Main Content

Majster sveta Martin Kollár: Na Slovensku sa hokejbal profesionálne robiť nedá

streda, 28. jún 2017 10:19 | Autor: Jakub Vaverka

Martin Kollár
Martin Kollár | zdroj: © ČTK, facebook Martin Koll

Slovensko je v hokejbale najlepšou krajinou na svete. Na nedávnych majstrovstvách sveta naši reprezentanti zavŕšili zlatý hetrik a potvrdili, že momentálne sú na hokejbalovom tróne. O problematickom postavení tohto športu v spoločnosti, slovenskej najvyššej súťaži či skĺbení s civilnou prácou, sme sa porozprávali s majstrom sveta a útočníkom Martina Martinom Kollárom.

S odstupom času gratulujeme k titulu majstra sveta. Slovensko na MS v Česku zavŕšilo zlatý hetrik. Je vyhrávať každoročne náročnejšie?

Paradoxne, toto boli prvé MS, na ktorých získalo Slovensko majstrovský titul bez prehry. Musím však priznať, že hokejbal sa každoročne vyrovnáva a aj podceňované tímy na papieri (napr. Fínsko, Grécko, Portugalsko) sú výborne fyzicky pripravené. Momentálne je svetový hokejbal o kondičke.

Ktorý zápas slovenskej reprezentácie na spomínanom šampionáte by ste označili za najdôležitejší moment?  

Prvý zápas a potom ďalší nasledujúci. Dôležitý bol víťazný vstup do MS, následne sme sa každým zápasom zlepšovali a naše sebavedomie rástlo. Preto bol najdôležitejší každý jeden. Najkrajším momentom určite bolo semifinále s domácimi Čechmi.

Slovensko je dlhodobo na vrchole svetového hokejbalu. Čomu pripisujete dominanciu našej malej krajiny v tomto športe?

Kvalitnej lige a ochote nás amatérov podriadiť všetko tímovému úspechu, pretože za titulom nie je iba desať dní na šampionáte, ale takmer dva roky tréningov navyše, individuálnej prípravy a spoločného odhodlania. Je to veľké zadosťučinenie.

Myslíte si, že keby do hokejbalu prúdilo viac financií a boli by u nás vybudované lepšie podmienky, bol by rozdiel oproti zvyšku sveta ešte badateľnejší?

Keby, keby...Ťažko na to odpovedať, ale podľa môjho názoru nie. Tým, že to robíme iba z lásky k tomuto športu je niekedy oveľa viac, ako keby sme sa tomu mohli venovať profesionálne.

Aký je váš  názor na postavenie hokejbalu v spoločnosti? Existuje názor, že by si tento šport zaslúžil viac pozornosti.

Každým dňom, každými MS sa to zlepšuje, ja som za to úprimne rád. Vždy to bol pouličný šport, no práve takéto úspechy mu môžu dopomôcť sa ešte viac zviditeľniť a propagovať medzi ľuďmi.

Ste útočníkom hokejbalového Martina. Po vytúženom zlate prišla v uplynulej sezóne bronzová medaila. Panuje v klube spokojnosť?

S odstupom času áno. Zvíťazilo siedme mužstvo po základnej časti, čo umocňuje vyrovnanosť ligy.

Bude Imperial Vitamins v nasledujúcom ročníku opäť bojovať o celkové prvenstvo?

Mužstvo opäť prejde niekoľkými zásadnými zmenami, takže si nedovolím tvrdiť , kde sa bude pohybovať. Sme amatéri, a preto bude veľa závisieť od toho, ako to budú chalani stíhať popri práci, rodine.

Objavujú sa názory, že slovenská hokejbalová liga je najlepšia na svete. Čo si o tom myslíte vy?

Vyskúšal som iba HEL-ku, takže si nedovolím tvrdiť, že je najlepšia na svete. Je to však extraliga majstrov sveta, takže má vo svojich tímoch najlepších.

Hokejbal má, aj napriek množstvu úspechov, nálepku amatérskeho športu. Dá sa tento šport robiť profesionálne, prípadne dá sa hokejbalom uživiť?

Boli už také náznaky, no momentálne sa na Slovensku hokejbal robiť profesionálne nedá. Bolo by to krásne sa  ním naplno živiť. Ako som spomínal vyššie, možno práve preto sme získali majstrovský hetrik, pretože to nerobíme pre peniaze. Tu na Slovensku sme hlavne nadšenci, hokejbal robíme srdcom a veľa chalanov  vrátane mňa prispôsobuje tomuto športu celý svoj voľný čas.

Je problematické skĺbiť civilnú prácu, prípadne budovanie kariéry, s hokejbalovými tréningami a ligovými zápasmi?

Je to individuálne, kto tomu neobetoval kariéru, obetuje tomu všetok zvyšný voľný čas a energiu. Som jeden z tých, pre ktorých je to mimoriadne náročné. Pracujem vo futbalovom klube (MŠK Žilina, pozn.red.) a často krát doslova letím po víkendoch z hokejbalového zápasu na futbalový. Som vďačný, že mi robota a moji nadriadení umožňujú skĺbiť prácu s tréningami a zápasmi.

Keby ste mali tú moc, akým spôsobom by ste propagovali hokejbal, aby sa priblížil fenoménom ako futbal alebo hokej?

Momentálne to nie je na Slovensku ružové ani vo futbalových či hokejových kluboch. Hokejbalistom by stačili kryté ihriská, prípadne haly, ktoré by prilákali nielen viacero detí, ale aj fanúšikov, televízie a v neposlednom rade financie od potenciálnych partnerov.

Množstvo ľudí nerozumie tomu, že v hokejbale sú Slováci najlepší, avšak v hokeji sa rok, čo rok prepadávame. Sú tieto dva športy aj napriek značnej podobe neporovnateľné?

Nikdy som nehral hokej, som čistokrvný hokejbalista, a preto to neviem porovnať. Veľa hokejistov však končí v doraste / juniorke a následne svoje skúsenosti s hokejkou využívajú v hokejbale, doplnkovo sa mu venuje takmer každý hokejista. (viď  Richard Pánik, ktorý pri hokejbale vyrastal, reprezentoval v hokejbale v mládežníckych reprezentáciách a bol jedným z najlepších hokejbalistov, akých som videl hrať.). Hokejbal je finančne menej náročný, ale podľa mňa sú tieto športy celkovo neporovnateľné.  

 

Odporúčané články