Main Content

Prezidentovi UEFA poslal list aj prezidenz SFZ Ján Kováčik

pondelok, 26. jún 2017 17:05 | Autor: TASR

Prezidentovi UEFA poslal list aj prezidenz SFZ Ján Kováčik
Prezidentovi UEFA poslal list aj prezidenz SFZ Ján Kováčik | zdroj: © TASR

Bratislava 26. júna (TASR) - Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik vyjadril spokojnosť s účinkovaním reprezentačného tímu do 21 rokov na majstrovstvách Európy tejto vekovej kategórie v Poľsku.

O to viac ho mrzí spôsob, akým zverenci trénera Pavla Hapala vypadli z turnaja, a to, čo predviedli vo vzájomnom zápase Taliani s Nemcami. Výsledok duelu C-skupiny (Taliani vyhrali 1:0) stačil obom tímom na postup do vyraďovačky, "squadra azzurra" vyhrala skupinu a Nemci postúpili ako najlepší tím z druhých miest vďaka lepšiemu skóre ako Slovensko a Portugalsko.

Slováci neoficiálne skončili na ME 21 na 5. mieste. "Určite môžeme byť spokojní s výkonmi našich hráčov, s predvedenou hrou, získali si nesmierne veľa priaznivcov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. A to je úžasné. To, čo je rovnako úžasné, sú naši diváci, ktorí prišli v obrovskom množstve a zaslúžia si veľký obdiv, rešpekt, a o to je smutnejšia dohra, ktorú sme už my, žiaľ, nemali vo svojich rukách – teda to, čo predviedlo vo vzájomnom zápase Taliansko s Nemeckom. Tá pachuť a smútok z tohto celého, čo sa udialo, jednoducho zostane, no bohužiaľ nič s tým nevieme robiť okrem protestu a nášho vyjadrenia, ktoré posielame prezidentovi UEFA Aleksandrovi Čeferinovi," uviedol Kováčik v rozhovore pre oficiálny web SFZ. Presné znenie listu nechce prvý muž slovenského futbalu zverejňovať. "Je to síce oficiálna, ale osobná komunikácia, adresovaná priamo prezidentovi UEFA a nepatrí sa zverejňovať súkromnú korešpondenciu. Ide však o pomenovania situácie, ktorá sa stala a apelujeme na to, že sme riadny člen UEFA a na základe toho si zaslúžime adekvátny rešpekt a fair play aj od takých veľkých a futbalovo vyspelých krajín, akými sú Nemecko a Taliansko."

Slovenský futbal má za sebou úspešný polrok, v ktorom A-tím víťazstvom v Litve zostal v hre o postup na MS aj na jeseň a reprezentácia do 21 rokov svojím vystúpením na ME vzbudila obrovský záujem vo verejnosti. "Som spokojný a teším sa na jeseň, lebo určite sa v A-mužstve objavia hráči z dvadsaťjednotky, ktorí sa tam dlhodobo pýtajú a pýtali, ale dohoda trénerov áčka a dvadsaťjednotky bola jednoznačná, že len vo výnimočných prípadoch budú hráči U21 pozývaní do áčka, lebo sme dávali veľký dôraz na úspech dvadsaťjednotky na ME v Poľsku," povedal Kováčik.

Výsledky oboch reprezentačných výberov dávajú slovenskému futbalu veľkú nádej smerom do budúcnosti. "Som o tom presvedčený a ako som už veľakrát povedal, v najbližších rokoch sa Slovensko o svoju budúcnosť báť nemusí. Verím, že hráči, ktorí prídu do áčka z dvadsaťjednotky, prinesú do tímu kvalitu, dobré spôsoby, dobrú komunikáciu a trénerovi Kozákovi sa výkonmi odvďačia za to, že ich nominoval."

Kováčika neteší situácia okolo futbalu v kluboch VSS Košice a v Banskej Bystrici. "Ťažko sa mi vyjadruje k situácii v Košiciach, aj keď som tam mal minulý týždeň stretnutia so zástupcami mesta, aj so zástupcami klubu. Nie som totiž po nich oveľa múdrejší, ako som bol pred desiatimi dňami. V Banskej Bystrici sa hľadá cesta ako zachovať futbal v meste, ako ho zjednotiť do nejakého klubu, ktorý by mohol pokračovať v histórii banskobystrického futbalu, aj keď momentálne je v 3. lige. Hlavne však, čo je dôležité, je zachovanie mládežníckeho futbalu a ja verím tomu, že spoločne s mestom a klubom Kremnička sa nám podarí vyriešiť situáciu tak, aby to svetlo do budúcnosti zostalo," vyslovil sa šéf SFZ.