrdiť, že bikini fitnesky prijímajú iba bielkoviny, určite sa dočítate kopu článkov, ktoré sú nesprávne podané. Moja strava sa skladá v mimo súťažnej sezóne a počas prípravy na samotnú súťaž z bielkovín, sacharidov a tukov. Kalorický príjem je samozrejme  nižší v predsúťažnej príprave. Tiež mám nastavený tréning, keď cvičím päťkrát v týždni silový tréning a podľa potreby zaraďujem kardio cvičenie. Každú svalovú partiu precvičím v jednom týždni asi dvakrát. Trénujem najmä nohy, chrbát, ramená, hrudník, biceps a triceps. Samozrejme nevynechávam ani cvičenie bruška.

A ako je to s obdobím tesne pred súťažou? Ako vyzerá v tom období tvoj jedálniček? S akou váhovou hmotnosťou si v danom momente spokojná?

Ako so už spomínala moja strava obsahuje všetky makronutrienty. Bielkoviny čerpám prevažne  z kuracieho  a morčacieho mäsa a z vajíčok. Zo sacharidov je to ryža, ryžové chleby, ovsené, pohánkové vločky, zemiaky a zelenina. Mimo sezóny  zaraďujem ovocie, občas cestoviny a celozrnné pečivo. Ďalej tuky (olivový, kokosový olej, orechy, mandle, vlašské orechy a arašidové maslo) V podstate dané potraviny sa nemenia, či už som v off- season, alebo v príprave na súťaž. Mení sa iba ich množstvo. Samozrejme, mimo sezónu si doprajem viac  a vrátim tak telu to o čo som ho uberala. Ako každý i ja som vyrastala na parených buchtách starej mamy, takže ak si ich môžem dovoliť s radosťou a chuťou  sa do nich pustím. (smiech) Veľmi sa neriadim telesnou hmotnosťou, skôr sa zameriavam na to, aká je aktuálna forma a ako sa hýbe. Keď hmotnosť klesá, je to dobrý signál. Počas diéty som zvykla dokonca i naberať  nejakú tú svalovú hmotu, takže moja telesná váha sa veľmi nehýbala, ale telo sa menilo. Takže hmotnosť nie je pre mňa až taká  podstatná.

Veľmi diskutovanou témou sú aj rôzne doplnky stravy, no tu sa potvrdzuje, že jeden meter na všetkých sa jednoducho použiť nedá a každý si musí v tomto smere prísť na systém, ktorý mu vyhovuje najviac. Ako je to v tvojom prípade?

Zo  suplementov sú to u mňa väčšinou BCAA, glutamín a proteíny, buď kazeín večer,  alebo koncentrát po tréningu. V diéte, kedy prímam menej bielkovín z pevnej stravy, je to viac BCAA a menej proteínu, no v  „objeme“ si doprajem naopak viac proteínu. Dôležitou zložkou sú pre mňa tiež vitamíny, ktoré sa snažím prijímať v strave aj mimo nej. Ďalej vitamín C, E, multivitamín , zinok, horčík, selén, kĺbová výživa, či probiotiká, ktoré prijímam vždy. V diéte vždy pridám nejaké „spaľovače“. V obľube mám aj predtréningové stimulanty , ktoré mi pomôžu posunúť tréning na inú úroveň.

Na akú súťaž sa aktuálne, resp. v najbližšom období budeš pripravovať?

Jesennú sezónu plánujem súťažiť, no ešte neviem presnejšie akých súťaží sa zúčastním. Všetko budem plánovať postupne. V septembri  dokončím strednú školu maturitnou skúškou a ďalej budem  pôsobiť ako osobná trénerka v Trnave vo fitness centre 365 Gym, ktoré sa v septembri bude otvárať na čo sa neskutočne teším. No prešla som si prípravou a počas toho som aj študovala, nebolo to jednoduché. Boli to skoré ranné stávania, veľmi skoré ranné kardio cvičenia, následne škola, po vyučovaní  zase cvičenie. Cítila som sa vyčerpaná a pri učení mi mozog veľmi nepracoval. Ale zvládnuť sa dá všetko, treba byť iba silný a nevzdávať sa v ťažších chvíľach.

Slovenská bikini scéna sa nám v poslednom období veľmi rýchlo rozrástla a už teraz v nej figuruje množstvo talentovaných a úspešných dievčat. Čo si myslíš, čím to je, že je práve táto kategória u dievčat tak veľmi populárna?

Táto kategória  je veľmi krásna. Mierne svalnaté telá, vhodná úprava vlasov, vizáž, správny výber plaviek , elegantná prezentácia. Práve tieto kritériá bikini fitness sa mi veľmi pozdávali a preto som sa rozhodla súťažiť. Mnohým dievčatám sa táto kategória páči a veľa z nich začne navštevovať fitness centrum práve kvôli krásnym známym pretekárkam , ktoré motivovali aj mňa. Je pravda, že krásne bikini, make-up, dlhé vlasy a opätky nestačia. Treba si telo naozaj vo fitku vydrieť. Aj bikini fitnesky majú ťažké tréningy a na výsledku sa podpíše najmä spôsob stravovania.

Je medzi našou slovenskou plejádou dievčat aj tá, ktorá je tvojim vzorom?

Pre mňa  je absolútne najlepšia Saskia Cakoci. Saskia je nielen úžasný športovec, ale i skvelý a charakterný človek. Je to krásna žena  a páči sa mi  jej vytrénovaná postava,  to akým štýlom trénuje, ako sa prezentuje na pódiu  a tiež ako milo pristupuje k ľudom. Je pre mňa veľkou motiváciou úplne vo všetkom. Dokonca mi pomáhala osobne a poskytla mi jej cenné rady počas mojej prípravy a za to som jej veľmi vďačná.

Aké sú tvoje ďalšie plány do budúcnosti v oblasti fitness?

Plánujem sa naďalej venovať fitness, zdokonaľovať sa vo všetkých smeroch, ktoré s ním súvisia. Ako som už spomínala, plánujem súťažiť jesennú sezónu, no zatiaľ ešte nemám jasné na akých súťažiach budem štartovať.