Main Content

Peter Pekarík pre Šport7.sk: O budúcnosť slovenského futbalu sa báť nemusíme

pondelok, 10. júl 2017 09:10 | Autor: Jakub Vaverka

Peter Pekarík pre Šport7.sk: O budúcnosť slovenského futbalu sa báť nemusíme
Peter Pekarík pre Šport7.sk: O budúcnosť slovenského futbalu sa báť nemusíme | zdroj: © TASR

Slovenský reprezentant Peter Pekarík patrí medzi futbalové stálice. Je oporou národného tímu a dôležité postavenie má aj v nemeckej Herthe Berlín. So skúseným pravým obrancom sme sa porozprávali o úspešnej minulej sezóne, náročnej kvalifikácii o postup na MS 2018 či o nedávnom európskom šampionáte hráčov do 21 rokov.

Ako hodnotíte uplynulý ročník v drese Herthy?

Uplynulý ročník hodnotím veľmi pozitívne a úspešne. S Herthou sme naplnili predsezónny cieľ, ktorým bolo skončiť do šiesteho miesta Celú sezónu sme neboli v tabuľke horšie ako na šiestom mieste, preto si myslím, že toto postavenie a účasť v skupinovej fáze Európskej ligy sú zaslúžené.

A čo vaša sezóna v drese slovenskej reprezentácie?

S reprezentáciou sme nemali optimálny začiatok kvalifikácie. Práve vtedy sa však opäť ukázal náš skvelý tímový duch. Štyrmi víťazstvami sme sa vrátili do kvalifikačného boja o postup zo skupiny. Čaká nás veľmi zaujímavá jeseň a ja verím, že s pomocou našich skvelých fanúšikov sa nám podarí zvládnuť veľmi náročný záver kvalifikácie. Taktiež verím, že sa pobijeme o postup alebo druhé barážové miesto.

Ktoré momenty z minulej sezóny vám najviac utkveli v pamäti a prečo?

Takých momentov bolo určite viacero. Pekné spomienky ostanú na veľké víťazstvá proti veľkým mužstvám ako Dortmund, Schalke 04, Monchengladbach či Wolfsburg ako aj skvelé domáce stretnutie proti Bayernu Mníchov. Veľmi rád budem spomínať na môj bundesligový gól, ako aj konečné šieste miesto v tabuľke. Fanúšikovia Herthy si zaslúžia vidieť tento klub po dlhšej dobe aj v európskych pohároch a som rád, že sme ich v tomto ohľade potešili.

Zavládla v klube s konečným šiestym miestom spokojnosť?

Samozrejme, spokojnosť bola obrovská. Keď si zoberieme, že sme predbehli v lige také mužstvá ako Leverkusen, Schalke, Wolfsburg alebo Monchengladbach, ktoré sa každoročné bijú o tie najvyššie priečky, spokojnosť je na mieste.

Berlínsky klub má vo svojom kádri viaceré mladé talenty ako Weiser, Mittelstadt či Duda. Je vidieť ich obrovský potenciál?

Akadémia Herthy Berlín patrí medzi špičku v Nemecku. Práca s mládežou v tomto klube je naozaj na vysokej úrovni, čoho dôkazom sú mladí hráči, ktorí sa presadzujú v A tíme. Zoberme si Johna Anthonyho Brooksa, ktorý vyšiel z našej akadémie a nedávno prestúpil za 18 miliónov eur do Wolfsburghu. Z akadémie sa postupne presadzujú aj ďalší. Spomeniem Maxiho Mittelstadta, Juliusa Kadea, Floriana Baaka, Jordana Tournarighu či Arneho Maiera. K tomu určite treba prirátať veľké talenty ako Ondrej Duda, či úradujúcich majstrov Európy do 21 rokov ako Mitch Weiser, Niklas Stark alebo nová akvizícia Davie Selke.

Dlho ste boli v Berlíne jediný Slovák. Ako sa vám v Herthe funguje, keď máte pri sebe krajana Ondreja Dudu?

Je to veľmi príjemné. Som rád, že sa Ondrej rozhodol pre Herthu. Spolu s Vladimírom Daridom tvoríme v mužstve takú menšiu slovensko-českú enklávu a náš pobyt v zahraničí je príjemnejší. Často aj s ostatnými spoluhráčmi a našimi manželkami zájdeme na večeru alebo na obed. Partia v klube je výborná.

Nedávno prebiehal európsky šampionát reprezentantov do 21 rokov. Ako hodnotíte účinkovanie slovenských mladíkov?

Chalani odohrali skvelý šampionát a zaslúžili si postúpiť zo skupiny. Bolo vidieť, ako svojimi skvelými výkonmi pobláznili celé futbalové Slovensko. Môžu byť na to patrične hrdí. Veľkú chválu zožali nielen doma, ale aj vo svete. Klobúk dolu.

Sledovali ste ich počínanie v televízii alebo na internete?

V tom čase som bol s manželkou Lujzou na dovolenke, ale ich vystúpenia som sledoval prostredníctvom internetu.

Vy ste reprezentačná stálica, nik však nereprezentuje večne. Koho by ste si vedeli o niekoľko rokov predstaviť ako svojho nástupcu na poste pravého beka?

Videli sme vystúpenia mladých hráčov do 21 rokov. Myslím si, že o budúcnosť slovenského futbalu a reprezentácie si nemusíme robiť starosti. Veľa mladých slovenských hráčov sa presadzuje aj v zahraničných kvalitných ligách a som presvedčený, že o mnohých ešte budeme veľa počuť.

Slovensko aj napriek zlému začiatku kvalifikácie o MS 2018 stále bojuje minimálne o baráž. Kde podľa vás nastal zlom a vrátil sa náš tím na správnu cestu?

Štart novej kvalifikácie nebol optimálny. Po úvodných prehrách bolo mužstvo pod obrovským tlakom výsledkov a víťazstiev. Ako som spomínal, tu sa ukázal charakter mužstva a skvelý tímový duch. Každý z hráčov prichádza reprezentovať Slovensko s radosťou a cieľom potešiť našich fanúšikov. Som rád, že v posledných štyroch zápasoch sa nám podarilo zvíťaziť. Teraz nás čaká najťažšia fáza kvalifikácie. Verím, že o postup alebo barážové miesto sa budeme biť do posledného zápasu.

Najbližšie stretnutie odohráte už v septembri proti Slovinsku v Trnave. Myslíte si, že pôjde o kľúčový zápas jesene?

Bude to jeden z kľúčových zápasov, o tom určite netreba debatovať. My musíme kráčať krok za krokom, od zápasu k zápasu. Máme ešte štyri zápasy a ten najbližší je najdôležitejší.

Aké sú vaše plány na najbližšie týždne? Zdržujete sa aj počas prestávky medzi sezónami v Nemecku?

Po poslednom júnovom reprezentačnom zraze som mal dovolenku z klubu. S manželkou Lujzou sme ju strávili pri mori a potom nám ostalo ešte pár dní na Slovensku, ktoré využili na oddych v prírode na chate. Venovali sme sa aj stretnutiam s rodinou, priateľmi a športovými aktivitami pre deti. Momentálne som už naspäť v Herthe, kde je príprava na novú sezónu v plnom prúde. Aktuálne absolvujeme kondičné sústredenie, kde trénujeme trojfázovo.