Main Content

Uvidíme v novom ročníku Chicago Blackhawks 2015, verzia 2.0?

utorok, 4. júl 2017 12:18 | Autor: Jakub Vaverka

Uvidíme v novom ročníku Chicago Blackhawks 2015, verzia 2.0?
Uvidíme v novom ročníku Chicago Blackhawks 2015, verzia 2.0? | zdroj: © TASR

Pred niekoľkými dňami šokovala hokejový svet výmena ruského útočníka Artemiho Panarina z Chicaga do Columbusu Blue Jackets. Generálny manažér Blackhawks Stan Bowman sa za to ocitol pod ostrou kritikou fanúšikov Jastrabov, no s odstupom času dávajú jeho kroky čoraz väčší zmysel.

Ruský kanonier Artemi Panarin patril v uplynulých dvoch sezónach medzi najlepších hráčov NHL. Výborne si rozumel predovšetkým s americkým útočníkom Patrickom Kaneom a svojím krajanom Arťomom Anisimovom. Bowman sa však jedného z najžiadanejších hokejistov súčasnosti rozhodol vymeniť do Columbusu, pričom ako protihodnotu získal hlavne Američana Brandona Saada. Obaja majú momentálne podobne rovnako vysokú zmluvu, avšakRusovi ostáva do konca kontraktu už len jeden rok a očakáva sa, že pri nasledujúcom predĺžení si vypýta oveľa vyšší plat, ako má teraz. To Chicago mohlo doslova zruinovať.

Netreba pritom zabúdať, že ak hovoríme, že Panarin vytvoril vynikajúcu dvojičku s Kaneom, Brandon Saad sa zapísal do sŕdc fanúšikov Hawks v roku 2015, keď spolu s kapitánom Toewsom rozoberali obrany na ceste za celkovým triumfom v lige. Bowman vie, že Saad je hráč, ktorý dokáže útočiť aj brániť, pričom pri absencii Mariána Hossu je takéhoto hokejistu v organizácii Chicaga potreba. Navyše, z Ottawy Senators prišiel Tommy Wingels, ktorý nie je príliš produktívny, no patrí medzi veľkých bojovníkov a hráčov, čo nevynechajú ani jeden súboj.

Zaujímavým návratom je príchod útočníka Patricka Sharpa.  Ďalší člen majstrovského tímu z roku 2015 súhlasil s kontraktom na úrovni jedného milióna dolárov, čímdal jasne najavo, že mu ide o účasť v ambicióznom tíme a nie o peniaze, ktoré by mu inde istotne ponúkli. Mrzí strata švédskeho beka Niclasa Hjalmarssona, ktorý odišiel do Arizony či brankára Darlinga, ktorého si vybrala Carolina. Generálny manažér Bowman musí rok, čo rok riešiť problémy s platovým stropom, pretože hlavne Toews a Kane poriadne odkrajujú zo spoločného koláča.

Syn legendárneho Scottieho Bowmana však dokazuje, že je v istom ohľade ako kúzelník. Prišiel síce o Panarina a ďalších menovaných, ale získal Saada, Sharpa či Wingelsa, ktorí Chicago pozdvihnú. K tomu treba pripočítať kúpu brankárov Berubeho a Forsberga, ktorí sa pobijú o post dvojky, obrancu Oesterleho z Edmontonu, ktorý má doposiaľ nenaplnený potenciál a zaujímavým hráčom je aj Lance Bouma z Calgary, ktorý musí zvýšiť svoju produktivitu.

Vedenie Chicaga sa po sezóne zhodlo, že scenár z uplynulých dvoch sezón sa nemôže opakovať. Klub ako tento totiž nemôže končiť v prvom kole vyraďovacích bojov. Blackhawks opäť prechádzajú obdobím zmien, no ťahy generálneho manažéra dávajú zmysel a už teraz možno napísať, že Chicago by malo aj v nasledujúcom ročníku patriť medzi to lepšie, čo NHL ponúkne. Vzhľadom na prestupovú aktivitu Jastrabov a mená, ktoré odišli či prišli do United Center, je veľká škoda, že k dispozícii nebude Marián Hossa.