Main Content

Zhoďte Cavendisha z bicykla! Slovák urobil hru pre Android s Petrom Saganom

pondelok, 10. júl 2017 14:13 | Autor: Dávid Lech

Zhoďte Cavendisha z bicykla! Slovák urobil hru pre Android s Petrom Saganom
Zhoďte Cavendisha z bicykla! Slovák urobil hru pre Android s Petrom Saganom | zdroj: © TASR

Diskvalifikácia Petra Sagana z Tour de France 2017 mala svetový ohlas. Ku kontroverznému kroku sa vyjadrovala široká verejnosť a po novom dal svetu najavo, čo si o celej kauze myslí, aj 18-ročný Slovák Patrik, ktorý vytvoril na túto tému hru pre Android.

Zhoď Cavendisha z bicykla kým neprejde cieľovou čiarou!“ predstavuje Patrik svoju hru pre Android pod názvom „Tourminator“ v jej oficiálnom popise. Cieľom je tak trochu sarkasticky poukázať na prešľap jury, ktorá rozhodla o diskvalifikácii slovenského cyklistu Petra Sagana z Tour de France 2017.

V oficiálnom popise ale zdôrazňuje, že účelom hry nie je nikoho zosmiešňovať ani uraziť, pretože tvorcovia si vysoko vážia a obdivujú športovcov, čo podčiarkuje aj ďalší text v oficiálnom popise: „Pamätám si ako by to bolo včera, keď som v roku 2008 ako 10-ročný plakal pred televízorom, že Mark Cavendish skončil po 4 etapových triumfoch na TdF aby sa šetril na Olympiádu. Niekoľko rokov som sledoval len a len jeho špurty, no o pár rokov neskôr prišiel Peter Sagan, rovnakej národnosti ako ja a hneď po prvých etapách TdF 2012 som vedel, že mám ďalšieho favorita. Je to úžasné sa pozerať na ich boje pred cieľom. Táto hra nebola vytvorená, aby ich zosmiešnila. Hraním tejto hry podporujete zotavenie Marka Cavendisha a zároveň vyjadrujete nesúhlas s nesprávnym rozhodnutím jury voči Petrovi Saganovi.

Za celým týmto projektom pritom stojí len 18-ročný Patrik Meliš z Hlohovca: „Myšlienku vytvoriť túto hru som dostal v piatok večer a v sobotu poobede už bola hra hotová  a pripravená na vydanie. Po grafickej stránke nie je úplne najlepšie zvládnutá, nakoľko mi s tým nebol nikto ochotný pomôcť tak rýchlo, no v hre ide hlavne o vyjadrenie nesúhlasu s diskvalifikáciou Petra Sagana z Tour de France 2017, no taktiež o vyjadrenie podpory Markovi,“ povedal pre Šport7.sk šikovný mladík.

Priebeh celej hry je veľmi jednoduchý: „V samotnej hre je zobrazený posledných povedzme 200 metrov etapy. Za týchto pomyselných 200m musíte klikať čo najrýchlejšie, aby ste stihli zhodiť Marka z bicykla. Ak sa Vám to podarí, vyhráte etapu, no nakoniec sa dozviete nepríjemnú správu, tak ako aj Peťo. Ak sa Vám to nepodarí, Mark v posledných metroch etapy zaberie ešte viac a Petra prešpurtuje.

Akúkoľvek kritiku o tom, že ide o zbytočné zosmiešňovanie ale odmieta. Podľa vlastných slov je sám športovcom, ktorý je aktuálnym vicemajstrom mužskej extraligy vo florbale s tímom AS Trenčín. Okrem iného sa venuje jachtingu, v ktorom sa stal trikrát juniorským majstrom Slovenska a štyrikrát reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta.

Hru si okamžite obľúbilo hneď niekoľko používateľov a doterajšie hodnotenia a reakcie sú predovšetkým pozitívne, o čom svedčí bodové ohodnotenie od vyše 80 používateľov s priemerom 4,5 z piatich.