Main Content

Kde sa vzali futuristicky vyzerajúce hoverboardy?

streda, 2. august 2017 12:00 | Autor: adminsport7

Kde sa vzali futuristicky vyzerajúce hoverboardy?
Kde sa vzali futuristicky vyzerajúce hoverboardy? | zdroj: © TASR

Dve kolesá na „doske“, na ktorej sa na prvý pohľad pohybujete bez akéhokoľvek zásahu. Všetko osvetlené, niekedy aj ozvučené. Hoverboardy na našich uliciach už nie sú žiadnym výnimočným javom. Kde sa však vzali, kto ich vynašiel a kam siaha ich história?

Hoverboardy môžete poznať tiež ako elektroboard alebo v angličtine self-balancing board. Úplne prvýkrát sa filmoví fanúšikovia mohli stretnúť s pojmom hoverboard vo filme Návrat do budúcnosti 2 z 80. rokov minulého storočia. Hlavný hrdina cestoval do budúcnosti, konkrétne do roku 2015, kde svoje budúce ja videl jazdiť na levitujúcej doske podobnej skateboardu, len bez koliesok. Bohužiaľ, rok 2015 máme za sebou a technologicky tak ďaleko ešte nie sme.

Dnešné hoverboardy síce nepopierajú gravitáciu, no napriek tomu sú ukážkou technologického pokroku. Ich uvedenie do predaja sa spája s rokom 2013. Na projekt Hovertrax sa americký podnikateľ čínskeho pôvodu, Shane Chen, rozhodol zbierať peniaze cez crowdfundingový portál Kickstarter. Jeho koncept mal úspech a našlo sa hneď niekoľko potenciálnych investorov, ale aj priamych záujemcov o odkúpenie patentu, medzi nimi napríklad Segway, ktorý vyrába akéhosi väčšieho predchodcu dnešných hoverboardov.

V USA bol úspech okamžitý, o čom svedčí aj pol milióna predaných kusov za rok 2016. Na hoverboardoch jazdili celebrity v televízii, ale využívali ich napríklad aj obrovské korporácie na presúvanie zamestnancov v rámci firemných priestorov.

Dnes je na trhu dostupných niekoľko druhov a veľkostí kolies, rôzne stupne „výbavy“. Detské hoverboardy majú väčšinou veľkosť 4,5 palca, tie pre dospelých 10 a viac. Zadovážiť si môžete tiež špeciálnu off-road verziu, vďaka ktorej nemusíte jazdiť iba po klasických mestských komunikáciách. Výber je len na vás, cenovky u „tradičných výrobcov“ začínajú na úrovni od približne 250€. Dostať možno aj lacnejšie verzie od čínskych firiem, no kvalita prevedenia a životnosť je otázna.

Hoverboard je naozaj populárnym premiestňovadlom a veríme, že je ďalším krokom k tomu, aby sa predpoveď z filmu Roberta Zemeckisa naplnila a my tak o niekoľko rokov budeme naozaj „lietať“ ulicami miest.